Verrijkt of verarmt zuinigheid je leven?

Mr. Money Moustache

Nooit mee bezig willen zijn

Toch houdt Mr. Money Mustache mij wel bezig. Afgelopen week heb ik eens kritisch mijn uitgaven onder de loep genomen. Ik ben altijd wel bewust bezig met mijn financiën, maar niet direct met mijn uitgaven. Sinds ik zijn blogs aan het lezen ben, kom ik erachter dat ik alles behalve zuinig ben. Het bereiken van onze financiële vrijheid hebben we niet voor elkaar gekregen door extreem zuinig te leven. Een boot, een overbodige auto en we kopen onze boodschappen altijd gewoon bij Albert Heijn. Zuinig zijn geeft mij altijd een nare smaak in de mond. Ik ben een kind van Zeeuwen, dus waarschijnlijk heb ik in mijn vroegere jaren hier ergens een antipathie tegen opgebouwd.

Waar let hij allemaal op

Ik merk dat Mr. Money Mustache heel ver gaat in zuinig leven. Geen geld uitgeven is een sport:

  • Knipt zijn haar zelf met een tondeuse
  • Weet van ieder apparaat hoeveel stroom het verbruikt
  • Kleding en bedden wassen, alleen als het echt nodig is
  • Eet nagenoeg niet buiten de deur
  • Gebruikt zijn auto alleen als het niet anders kan
  • Doet alles in en om het huis zelf

Wat het geld in potentie kan worden

Het idee om heel zuinig met je geld om te gaan lijkt op het dieetprincipe: ‘Wat er niet aan komt hoeft er ook niet af’. Alles wat je niet uitgeeft, dat hoef je al niet meer te verdienen. Nu zijn er natuurlijk heel veel kleine aankopen, waarvan je denkt dat het niet erg is om uit te geven. Hoe erg zijn nu die paar euro’s die je aan koffie buiten de deur besteed? Mr. Money Mustache kijkt hiervoor niet naar het geld nu, maar naar het geld wat het in de toekomst kan worden. Die paar euro per week staan met een bepaald rendement voor een paar duizend euro over 10 jaar. Op deze manier motiveert hij zichzelf om de uitgaven niet te doen.

Makkelijk verdiend geld

Verbazingwekkend is het hoeveel geld je kan besparen als je er op gaat letten. Mijn zakelijke dekking op mijn reisverzekering stond nog aan, €60 bespaard. Mijn auto is 9 jaar oud, dus de all-risk dekking is niet meer nodig, €200 bespaard. Vaste telefoonlijn opgezegd, €12 bespaard. Gelijk ook €30 aan bonus van Ziggo ontvangen, omdat we gebeld hebben en ons contract niet opzeggen. Een ANWB abonnement waarvan we niet weten waarom we het hebben. De pechhulp is via de verzekering geregeld, weer €70 bespaard. Als blogger heb ik geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig en dus nog een €60 minder uitgegeven. Met weinig moeite heb ik zo €500 euro bespaard. Rekenend over 10 jaar met een rendement van 7% op jaarbasis praten we, volgens Mr. Money Mustache, over bijna €7.500, toch niet zomaar weggegooid geld.

Waarom nog uitbesteden?

Een heleboel zaken hadden wij nog uitbesteedt, terwijl we nu alle tijd van de wereld hebben om het zelf te doen. Onderhoud tuin en huis, grofweg is de besparing €3.500 op jaarbasis. Het geld is niet de enige reden om hiermee te stoppen. Je spullen onderhouden hoort ook gewoon bij het leven. Voorheen wilden we hier geen tijd voor maken. We werkten hard en in de vrije tijd die we hadden wilden we leuke dingen doen. Nu werken we minder hard en is werken in ons huis en tuin gewoon onderdeel van het leven. Iedere dag een half uurtje tijd eraan besteden is werkelijk geen enkel probleem.

Een maandje zuinig leven

Ik merk aan mezelf dat ik het leuk vind om kritisch met mijn uitgaven om te gaan. Gedeeltelijk wordt dit natuurlijk veroorzaakt doordat ons inkomen nu gelimiteerd is, terwijl het voorheen met bakken tegelijk binnenkwam. Stoppen met werken is in heel veel opzichten een proces waar je je weg weer in moet vinden. Heel zuinig leven geeft voor mij wel een bepaalde energie. Ik word blij van de besparingen die ik doe en merk dat ik zomaar kan doorslaan. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat je alleen de uitgaven doet die daadwerkelijk je leven verrijken. Overbodige uitgaven maken arm zonder dat je er waarde voor terugkrijgt. Ik denk dat het in veel huishoudens geen kwaad kan om eens een maandje op zijn ‘Mr. Money Mustache’ te leven. Je zou er over 10 jaar zomaar een middenklasse auto aan over kunnen houden. Ga jij de uitdaging aan?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *