Hoe moeilijk kan rijk worden zijn?

sparen

Veel geld verdienen

We zijn altijd maar bezig om geld te verdienen. We werken hard en zoeken naar manieren om meer te verdienen. We doen mee aan loterijen, zodat we hopelijk in één klap onze dromen kunnen waarmaken. Afgelopen weken een paar keer naar seminars geweest, waar uitleg gegeven wordt over mogelijkheden om financiële vrijheid te kunnen bereiken met andermans geld. Deze seminars zijn drukbezet. We willen graag rijk worden of in ieder geval voldoende geld hebben om het er flink van te kunnen nemen.

Weinig rente is geen reden

Er is een hele makkelijke manier om rijk te worden. Dat doe je namelijk door je zuurverdiende geld niet allemaal uit te geven. Ik zeg het zo vaak, ga sparen. Maar met het woord sparen is toch echt iets raars aan de hand. Veel mensen vinden sparen zinloos, want je ontvangt er bijna geen rente voor bij de bank. Dat klopt als een bus, maar dat is geen reden om niet te sparen. Sparen is de manier om vermogen op te bouwen. Het maakt mij niet uit hoe je het noemt, het gaat erom dat je je geld niet uitgeeft.

Om te kunnen investeren heb je geld nodig

Geld op je spaarrekening rendeert niet, dat is jammer maar geen reden om het te laten. Voor rendement zal je meer moeite moeten doen. Door te sparen houd je geld over en dat kan je dan investeren voor een beter rendement. Tuurlijk zijn er altijd manieren om te gaan investeren met andermans geld, maar zelfs hiervoor moet je vaak een gedeelte eigen geld meebrengen. Wil je geld aan het werk zetten dan zul je er eerst voor moeten zorgen dat je het hebt. En daar is sparen, of je geld niet uitgeven echt heel handig voor.

Het mooie van de wet van Parkinson

Zorg er iedere maand voor dat er automatisch een bedrag van je bankrekening naar je spaarrekening wordt overgemaakt. We krijgen dan direct te maken met de wet van Parkinson. We gebruiken alle tijd en/of geld dat beschikbaar is, hebben we minder dan kunnen we het ineens ook met minder af. Het is als met een tube tandpasta. Is de tube vol dan gebruiken we royaal en lopen zelfs het risico dat het er afspoelt. Is de tube bijna leeg dan worden we voorzichtiger en zelfs creatief om het laatste beetje er nog uit te krijgen. Dus maak automatisch geld over en zorg er gelijk voor dat het overblijvende leefgeld een beetje ongemakkelijk voelt.

Blijf van je spaargeld af

Op deze manier ga je bewuster uitgeven en bouw je ongemerkt een buffer op. En meer is het niet. Stop met de loterijen en maak dit geld ook over naar je spaarrekening. Wees kritisch op je abonnementen en als je ermee stopt zet het geld dan op je spaarrekening. Stop met het verzinnen van excuses en ga het gewoon doen. En waag het niet om aan het geld te zitten. Anders had je het geld al uitgegeven en was het ook niet meer beschikbaar, dus nu is het er ook niet meer.

Stop met excuses, makkelijker wordt het niet

Sparen is degelijk, niet leuk, je ontvangt weinig rente, maar het is de manier om rijk te worden. Meer werken, meer verdienen heeft alleen nut als je het dan ook niet allemaal weer uitgeeft. Sparen dus. En daarna je gespaarde geld investeren in zaken die een goed rendement opleveren. Dus geen vakanties, auto’s, meubels, verbouwingen en/of kleding. Het blijft me verbazen, het is zo duidelijk. Waarom dan die weerstand en excuses voor het nietsparen. Het heeft ons geen windeieren gelegd.

3 antwoorden
  1. Haef
    Haef zegt:

    Goed verhaal, zo ben ik in 2003 begonnen na het lezen van “ZWEMMEN MET PIRANHA’S” van Colin Turner. Begin met maandelijks 10% van je inkomen apart te zetten, kom hier niet weer aan en noem dit “vermogen” hoe klein ook in het begin. Het vermogen is nu voor mij aan het werk dmv indexbeleggen. Wat houdt je tegen, nu beginnen en laat je inspireren door blogs als deze, of boeken en tips van Gerhard Hormann, Erica Verdegaal en Oeds-Jan Postma.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] We zijn altijd maar bezig om geld te verdienen. We werken hard en zoeken naar manieren om meer te verdienen. We doen mee aan loterijen, zodat we hopelijk in één klap onze dromen kunnen waarmaken. Afgelopen weken een paar keer naar seminars geweest, waar uitleg gegeven wordt over mogelijkheden om financiële vrijheid te kunnen bereiken met andermans geld. Deze seminars zijn drukbezet. We willen graag rijk worden of in ieder geval voldoende geld hebben om het er flink van te kunnen nemen. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *