financieel vrij worden

Financieel vrij worden, kan het ook anders?

Leef je beste leven

Om financieel vrij te worden zet je je geld aan het werk om passief inkomen te genereren. Dit inkomen investeer je weer en dat levert op zich ook weer inkomen op. Zodra je passieve inkomen voldoende is om je uitgaven te betalen, ben je financieel vrij. Je kan zelf bepalen of het bereikte passieve inkomen voldoende is, of dat je toch liever wat meer te besteden hebt. Als dat zo is dan ga je gewoon nog even door. Werken aan je financiële vrijheid zorgt voor keuze mogelijkheden. Je kan stoppen met werken, minder gaan werken of minder goed betaald werk gaan doen. Wil je het roer volledig omgooien, dan kan je bepalen of je passieve inkomen voldoende is voor je nieuwe manier van leven. Op deze manier werken aan je financiële vrijheid helpt je verder om steeds beter je beste leven te leven. 

Berekenen wanneer je kan stoppen

Het is ook mogelijk om uit te rekenen hoeveel geld je nodig hebt om eerder dan je pensioenleeftijd te kunnen stoppen met werken, rekening houdend met je AOW en je pensioen. Het is een andere manier om financieel vrij te worden. Hiervoor zijn financiële planningspakketten ontwikkeld die je als particulier zelf kunt gebruiken, zoals bij mijngeldzaken.nl en het Knab financieel plan. Een financieel planner kan met behulp van eigen planningsprogrammatuur het ook voor je uitrekenen. De benodigde informatie halen de meeste programma’s op uit je belastingaangifte en vanuit mijnpensioenoverzicht.nl. Zelf zal je antwoord moeten geven op de volgende vragen:

 • Wanneer wil je stoppen met werken?
 • Wat is je uitgavenpatroon? Zowel voor als na je pensioen.
 • Hoeveel risico wil je lopen? Met welk rendement op je vermogen gaan we rekenen? Zowel voor de opbouw als voor de onttrekking.
 • Met hoeveel inflatie en indexatie houden we rekening?
 • Ga je je eigen huis opeten?
 • Hoe luxe wil je straks verzorgd worden?
 • Hoeveel geld wil je overhouden?

Lastige vragen

Ik vind deze vragen moeilijk te beantwoorden, want ik heb werkelijk geen idee. Dit is dan ook de reden waarom het plannen op deze manier voor mij niet werkt en ik mijn eigen manier van plannen hebt bedacht. Het is onduidelijk wat de toekomst gaat brengen, hoe de economie zich ontwikkelt en wat de overheid beslist. Als je pensioenleeftijd nog ver van je af ligt is het helemaal onzeker. Naarmate deze leeftijd dichterbij komt wordt het makkelijker plannen. Neemt niet weg dat op de belangrijke bepalende vraag ‘Hoe oud ga je worden?’ de meesten het antwoord gelukkig niet weten. Plannen maken blijft zoeken naar een manier hoe je omgaat met de onzekerheden.

Redenen waarom werken aan je financiële vrijheid goed werkt

Door het werken aan je financiële vrijheid te integreren in je leven, creëer je continu meer vrijheid voor je toekomst. Het antwoord geven op de hierboven genoemde vragen is minder relevant, want:

 • Hoe oud je wordt maakt niet uit, je passieve inkomen blijft gewoon voor je werken.
 • Het langleven-risico wordt opgevangen door passief inkomen wat gewoon blijft uitkeren. Je hebt hiervoor geen duur verzekeringsproduct nodig.
 • Doordat veel bedrijven het dividendpercentage jaarlijks laten stijgen en de huuropbrengsten geïndexeerd zijn, heeft de inflatie minder invloed op je inkomsten.
 • Je weet hoeveel rendement je vermogen oplevert, koerswinst is niet relevant. Je gaat je opgebouwde vermogen niet verkopen.
 • Doordat je gedurende de jaren regelmatig met je uitgaven bezig bent, heb je er meer grip op. Dit zorgt voor een betere schatting.
 • Je kan altijd besluiten om wat eigen vermogen op te eten. Op deze manier heb je altijd geld achter de hand voor tegenvallers, extra zorg of leuke activiteiten.
 • Je huis wordt eigen en zorgt voor lage woonlasten.
 • Het is een hele praktische manier van plannen. Geen moeilijke berekeningen of lastige programmatuur met uiteindelijk onzekere uitkomsten. Je kan heel makkelijk zien of je passief inkomen al voldoende is om je huidige uitgaven te betalen.
 • Vanaf het moment dat je financieel vrij bent kan je gaan werken aan je droomleven. Je kan meer passief inkomen creëren voor meer luxe of meer zekerheid. Ieder zijn eigen keuze.
 • Minder afhankelijk van overheid en pensioenfondsen. Pensioen en AOW zijn extra, zodra je hier recht op hebt neemt je passief inkomen toe.
 • Je laat een mooie erfenis achter voor je nabestaanden.

Zijn er dan geen nadelen?

Of het echt nadelen zijn weet ik niet, maar realiseer je de volgende punten wel:

 • De kans dat je te rijk dood gaat is aanwezig. Als je passieve inkomen voldoende is om van te leven, dan blijft het vermogen als erfenis achter. Dit had je ook zelf kunnen consumeren.
 • Je moet op tijd gaan zorgen dat je erfenis niet bij de belastingdienst terecht komt.
 • Het opbouwen heeft tijd nodig. Met een kortere tijdshorizon is het slimmer om uit te rekenen hoeveel geld je nog nodig hebt en te werken aan het benodigde vermogen. Op deze manier houd je ook rekening met je opgebouwde pensioen en te ontvangen AOW en is eerder stoppen misschien toch haalbaar.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Ben je jong en weet je, net als ik, niet hoe je droomtoekomst eruit ziet, ga dan op mijn manier werken aan je financiële vrijheid. Het is de manier om je financiële toekomst te plannen om je beste leven te gaan leven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *