Pensioen zzp’er

Pensioen ZZP'er

Pas geleden een leuk en leerzaam gesprek gehad met een mede-zzp’er. Ik vertelde dat ik starters op de arbeidsmarkt help met het opbouwen van vermogen, zodat ze kunnen ontsnappen uit de ratrace. Dit op dezelfde manier zoals wij zelf bezig zijn om financieel vrij te worden. Ik vertelde dat ik op dit moment mijn eerste ervaringen aan het opdoen ben met een proefpersoon. Gelijk gaf ze aan dat ook zij wel proefpersoon wilde zijn. Mijn eerste reactie was dat ze niet in mijn doelgroep past want ik richt mij op starters in loondienst en niet op zelfstandigen.

Ze gaf aan dat ze dit wel jammer vond, want zij ervaart wel een probleem. Ontsnappen uit de ratrace is niet direct iets waar ze mee bezig is, maar pensioen opbouwen voor later is wel iets wat ze geregeld wilt hebben. Hoe ze dit moet aanpakken weet ze niet. Ze zet iedere maand geld opzij en heeft op deze manier al een behoorlijk bedrag gespaard, maar voor haar is het de grootste vraag wat je daarmee moet doen? Het staat nu te verdampen op een spaarrekening en dat voelt niet goed. Ze heeft een jong gezin en het is lastig om dan tijd vrij te kunnen maken om te bepalen wat je het beste kunt doen met je geld. Als je al tijd over hebt om na te denken, wordt deze als zelfstandige meestal gebruikt om je eigen werk verder te vernieuwen en verbeteren. Een advies op het financiële vlak kan ze goed gebruiken.

Volgens haar zijn er meer zpp’ers met dit probleem en zou het voor mij een goede doelgroep kunnen zijn. De zzp’er is niet verplicht om een pensioen op te bouwen, maar moet daar zelf voor zorgen. Eigenlijk weet ik dat wel, want ook ik ben zo’n zzp’er. Ik heb alleen het principe pensioen achter me gelaten, omdat ik inkomen aan het genereren ben dat niet stopt met uitbetalen als ik de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt. Mijn mede zzp’ers kunnen natuurlijk ook mijn voorbeeld volgen. Ze kunnen ook vermogen opbouwen en daar passief inkomen uit genereren. Of dat nu voor het pensioen is of om te ontsnappen uit de ratrace maakt natuurlijk niet uit.

Sinds begin dit jaar is het wel mogelijk om als zzp’er pensioen bij een pensioenbeheerder op te bouwen. Erg veel animo is er nog niet voor en de eerste geluiden vanuit de bonden en overheid hoor je al om het verplicht te stellen. Dat vind ik wel een rare manier van denken. Is er onderzocht waarom de zelfstandigen niet mee doen? Logischer zou zijn dat het zzp-pensioen dusdanig interessant gemaakt wordt, zodat je wel heel dom bezig bent als je niet meedoet. Er wordt vanuit gegaan dat de zzp’er niet nadenkt over zijn pensioen en tegen zichzelf in bescherming genomen moet worden. Ik herken mezelf er niet in, maar er zijn er ongetwijfeld waarvoor het wel geldt.

Ik hoop niet dat ze het verplicht gaan stellen, want dan ben je overgeleverd aan de willekeur van de overheid. Afhankelijk van hoe goed de economie draait, welke partij regeert en welke problemen er opgelost moeten worden, wordt er regelgeving gemaakt. Waarbij niet direct het belang van de zzp’er voorop staat. Ik kan nu in ieder geval nog zelf de keuze maken waarin ik mijn ‘pensioengeld’ investeer en wanneer en hoeveel ik laat uitkeren.

Na er wat langer over nagedacht te hebben, heb ik toch maar gevraagd of haar aanbod nog geldig was. Samen kijken wat haar behoeften zijn en hoe ik haar daarbij kan helpen. Het pensioen is zeker voor de zzp’er een belangrijk onderwerp en ik heb daar een oplossing voor. Een zelfstandige heeft wel een ander soort problematiek dan iemand in loondienst. Het netto inkomen is niet direct duidelijk omdat bij een zelfstandige de belastingdienst achteraf inkomstenbelasting heft. Ook hebben ze te maken met een afdracht voor de btw. Bij een werknemer vindt er direct bij uitkering van het salaris loonheffing plaats via de werkgever. Hierdoor is er iedere maand duidelijk wat er daadwerkelijk netto binnenkomt. Nadenken over pensioen is niet nodig, want deelname is vaak vanuit de werkgever verplicht gesteld.

Kiezen voor een extra doelgroep kan natuurlijk helemaal geen kwaad. Zoals mijn proefpersoon ook al aangaf kan ik mijn diensten gewoon voor starters blijven aanbieden, het wordt dan vanzelf duidelijk of het meeste animo bij de zelfstandigen of bij de werknemers zit. Het grootste verschil zit niet in de werkwijze en het te bereiken doel, maar meer in de marketing erom heen. De weg naar financiële vrijheid wordt niet gebruikt om te ontsnappen uit de ratrace, maar zoals mijn vriendin haar bankrekening noemt “voor d’n ouwe dag”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *