Passief inkomen opbouwen voor je kinderen

schenken

Ieder jaar schenken met warme hand

Een klant van mij heeft zijn huis afgelost, krijgt een goed pensioen en heeft voldoende financiële middelen om alles te doen en laten waar hij zin in heeft. Met een zekere regelmaat ontvangen zijn kinderen met kerst het maximaal vrij van belasting te schenken bedrag op hun bankrekening. Zijn ergste nachtmerrie is toch wel dat zijn zuurverdiende geld bij de belastingdienst terecht komt, dat wilt hij echt niet. Dus wat is er dan leuker om geld te schenken met de warme hand. Zijn vrouw helpt daar ook goed aan mee, verjaardagen, Sinterklaas, het nieuwe jaar, de kinderen en kleinkinderen worden nooit vergeten.

Schenken op papier

Het feit dat er vermogen in stenen zit is al jaren een doorn in het oog van mijn klant. Wat is nu de manier om dit bij zijn kinderen te krijgen? Een aantal jaren geleden hadden ze het al eens uitgezocht, maar ik denk dat ze het toen toch niet goed begrepen hebben. Het idee was dat ze zouden gaan schenken op papier. Maar ja, waarom schenken op papier als je het ook gewoon rechtstreeks kan geven. Dat scheelt in ieder geval ongeveer €450 notariskosten per jaar. Naast dat het geld niet naar de belastingdienst mag, is het ook niet de bedoeling dat ze de notaris gaan spekken.

Jaarlijks steeds meer belastingvrij schenken

Door het maximaal belastingvrije bedrag op papier te gaan schenken, wordt de schenking uitgebreid met een rentebetaling en gaat het belastingvrij schenken steeds harder. De rentebetaling is nodig omdat je, door het schenken op papier, een schuld creëert bij je kinderen. Je bent verplicht om over deze schuld rente te betalen aan je kinderen. De rente die hiervoor gerekend mag worden is de wettelijke rente en deze is 6%. Door jaarlijks op papier te schenken, wordt de schuld ieder jaar hoger en de te betalen rente dus steeds meer. Op deze manier ga je dus ieder jaar meer schenken. Zo hadden ze er nog niet naar gekeken.

Nergens zo’n goede spaarrente

Om dit te kunnen doen zijn er wel voldoende financiële middelen nodig, want de rente moet wel ieder jaar betaald worden. Het voordeel van schenken op papier is dat er eigenlijk niet zoveel wijzigt. Ze kunnen gewoon in hun huis blijven wonen en ondertussen wordt er ieder jaar een stukje van hun vermogen naar de kinderen toegeschreven. De rentebetaling wordt wel overgemaakt naar de bankrekening en is dus vrij opneembaar voor de kinderen. Het positieve voor de kinderen is dat ze op deze manier een ‘spaarrekening’ krijgen, waarop ze jaarlijks 6% spaarrente ontvangen.

Gewoon passief inkomen

Het nadeel voor de kinderen is dat deze schuld wel wordt gezien als vermogen en hier moet, afhankelijk van de hoogte van het vermogen, vermogensrendementsheffing over betaald worden. Daarnaast ontvingen ze voorheen ongeveer €5.000 direct uitgeefbaar. Het eerste jaar is dat nu maar €300. Dit is aanzienlijk minder, maar het wordt ieder jaar dat ze weer een schenking op papier ontvangen hoger. Volgend jaar gaat het al om een bedrag van €600 per jaar, dus €50 passief inkomen per maand. En in januari is het al volgend jaar. Mijn klant kan ieder jaar bekijken hoe hij ervoor staat en besluiten of en hoeveel hij zijn kinderen wilt schenken dat jaar.

Zelf genieten van je geld

Het is een mooie oplossing ondanks de jaarlijkse notariskosten. Het kunnen blijven betalen van de jaarlijkse rente is belangrijk, maar ja hoeveel geld ga je zelf nog consumeren en hoe oud word je? Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat je hierdoor alsnog in geldnood komt. Goed plannen is dus belangrijk. Maar de beste oplossing blijft natuurlijk toch het gewoon allemaal zelf opmaken. Mocht je dan te weinig hebben dan kan je misschien bij je kinderen wel een lening krijgen met het huis als onderpand. Op deze manier los je het probleem van geld dat in stenen zit ook op.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Een klant van mij heeft zijn huis afgelost, krijgt een goed pensioen en heeft voldoende financiële middelen om alles te doen en laten waar hij zin in heeft. Met een zekere regelmaat ontvangen zijn kinderen met kerst het maximaal vrij van belasting te schenken bedrag op hun bankrekening. Zijn ergste nachtmerrie is toch wel dat zijn zuurverdiende geld bij de belastingdienst terecht komt, dat wilt hij echt niet. Dus wat is er dan leuker om geld te schenken met de warme hand. Zijn vrouw helpt daar ook goed aan mee, verjaardagen, Sinterklaas, het nieuwe jaar, de kinderen en kleinkinderen worden nooit vergeten. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *