Geld verdwijnt als sneeuw voor de zon

Koersdaling

Eerste maand als huisman

Mijn partner heeft zijn eerste maand zonder inkomen erop zitten. En juist nu zakken de beurzen ongeveer 10% in. Zo’n grote daling van de beurs waren we al een tijdje niet meer gewend. Daarbij hebben we ook een behoorlijk inkomen vanuit dividend uit Amerikaanse bedrijven. De daling van de koers van de dollar ten opzichte van de euro werkt in dit geval ook niet mee. Laat maar zeggen op papier worden we op dit moment behoorlijk armer. We worden gelijk op de proef gesteld.

Hoe stressbestendig ben jij?

Afgelopen week was dus het moment om je euro’s om te zetten in dollars en hiervoor Amerikaanse dividendaandelen te kopen. Ben je nog maar een jaar aan het beleggen dan weet je nu wat een behoorlijke koersdaling met je doet. Heb je vorige week goed geslapen of heb je je toch zorgen gemaakt? Heb je gebruik gemaakt van het koopmoment of heb je het niet aangedurfd? Of erger nog, heb je je aandelen verkocht? Een goede testcase dus om te bepalen of beleggen iets voor jou is.

Jarenlange ervaring werpt zijn vruchten af

Ik heb er niet minder van geslapen en ook heb ik gebruik gemaakt van het moment om extra aandelen bij te kopen. Voor dipjes in de markt hebben wij altijd een bedrag achter de hand om daarop in te kunnen spelen. Wat beleggen betreft ben ik best stressbestendig. Een beetje kop in het zand is er wel bij, het maandelijkse overzicht werk ik nu even niet bij. Het is leuk om je vermogen te zien groeien, maar een behoorlijke daling daar word je niet blij van. Ik wacht even op betere tijden.

Slapend rijk of arm worden

Als je eenmaal wat vermogen hebt opgebouwd en aan het beleggen bent dan blijven de koersstijgingen en –dalingen  een rare gewaarwording. Je kan op een dag veel geld verdienen of verliezen en in beide situaties voelt het werken voor geld daardoor overbodig. Je kan zomaar op een dag een heel maandloon kwijtraken, maar ook rijker worden zonder er een vinger voor uitgestoken te hebben. Als de aandelen statistieken blijven kloppen, dan neemt ons vermogen over de jaren toe zonder inspanning.

Verkeerd moment voor verkopen van aandelen

Als je leeft van passief  dividend inkomen dan heb je niet direct last van een beursdaling. Het heeft pas gevolgen als er bedrijven bijzitten die failliet gaan of minder winst gaan maken. Hierdoor ga je minder dividend ontvangen en heb je dus ook minder te besteden. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat je, om voldoende inkomen te hebben, toch aandelen moet verkopen. De verkoop is dan op een verkeerd moment en je toekomstig dividendinkomen wordt minder. Het achtste wereld wonder, maar dan de verkeerde kant op.

Valutaverlies heeft meer invloed

Mocht je al je dividend inkomsten in dollars ontvangen dan heb je nu door het koersverlies van de dollar ten opzichte van de euro minder inkomen. Bij het opbouwen van passief inkomen is het dus noodzaak om dit in verschillende valuta te doen. Spaargeld achter de hand hebben voor het opvangen van de gevolgen van beursdalingen en koersverlies is handig. Het moment van verkopen van aandelen moet je zelf kunnen bepalen. De financiële buffer op de spaarrekening blijft nodig. Dit geld wordt in de tijd minder waard door de inflatie en de vermogensrendementsheffing die we erover moeten betalen. Maar het is raar maar waar, maar daar merk ik helemaal niets van.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Mijn partner heeft zijn eerste maand zonder inkomen erop zitten. En juist nu zakken de beurzen ongeveer 10% in. Zo’n grote daling van de beurs waren we al een tijdje niet meer gewend. Daarbij hebben we ook een behoorlijk inkomen vanuit dividend uit Amerikaanse bedrijven. De daling van de koers van de dollar ten opzichte van de euro werkt in dit geval ook niet mee. Laat maar zeggen op papier worden we op dit moment behoorlijk armer. We worden gelijk op de proef gesteld. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *