Leef jij met het juiste perspectief?

perspectief

Veranderingen gaan razend snel

Ik lees de laatste tijd regelmatig romans over de tijd dat mijn opa en oma nog midden in het leven stonden. Huizen zonder toilet en douchen in een badhuis was voor sommige gebieden in Nederland nog normaal. Studeren was bijzonder, het merendeel van de mensen ging op hun vijftiende of misschien nog eerder, al aan het werk. En dat gold zeker voor de vrouwen. Langzaamaan werd de televisie, de auto, de wasmachine en de telefoon in gebruik genomen. Het klinkt als eeuwen geleden, maar als je 50 jaar bent geworden lijkt het wel gisteren.

Eén ding is zeker, niets is zeker

Ik realiseer me steeds meer dat het leven veranderlijk is. Ik ga uit van zekerheden in dit leven die eigenlijk nergens op gebaseerd zijn. Hier en daar word ik wel wakker geschud. Het failliet kunnen gaan van een bank is een enorme eye-opener geweest. Dat huizen niet altijd meer waard worden, zat ook niet in mijn systeem. En in mijn beleving zouden we met ons allen steeds eerder gaan stoppen met werken, de verhoging van de pensioenleeftijd zag ik ook niet aankomen. Als je het leven van iedere dag leidt dan verandert er niet zoveel, maar kijk je terug in de tijd dan volgen de ontwikkelingen zich in rap tempo op. Hoe zeker is het, gezien over een lange tijd, dat de aandelenkoersen altijd maar blijven stijgen?

Overwinnen van angsten

Een heleboel mensen hebben angst voor veranderingen en het aangaan van nieuwe uitdagingen. Ze zijn bang om fouten te maken. Stappen worden niet gezet, omdat het zou kunnen mislukken. Helaas hoor ik bij deze groep mensen. Een manier om met deze angsten om te gaan is door te realiseren dat je niet het eeuwige leven hebt. Sterker nog, je loopt maar een dusdanig korte tijd op deze planeet rond dat het de zorgen niet waard zijn. En hoe erg is het nu om een fout te maken? Fouten heb je nodig om van te leren. Door vanuit dit perspectief naar je leven te kijken maak je het minder zwaar en verlaagt het de drempel om een nieuwe stap te zetten. Eens ga je dood, wat heb je te verliezen?

Loslaten van zekerheden

Ook al zijn wij financieel vrij, in grote lijnen blijf ik doen wat ik iedere dag al deed. Ik werk nog steeds van 9 tot 5 en heb, wel langer dan normaal, vakantie. Volledig stoppen met werken vind ik lastig en er zijn momenten dat ik terug verlang naar de tijd dat ik geleefd werd. Ik realiseer mij wel steeds meer dat wij voor onszelf een bijzondere situatie gecreëerd hebben met veel keuzevrijheid. En dat ik hier nu ook gebruik van mag maken. Er zijn geen zekerheden in dit leven en morgen kan alles anders zijn. Een jaar lanterfanten zou een goede stap zijn.

Blijven werken uit gewoonte

Het niet altijd blij zijn met mijn verworven vrijheid houd mij wel alert. Mijn leven is nog steeds veel op de automatische piloot, maar ik ben hard bezig om zelf weer te schakelen. Om mij heen zitten veel mensen vastgeroest in hun baan. Ze zijn niet blij, maar ze weten wat ze hebben en deze zekerheid willen ze niet loslaten. Voor je het weet is er weer een jaar voorbij en heb je ongeveer hetzelfde jaar geleefd als het jaar daarvoor. Ontslagen worden of een burn-out krijgen doorbreekt het patroon en kan ervoor zorgen dat je leven compleet anders wordt. Voor velen een welkome wijziging.

Tijd voor verandering

Keuzes uitstellen omdat je bang bent is dom. Het leven is kort en hoe belangrijk je jezelf ook vindt, jouw bestaan op aarde valt in het niet. En er zijn er maar weinig die echt geschiedenis schrijven. Je verdwijnt net als een zandkorrel in de woestijn. Zekerheden zijn relatief en de wereld verandert snel. Meebewegen met de veranderingen is noodzakelijk, want anders sta je dadelijk buitenspel. Welke rigoureuze keuze ga jij maken zodat je meer vrijheid gaat ervaren? Voor nog een perspectief, kijk eens door de ogen van een ander naar jezelf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *