Luister naar het stemmetje in je hoofd

hypotheek

Snap jij het nog allemaal?

Het kan zo zijn dat het al een tijd geleden is dat je je hypotheek afgesloten hebt. Toen je bij de hypotheekadviseur zat begreep je het allemaal. Bij het verlaten van het pand werd het al minder duidelijk. En als ze nu aan je vragen hoe je het in elkaar zit, weet je het niet meer helemaal zeker. Verzekeringen, nationale hypotheek garantie, kosten koper, lineair, annuïtair, aflossingsvrij, verschillende delen, risicodekking, termijnen, variabele rente, vaste rente, rente vast periode. Er komt ook wel wat bij kijken.

Er even voor gaan zitten

Eigenlijk weet je wel dat je een keer aandacht aan je hypotheek moet besteden, maar de zin ontbreekt. Er op vertrouwen dat het wel goed zit, voelt niet goed. Het blijft zeuren op de achtergrond en dat is niet nodig. Het lijkt lastig, maar het valt wel mee. Pak de map erbij en verdiep je er weer even in. Naast het feit dat je waarschijnlijk alles op papier hebt, hebben de meeste banken tegenwoordig een mogelijkheid waarbij je je hypotheek online kan bekijken. De ene bank heeft zijn zaakjes beter op orde dan de ander, maar een indicatie van hoe het ervoor staat krijg je wel. Online is vaak een stuk toegankelijker dan het doornemen van de papieren.

Onze bank is geen voorloper

Wij hebben onze hypotheek bij BNP lopen en online is dat niet de beste. Het programma geeft in ieder geval de hoogte van de nog openstaande hypotheek aan en ook wat voor soort hypotheek het is. Wij hebben veranderingen gehad in de verzekeringen die gekoppeld zijn aan onze hypotheek, maar deze producten zijn niet van BNP. De informatie hierover op de site klopt niet, dus het is wel zaak om kritisch te zijn over producten die bij een andere maatschappij vandaan komen dan van wie het online programma is. Mijn verzekeringsmaatschappij koppelt in ieder geval de laatste stand van zaken niet terug aan mijn hypotheekbank.

Hoe staat het ervoor?

Heb je een aflossingsvrije hypotheek of is het huis compleet eigendom aan het einde van de hypotheek? Bij een aflossingsvrije hypotheek is het slim om ervoor te zorgen dat de lening pas eindigt na het overlijden van de langstlevende. Het opnieuw moeten afsluiten van een hypotheek als je gestopt bent met werken of met 1 inkomen kan problemen opleveren. Je inkomen is misschien wel minder dan dat je gewend was en hierdoor is de bank mogelijk niet zo happig om de lening te verstrekken. Betaal je nog een hoge rente dan is rentemiddeling misschien wel een optie en is de risico-opslag op de hypotheekrente nog wel relevant?

De begrijptijd gaat steeds sneller

Op het moment dat het allemaal weer duidelijk is, dan merk ik aan mezelf dat deze kennis toch weer snel verwaterd. Als je het een jaar later vraagt dan kan ik wel vertellen of ik goed op weg ben, maar hoe het ook alweer precies zit ben ik weer vergeten. Ik weet wel dat als ik de stukken erbij pak het steeds makkelijker wordt om onze situatie te doorgronden. Het wordt met de jaren beter, maar daarvoor moet je er wel eens in de zoveel tijd aandacht aanbesteden. Vertrouwen op je adviseur kan natuurlijk ook, maar ik vind het prettig om het zelf te snappen. Ga je pas kijken aan het eind van de looptijd dan kan je verrast worden. De mogelijkheden om te corrigeren zijn beperkter. Wees slim, luister naar het stemmetje.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Het kan zo zijn dat het al een tijd geleden is dat je je hypotheek afgesloten hebt. Toen je bij de hypotheekadviseur zat begreep je het allemaal. Bij het verlaten van het pand werd het al minder duidelijk. En als ze nu aan je vragen hoe je het in elkaar zit, weet je het niet meer helemaal zeker. Verzekeringen, nationale hypotheek garantie, kosten koper, lineair, annuïtair, aflossingsvrij, verschillende delen, risicodekking, termijnen, variabele rente, vaste rente, rente vast periode. Er komt ook wel wat bij kijken. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *