Iedereen kan miljonair worden

financieel onafhankelijk

We zijn gelijkgestemden

Op dit moment staat het boek van Oeds-Jan Postma in de belangstelling: ‘Miljonair met een gewone baan’. Iedereen kan miljonair worden, daar hoef je volgens hem niet heel veel voor te verdienen. Een man naar mijn hart, ik geloof dat namelijk ook. Er stond een stuk in Het Financieele Dagblad en hij was gisterochtend ook bij Edwin Evers in zijn programma. Zijn verhaal is mijn verhaal. Ga sparen, leef niet naar het inkomen wat je verdient. Ga je gespaarde geld investeren en maak gebruik van de tijd.

Financiële onafhankelijkheid, een iets andere definitie

Het woord passief inkomen komt in het hele boek niet voor. En in plaats van financiële vrijheid heeft hij het over financiële onafhankelijkheid. Onze definities lijken op elkaar, maar er zit een nuance verschil in. Als je voldoende inkomen uit je vermogen kan genereren om je uitgaven te bekostigen dan ben je volgens zijn definitie financieel onafhankelijk. Bij de inkomsten uit vermogen neemt hij de groei van het vermogen mee. Het gaat dus niet zoals bij mij alleen om dividendinkomsten, maar het draait bij hem ook om de koerswinst.

Pas op dat je gans niet verhongert

Om te leven van je inkomsten uit je vermogen als je financieel onafhankelijk bent, moet je dus iedere maand een deel van je aandelen verkopen. Deze afname van vermogen moet goedgemaakt worden door ontvangen dividend en koerswinst. In mijn beleving eet hij iedere keer een stukje van zijn gans op, in de veronderstelling/hoop dat het ook weer aangroeit. Hij gaat er hierbij vanuit dat je 4% kan consumeren bij een rendement van 6,5%. Dit is volgens hem de ‘duurzame onttrekkingsnorm’ die in de financiële wereld wordt gebruikt. Het is belangrijk om goed in te gaten te houden of deze cijfers voor jou kloppen, want anders ben je je gans aan het uithongeren.

Hoe houd je je vermogen in stand

Wij kopen aandelen en ETF’s om nooit meer te verkopen. We leven van de dividendinkomsten en wij selecteren daarom alleen aandelen die dividend uitkeren. We hebben aandelen die meer en minder dividend uitkeren. Wij ontvangen op ons vermogen nu makkelijk de 4% rendement zonder dat we daar ook maar iets voor hoeven te verkopen. Als je je vermogen in stand wilt houden, en dat is nodig als je er blijvend geld uit wilt onttrekken, dan krijg je te maken met risicospreiding en is het verstandig om naast je aandelen ook obligaties aan te schaffen.

De schokbrekers van je vermogen

Want als de aandelenbeurs in elkaar klapt dan moet je veel meer aandelen verkopen om hetzelfde bedrag als vorige maand uit te kunnen keren. Handig is het dan om obligaties te hebben die bij een instortende aandelenmarkt vaak meer geld waard worden of in ieder geval hun waarde behouden. Op deze manier vang je dit probleem dan op. Op dat moment kan je je aandelen bewaren en je obligaties verkopen. Oeds-Jan Postma noemt het de schokbrekers van zijn vermogen. Ze vangen de ergste schokken op.

Meer kennis van zaken nodig

Maar ja, welke verhouding houd je dan aan tussen aandelen en obligaties. Hoe risicovol is je profiel en de vraag is of je bij een minder risicoprofiel wel voldoende rendement maakt om geld uit je vermogen te onttrekken. Veel obligaties in je portefeuille zorgt nu voor minder koerswinst, maar je loopt hierdoor ook minder risico. Kan je als je ouder wordt en je je portefeuille volledig defensief maakt wel hetzelfde percentage blijven onttrekken? Ook is het belangrijk om je portefeuille te herbalanceren. Zorgen dat de verhouding tussen obligaties en aandelen zo blijft als jij denkt dat het moet zijn. Al met al krijg je op de Oeds-Jan manier bij het beleggen te maken met nieuwe uitdagingen en meer transactiekosten.

Goede gewoontes aanleren

Oeds-Jan en ik streven naar hetzelfde en dat is mooi om te lezen. Zorgen dat mensen bewuster met hun geld omgaan en ook vermogen opbouwen voor later. Of je het nu financiële onafhankelijkheid of vrijheid noemt dat maakt niet uit. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar het begint wel met het bewuster omgaan van je geld. Het gedrag van de mens is bepalend voor het succes. Hier en daar nog wat mazzel en voor je het weet ben je financieel vrij en heb je met je gewone baan ook een vrijstaand huis en een boot.

3 antwoorden
  1. Team CF
    Team CF zegt:

    Om even een misverstand uit de weg te helpen, je hoeft geen obligaties te nemen om je vermogen te bufferen tijdens een crisis als je al financieel onafhankelijk bent (a 4% rule, of minder indien je het risico lager wilt maken dat je door je geld heen kan raken). Sterker nog, je kan het beter niet doen. Voor alle details hierom, en de volledige mathematische analyse kan je dit eens doorlezen: https://earlyretirementnow.com/start-here/

    Dat gezegd hebbende, wij prefereren zelf ook cash-flow (via dividend of via vastgoed). Maar voor het gemak zijn index trackers wel het meest ideaal. Bij dividend aandelen moet je toch altijd goed je huiswerk doen en er is altijd een risico dat de dividendbetaling niet wordt verhoogd of zelf verlaagd (of erger: afgeschaft). Kortom, ook hier is spreiding essentieel. Dat koop je met een index tracker in een keer af. En ja, je kan ook dividend index trackers doen, sla je misschien wel twee vliegen in 1 klap, maar je management fees eten dan wel een hoger deel van je rendement op.

    Er lijkt geen “gouden ei” te zijn, omdat je je toch prettig moet voelen bij je investeringsmethode. Voorkeur is alles en er zijn zeker meerdere wegen naar Rome (of financiële onafhankelijkheid)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *