Help, mijn man wordt huisman

Ratrace

Financiële vrijheid is natuurlijk een mooi streven en het is ook leuk om ermee bezig te zijn. Maar zoals jullie waarschijnlijk weten heb ik een partner met een baan in loondienst. Daarnaast heb ik mijn bedrijf en verdien daar een inkomen mee, dus hoezo financiële vrijheid. We zijn gewoon hard aan het werk en leven helemaal niet van een passief inkomen. Het is best lastig om de stap te maken. Naarmate je meer verdient passen je wensen en dus je uitgaven zich aan. Wanneer is genoeg ook echt genoeg? Op deze manier houden we onszelf in de ratrace.

Dit jaar gaan wij in ieder geval een volgende stap zetten in onze weg naar financiële vrijheid. Mijn partner stopt over een half jaar met zijn baan in loondienst. Vooralsnog zit hij vastgebonden aan een gouden ketting, maar aan deze periode komt dit jaar een einde. Bij de overname van het bedrijf waar hij werkte, wilde zijn nieuwe werkgever hem graag nog 4 jaar aan boord houden. Hiervoor ontvangt hij, naast zijn salaris, ieder jaar een aantal aandelen van het bedrijf. De koers van deze aandelen is de afgelopen jaren verdubbeld, dus ieder jaar weer het besluit genomen om toch nog maar in dienst te blijven. Makkelijk verdient geld, maar niettemin een ketting.

Hij gaat dus nu echt zijn baan opzeggen en dat betekent dat we meer gaan leven van ons passief inkomen. Het opzeggen van een vaste baan blijkt dan ineens toch wel een dingetje te zijn. Afscheid nemen van een goed maandelijks inkomen valt niet mee. Opgeven van zekerheden doe je niet zo snel. Daarnaast zorgde het inkomen voor extra groei van het passief inkomen. Het maakte het herinvesteren van passief inkomen mogelijk. Daaraan gaat nu een einde komen. In ieder geval zolang er geen ander inkomen voor in de plaats komt.

De manier voor ons om er aan te wennen is door er over te praten. Het moet blijkbaar meer werkelijkheid worden, het erover hebben met anderen helpt hierbij. Het gaat er echt van komen en het aftellen is begonnen. De volgende vraag is dan ook, wat gaat hij dadelijk met al zijn vrije tijd doen? Hier hebben we het wel eens over, maar mijn partner schuift het denken over deze vraag nog voor zich uit. Hij gaat eerst niets doen en deze tijd gebruiken om er dan over na te denken. Nu is er nog geen ruimte in zijn hoofd voor het maken van andere plannen.

Het hele idee achter het ontsnappen uit de ratrace is om ervoor te zorgen dat je een vrije keuze hebt in wat jij wilt doen. Je kan stoppen met werken of juist kiezen voor de baan waar jij gelukkig van wordt. Je door niets of niemand tot iets verplicht voelen. Gewoon luisteren naar je hart en gaan doen wat jij wilt. Geen last hebben van een benodigd inkomen voor je hypotheek of andere vasten lasten. Echt complete vrijheid en kiezen voor jezelf.

Voor mij is dat een heel leertraject. Echt kiezen voor mezelf vind ik nog steeds lastig. In mijn achterhoofd hoor ik veel stemmen van wat ik allemaal wel en niet moet. Ik ben benieuwd hoe mijn partner hier dadelijk mee omgaat. Een vriendin van mij, die ook ontsnapt is uit de ratrace, worstelt hier ook mee. Wat wil je eigenlijk echt als geld geen drijfveer is? Ik weet dat het een luxe probleem is, maar soms denk ik dat het fijner is om vast te zitten in de ratrace. Je keuzes worden enorm beperkt. En als je leven niet zo leuk is, dan kan je in ieder geval iemand anders dan jezelf daar de schuld van geven.

Een heel pleidooi om niet te willen ontsnappen uit de ratrace, maar ik weet zeker dat mijn partner zich hier niet in zal herkennen. Moeten heeft hij nog nooit last van gehad en keuzes maken kan hij heel goed. Hij weet wat hij wilt en zeker ook wat hij niet wilt. Hij gaat allemaal leuke dingen doen en ongetwijfeld zich ook voor deze of gene nuttig maken. Geld verdienen op een interim basis ziet hij wel zitten. En eventueel wil hij mij ook wel met het een en ander helpen in mijn bedrijf. Hij gaat zich goed vermaken, op wat huishoudelijke klusjes na dan.

2 antwoorden
  1. Susanne
    Susanne zegt:

    Ja wat je schrijft, leerden we van onze schooltijd. Door opleidingen en cursussen leer je verschillende aspecten over je leven en oh schrik als je niet genoeg geld hebt. Sterkte met de financiële vrijheid zoektocht. Of zoiets bestaat weet ik niet.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *