netto waarde

De 10 tips voor ongekende groei van je netto waarde

Wat is je netto waarde?

Je netto waarde bepaal je door al je bezittingen op de huidige waarde te schatten en daar je schulden, inclusief je hypotheek, van af te halen. Er zijn mensen waarbij dit negatief is. Natuurlijk kan dit gebeuren doordat de huizenmarkt instort en je huis hierdoor minder waard wordt. Dit is vervelend maar verder geen probleem, zolang je niet hoeft te verhuizen. Op termijn kan dit dan weer goed komen. Een negatieve netto waarde veroorzaakt door aankopen op afbetaling van consumentenproducten is wel een probleem. Het product, een auto, caravan of keuken, dat je gekocht hebt is net na de aankoop al minder waard geworden, de bijbehorende schuld niet. Hierdoor neemt je netto waarde af en als je al niet veel bezittingen had, kan deze dus negatief worden.

Waarom is je netto waarde belangrijk?

Je netto waarde geeft in geld gemeten aan hoeveel je waard bent. Het is een indicatie hoe je omgaat met je geld. Als het goed is word je in de loop van de jaren meer waard, omdat je je verdiende geld goed besteedt. Je koop bezittingen die waarde behouden of ervoor zorgen dat er meer geld in het laatje komt. Een positieve netto waarde is een soort buffer, het zorgt voor vet op de botten. Mocht je in de problemen komen, dan zijn er bezittingen aanwezig om te verkopen. Lukt het niet om je netto waarde te laten stijgen, dan gebruik je je inkomen volledig om van te leven. Alles wat binnenkomt, wordt geconsumeerd. Heb je een negatieve netto waarde, dan leef je boven je stand. Je koopt meer dan dat je kan betalen.

Hoe zorg je voor opbouw?

Een manier om je netto waarde te laten stijgen is door geld te sparen voordat je iets koopt. Zo niet leuk om dat te horen. Om te kunnen sparen is het slim om je geld te budgetteren, nog minder leuk. Toch wil je wel graag een leven leiden waarin je je niet al te druk hoeft te maken over geld. Welke mogelijkheden zijn er om te zorgen dat je netto waarde toeneemt? Hieronder volgen tips die ervoor zorgen dat je netto waarde omhoog schiet.

De 10 tips die je vermogen doen stijgen tot onverwachte hoogte:

1. Zorg voor een goede opleiding

Als je werkt, zorg ervoor dat je goed betaald wordt. Een goede manier hiervoor is door te zorgen voor opleiding. Zeker in Nederland waar bij veel bedrijven je salaris wordt bepaald door een cao, kijken ze naar werkervaring en naar opleiding. Wil je salarisschalen hoger komen, dan heb je een andere functie nodig waarvoor meer opleiding verwacht wordt. Investeren in opleiding wordt beloond. Het mooie ervan is dat het van blijvende aard is. Eenmaal HBO geschoold zorgt dat altijd voor meer salaris, ook al is de richting niet direct passend voor je werk.

2. Besteed aandacht aan je carrière

Zorg ervoor dat je kansen ziet en neem zoveel mogelijk verplichtingen aan. Doe niet precies wat er van je verwacht wordt, maar kijk verder dan je neus lang is en werk altijd harder. De enige manier om meer geld te verdienen is, in ieder geval als je in loondienst bent, door meer geld voor je werkgever te verdienen. Zorg voor opleidingen en blijf jezelf ontwikkelen, zodat je niet vast komt te zitten op een plek waar je door de hoogte van je salaris niet meer weg kan komen. Blijf jezelf uitdagen, pak kansen en roest niet vast.

3. Maak minder op dan dat er binnenkomt

Ja, het blijft echt de enige manier om vermogen op te bouwen. Als je alles er aan doet om meer geld te verdienen om het daarna toch gewoon op te maken, dan kan je het ook laten. Op deze manier ga je nooit genoeg verdienen en ben je nooit tevreden.

4. Voorkom schulden

Als je een lening aangaat dan kan je iedere maand een gedeelte van je salaris afdragen. Geld lenen is niet gratis, alles wat je koopt op afbetaling is duurder. Daarbij heeft het hebben van schulden een negatief effect op je onderbewustzijn. Het motiveert niet als je weet dat je een gedeelte van je inkomen iedere maand weer direct kwijt bent en dat voor een langere tijd. Je kan zelfs uitrekenen hoeveel uur je per maand werkt voordat het daadwerkelijk inkomen helemaal voor jezelf is. Wees slim en spaar eerst voordat je iets koopt. Je hebt er meer lol van, het is goedkoper en je houd er geen kater aan over. Eenmaal schulden gemaakt, ga deze aflossen. Door het aflossen van schulden, wordt alles lichter.

5. Begin vroeg met investeren en doe het vaak

Een makkelijk manier om geld bij te verdienen is om je eigen geld aan het werk te zetten. Het negatieve effect van het betalen van rente bij het aangaan van een schuld is hierbij juist omgekeerd. Door je geld aan iemand uit te lenen ontvang je rente en word je betaald. Door in anderen, vastgoed of bedrijven te investeren bouw je bezit op dat zorgt voor geld in je zak. Door vroeg te beginnen kan de tijd zijn werk doen. Maak er een gewoonte van, zodat je het te investeren geld ook niet mist. Geld maakt echt steeds meer geld.

6. Kies een juist partner

Doe jij alle moeite om vermogen op te bouwen en heb je een partner die graag van winkelen houdt, dan ben je aan het dweilen met de kraan open. De enige manier om vermogen op te bouwen is met iemand die dat ook belangrijk vindt en daar de juiste keuzes voor wilt maken. Daarbij kan je elkaar aanvullen, iets waar jij niet zo goed in bent kan een uitstekende kwaliteit van de ander zijn. Een juiste partner doet wonderen.

7. Zet doelen en maak plannen om ze te halen

Wil je iets bereiken dan is dat handig om dit vast te stellen. Op deze manier ben je ongemerkt in je hoofd bezig om deze doelen te bereiken en zal je vaker betere beslissingen nemen. Ga je daarbij plannen maken om het daadwerkelijk te halen, dan kom je achter veel meer mogelijkheden om je doel te bereiken.

8. Houd je netto waarde en je kasstroom bij

Meten is weten. Hoeveel komt er in en hoeveel gaat eruit. Wat heb je nodig om van te leven en hoeveel vermogen heb je al opgebouwd. Als het programma ‘Hoeveel ben je waard?’ een goed beeld geeft van de samenleving dan houden niet veel mensen bij wat hun netto waarde is. Ze hebben geen idee hoeveel ze waard zijn. Dat is jammer, want naast dat het je zelfvertrouwen geeft, je er blij van wordt, motiveert het om het nog meer te laten groeien. Het helpt je kritisch te zijn op je uitgaven. Je hoeft niet precies te weten hoeveel je waard bent, maar met een grove gok zou je toch wel in de buurt moeten zitten.

9. Ontwikkel neveninkomsten

Je netto waarde stijgt natuurlijk makkelijker als er extra inkomsten binnenkomen. Kan je nu goed leven van je inkomen, dan kan je extra inkomen gebruiken om je schulden af te lossen of je vermogen verder te laten groeien. De kunst is wel om het goed te gebruiken, anders zorg je er alleen maar voor dat je verder vast komt te zitten in de ratrace.

10. Leer over geld en beheer het zelf

Niemand is zo begaan met jouw geld als jij zelf. Adviseurs en vermogensbeheerders maken besluiten over andermans geld en dat is toch anders dan als het om je eigen geld gaat. De enige die echt betrokken is bij jouw geld, ben jezelf. Kennis hierover opbouwen is belangrijk. Je kan luisteren en advies vragen aan anderen, maar doordat je eigen kennis meer is geworden kan je het advies beter beoordelen of in ieder geval de juiste vragen stellen. Geld is belangrijk in je leven, alle tijd die je investeert om hier beter mee om te leren gaan is goed bestede tijd.

Hoe staat het bij jou ervoor?

Door focus te houden op deze aandachtsgebieden, kan het niet anders dan dat je een stijgende netto waarde gaat ervaren. Weet jij wat je netto waarde is op dit moment? En nog belangrijker hoe zeker ben je ervan dat het klopt? Durf je het te delen met mij?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *