Jouw financieel plan op een A4-tje

Financieel plan

Geen uitgebreid financieel plan meer

Het boek ‘The one page financial plan’ van Carl Richards stond al een tijd op mijn lijstje. Het idee dat ik erover gevormd had, was dat het een template zou zijn voor een compact financieel plan. Alle relevante informatie op één pagina. De meeste financiële plannen zijn minimaal 10 pagina’s dik en staan vol met teksten, getalletjes en grafieken. Teveel informatie waar de klant volgens mij niets mee doet of misschien zelfs niets mee kan. Een financieel plan van maar één pagina met alle relevante informatie over de financiële status van een klant, dat klinkt goed in mijn oren.

Bepaal je doelstelling

Afgelopen week heb ik de vertaalde versie van het boek van Robert van Beek ontvangen bij een lezing over Anders Financieren. Het lijkt in niets op wat ik me ervan voorgesteld had. Hetgeen wat op 1 pagina past, heeft alleen te maken met het behalen van je doelstellingen. Het geeft antwoord op de vraag: Waarom is geld voor jou belangrijk? Daaruit komen een aantal acties voort die je, om je doelstellingen te realiseren, moet ondernemen. Deze worden samen met de doelstellingen op de ene pagina gezet. Verder niets en daarmee is het fundament gelegd voor het maken van al je financiële beslissingen. Het kan op de koelkast geplakt worden als geheugensteuntje.

Eenvoudig stap voor stap

Niks template met getallen en grafieken, maar de doelstelling waar je naar toe wilt werken en de acties die je daarvoor moet ondernemen. Doordat duidelijk is wat voor jou belangrijk is, geeft het richting bij het maken van keuzes. Het is niet in beton gegoten, maar aanpasbaar als blijkt dat andere zaken belangrijk worden. Zo kan in een bepaalde levensfase het willen kopen van een huis de doelstelling zijn. Als dit bereikt is dan zou het volgende doel kunnen zijn het stichten van een gezin waardoor je minder gaat werken.

Financiële vrijheid is het doel

Vertaal ik het idee van de ‘one page plan’ door voor Naar Financiële Vrijheid, dan is het antwoord op de vraag waarom geld belangrijk is, dat het zorgt voor keuzevrijheid. Door te werken aan financiële vrijheid, creëer je financiële reserves en daarmee ook tijd om keuzes te kunnen maken. Dit doe je door voldoende passief inkomen te genereren om je uitgaven te bekostigen. De acties die hierbij komen kijken zijn:

  • Minder uitgeven
  • Meer verdienen
  • Hiervan weer minimaal 50% sparen
  • Ga investeren en blijf herinvesteren

‘The one page financial plan’ voor Naar Financiële Vrijheid is een feit.

Zaken veranderen

Het bepalen van je werkelijke doelstelling voor de rest van je leven blijft lastig. Financiële planning is daarom ook een levenslang proces. Dingen veranderen en ook je doelstellingen. Je kan je plan eenvoudig aanpassen. Niets is zeker, dat is in ieder geval zeker. Weet jij hoe de wereld er over 30 jaar uitziet en wat dan voor jou belangrijk is? Door te werken aan keuzevrijheid creëer je de mogelijkheid om wensen, die nu nog niet op je vizier staan, in de toekomst te realiseren.

Het Naar Financiële Vrijheid A4-tje

Het eerste deel van het boek is zeker de moeite van het lezen waard. Nadenken over de waarden die voor jou belangrijk zijn, is een goede start voor financiële planning. Daarna gaat het boek verder en worden er, zoals gewoonlijk bij een financieel plan, nog heel wat meer pagina’s gevuld. Voortbordurend op het neergezette financiële plan heb ik zelf de template voor Naar Financiële Vrijheid gemaakt. Er was nog voldoende ruimte op de pagina. Wil je het financieel plan op een A4-tje voor Naar Financiële Vrijheid ontvangen, stuur dan even een e-mail.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *