Eindigheid

Eindigheid

Geniet nu

Een veel gehoord excuus om niet te sparen voor later, is dat men nu leeft. We worden misschien wel niet eens 65 jaar. Waarom zou ik gaan sparen voor mijn pensioen, wie dan leeft wie dan zorgt. Ik vind dit een moeilijk issue want natuurlijk zit er ook een kern van waarheid in. Het is best zuur als je heel je leven geld opzij gezet hebt en op het moment dat je er van kan gaan genieten het leven ineens over is. Of het kan zelfs nog erger, dat je het moment van genieten niet eens bereikt. Had er nu maar eerder van genoten. Op het moment hoor ik teveel verhalen waar dit daadwerkelijk ook op gaat.

Lastige overheid

Daarnaast helpt de overheid ook niet mee. Als jij altijd netjes voor jezelf gezorgd hebt en niet al je geld opgemaakt hebt aan spullen, kleding, vakanties, uit eten enzovoort, bestaat de kans dat je nu een grotere eigen bijdrage dan je buurman moet leveren aan bijvoorbeeld de zorginstelling waarin je terecht komt. En dit zal de komende jaren niet anders worden. De overheid heeft geld nodig en van een kale kip kan je niet plukken.

Voor jezelf zorgen

Allemaal zaken die niet meewerken aan het motiveren van mensen om meer geld te gaan sparen voor later. Maar stel je toch voor dat je wel de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Wat is het dan leuk om ook iets te besteden te hebben zodat je ook echt van je pensioen kan genieten. En als we toch zelf moeten gaan betalen voor de zorg, dan is het toch prettiger dat je de vrijheid hebt om zelf keuzes te maken. Toch wel mooi dat je dan de mogelijkheid hebt om in een kleinschalige omgeving luxe zorg te regelen. Er zullen ongetwijfeld commerciële instellingen komen die dit gat in de markt gaan vullen.

Pensioen opbouwen

Voor de jeugd die nu start met werken is het nog een heel ander verhaal. Zij moeten nu echt al gaan sparen voor hun pensioen. En niet alleen via het pensioenfonds van de werkgever maar ook gewoon voor zichzelf. De kans dat zij pas op 70-jarige leeftijd recht krijgen op AOW is erg groot en of er dan nog voldoende geld in de pensioenpotten zit, is ook maar de vraag. Ik zou hiervan niet afhankelijk willen zijn. De vraag is ook of de pensioenleeftijd niet nog hoger komt te liggen en de vraag is hoelang je nog de tijd hebt om echt te genieten. Als je zelf je pensioenleeftijd en de hoogte van je pensioen wilt bepalen dan zal je nu al aan de slag moeten. Nu geld wegzetten waar je later dan misschien van kan genieten. Ik denk niet dat er al veel jongeren bezig zijn met stoppen met werken.

Als jij het niet doet…

Vertrouwen hebben in de overheid en 40 jaar bij dezelfde werkgever werken, is echt verleden tijd. Pensioenbreuken zijn meer gemeengoed en de steeds groter wordende groep ZZP’ers bouwen niet eens pensioen op. Ik ben ervoor dat we zelf ons pensioen gaan opbouwen. Maar geld apart zetten voor je pensioen vereist dat je daar dan wel heel lang vanaf moet kunnen blijven. Dit zal het makkelijkste gaan als je ziet dat dit geld voor je gaat werken. Het om zeep helpen van een inkomstenbron waaruit je iedere maand geld krijgt waarvoor je niets hebt hoeven doen, is volgens mij minder makkelijk dan het aanbreken van je spaarrekening. Je moet er alleen wel op die manier naar leren kijken.

Oud worden

Eén ding is zeker, ons leven hier op aarde is eindig maar een groot deel van ons weet gelukkig nog niet wanneer dat is. Ze zeggen altijd dat je moet leven alsof het je laatste dag is, maar dat vind ik persoonlijk wel heel vermoeiend. Want mijn laatste dag op de bank hangen voor de tv, is niet echt een goede invulling. Maar het maakt me soms wel heel gelukkig en het hoort er wat mij betreft ook gewoon bij. Ik ga er vanuit dat ik toch minimaal 80 jaar word en dat ik ook voldoende gezond en fit ben om leuke dingen te ondernemen. Daar doe ik in ieder geval mijn best voor.

Balans zoeken

Dus maak ik nog steeds de keuze tussen lol nu en lol later om zo toch mijn gans met de gouden eieren vet te blijven mesten. We zien het niet echt als een pensioenopbouw maar in wezen is het dat wel. Want ook nadat we met pensioen zijn gegaan, wanneer en hoelang dat ook mag zijn, blijft mijn gans gouden eieren geven waar we goed van kunnen leven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *