Proefpersoon

Proefpersoon

Een echte start van de GG Money Coach is natuurlijk als ik een eerst betalende klant heb. Voor mij is het een aardige hobbel om gelijk een vol tarief aan de eerste klant te vragen en dat wil ik graag laagdrempelig maken. Iemand vanuit mijn doelgroep vroeg hoe het nu met mijn bedrijf gaat en zo kwamen we aan de praat over financiën. Zij en haar partner wonen al een paar jaar samen en hebben allebei een baan. Door een chronisch tijdgebrek komen ze er alleen niet aan toe om hun financiën goed te regelen. Ze snapt dat het belangrijk is maar zolang er voldoende geld binnenkomt is er niet direct een noodzaak om dat ook daadwerkelijk te gaan doen.

Aan haar gevraagd of ze wel sparen en niet al hun geld iedere maand opmaken. Sparen doen ze wel maar de ene maand gaat dat beter dan de andere maand. Afhankelijk van de uitgaven wordt het maandbedrag bepaald. Ze wonen al een tijdje samen maar een gezamenlijke rekening is er nog niet. Zeker als je gebrek aan tijd hebt loont het om je financiën goed te organiseren want dan ben je er minder tijd aan kwijt en loopt het toch goed.

Daarnaast is automatisch sparen aan het begin van de maand erg belangrijk. Met ons uitgavenpatroon houden we rekening met de hoeveelheid geld dat op onze bankrekening staat. Door dit direct bij het storten van het salaris te sparen geef je minder uit. Op deze manier spaar je meer dan door aan het eind van de maand te kijken wat er nog over is en dat dan te sparen. Dit kan je er natuurlijk wel bij blijven doen maar als je geld overhoudt aan het eind van de maand is het slimmer om je automatisch spaarbedrag nog wat verder op te schroeven.

Ik heb aangegeven dat ik voor haar en haar partner een lijst met instructies wil maken van alle zaken die ze op kunnen pakken om de financiën goed te regelen. Om dit te kunnen doen heb ik inzicht in hun inkomsten en uitgaven nodig. Ik had verwacht dat dit mogelijk een bezwaar zou zijn maar voor haar is dat geen enkel probleem zolang de informatie alleen bij mij blijft. Misschien is deze leeftijdsgroep daar toch gemakkelijker in of misschien is ze gewoon trots op wat ze verdient en terecht.

Voor mijzelf is niet het regelen van de financiën het belangrijkste, want daar zit uiteindelijk de uitdaging niet in. Belangrijker is dat ik ze duidelijk kan maken in hoeverre ze al financieel vrij zijn. Zorgen dat ze hier over gaan nadenken is hetgeen dat ik graag voor elkaar wil krijgen. Op het moment dat je snapt wat de gevolgen hiervan voor jou kunnen zijn, word je je bewuster van je geld. En bewustwording is nodig om te kunnen zien wat het opbouwen van vermogen voor je kan betekenen.

Met haar heb ik afgesproken om dit op te pakken als testgeval voor mijn dienstverlening. Ze zal mij een terugkoppeling geven wat goed en niet goed was. Wat haar geholpen heeft en wat ze eigenlijk nog meer verwachtte. Een spannende stap voor mij maar wel een belangrijke om verder te komen. Het lastigste is wel om te bepalen of en hoeveel mijn proefpersoon moet gaan betalen. Ik heb bij haar aangegeven dat er een stroming in zzp-land is die aan waardebepaling achteraf doet. Op deze manier heb ik de bal bij haar gelegd.

Ik heb geen idee hoeveel tijd het mij gaat kosten en wat er gebruikelijk is om hiervoor te betalen. Zij heeft werkelijk geen idee wat ze precies kan verwachten en hoeveel dit dan waard is. Het liefste ontvangt ze van mij een bandbreedte van de kosten waartussen zij de waarde voor haarzelf kan bepalen. Deze bandbreedte zal ik haar in ieder geval geven. De mogelijkheid die ze mij biedt is, los van hetgeen ze er mij voor betaalt, al van veel waarde dus daar komen we wel uit. De daadwerkelijke waarde wordt voor haar pas duidelijk over een aantal jaren. Het zou leuk zijn als ze zich deze afspraak dan nog herinnert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *