De invloed van huis, hobby’s en auto’s

Beslissingen

Dure beslissingen nemen

Pas geleden werd ik getriggerd door een blog van een Amerikaan. In Amerika zijn er veel bloggers die schrijven over vervroegd pensioen. Ze wisselen ervaringen en tips uit om financieel vrij te worden, maar ook als je het al bent hoe je dan met je vermogen en tijd kan omgaan. Dit blog ging over beslissingen die je rijk of arm kunnen maken. Er zijn 3 belangrijke aandachtsgebieden die hier bepalend in zijn: huis, hobby’s en auto’s. Ze zijn dusdanig van invloed op je uitgaven, dat beslissingen hierover zorgen of je maandelijks wel of geen geld overhoudt.

Altijd maar groter willen

Ons eerste huis hebben wij gekocht in Bergschenhoek. Vanwege betere oppasmogelijkheden voor onze zoon zijn we verhuisd naar Numansdorp. Ons huis in Bergschenhoek hebben we goed kunnen verkopen. Het zou voor onze financiële vrijheid slimmer geweest zijn als we een vergelijkbaar huis in Numansdorp hadden gekocht. Niets menselijks is ons vreemd en ook wij keken alleen naar huizen die we nog net konden betalen van ons salaris. Van een goed betaalbaar rijtjeshuis zijn wij verhuisd naar een vrijstaande woning met meer inrichtingskosten, onderhoud en vaste lasten.

Eerder passief inkomen opbouwen

Robert Kiyosaki zei het al, je huis is een schuld en geen bezit. Het kost alleen geld en het levert niets op, behalve natuurlijk woongenot en status. We hadden beter twee goedkopere huizen kunnen kopen om er daarvan één te verhuren. Op deze manier hadden we lagere woonkosten gehad en gelijk al passief inkomen vanuit verhuur opgebouwd. Ik sprak van het weekend iemand en die doet het slimmer. Ze koopt een huis waarbij ze de mogelijkheid heeft om een verdieping te verhuren. Van de huuropbrengst kan ze dan zo ongeveer haar hypotheek betalen.

De nodige uren voor mijn auto gewerkt

Over auto’s hebben wij helemaal nooit goed nagedacht. Wij hebben altijd twee lease auto’s voor de deur gehad. In de ICT is het gebruikelijk om bij de functie een lease auto te krijgen. In de tijd dat ik gedetacheerd was, was dat wel handig, maar ik heb ook tijden vlak bij mijn werk gewoond waarbij ik eigenlijk geen auto nodig had. Daarbij kozen we vaak nog voor een auto net boven budget, zodat je ook nog een eigen bijdrage moest betalen. Ik wil er niet over nadenken, maar onze auto’s hebben kapitalen gekost. Ook nu staan er nog twee voor de deur en dat is er in ieder geval één teveel.

Onze boot is onze beste aankoop

Wij hebben maar één echt dure hobby en dat is onze zeilboot. De aankoop is een bewuste keuze geweest en we begrepen heel goed dat de koop ervan onze financiële vrijheid zou verplaatsen in de tijd. Niet voor niets heet hij Gijs Gans, omdat we onze gans financieel gingen slachten, maar in overdrachtelijke zin wilden we hem wel laten bestaan. We hebben hier geen moment spijt van gehad, maar een slimme financiële keuze is het niet. Gelukkig draait het bij ons niet alleen om rijk worden, maar kunnen we er ook van genieten.

Achteraf bekijken is makkelijker

Huizen, auto’s en hobby’s kunnen veel geld kosten. Als ik toen de kennis van nu had, had ik wel andere keuzes gemaakt. Zeker wat betreft onze auto’s. Onze beslissingen zijn altijd weloverwogen genomen en veel risico op arm worden liepen we niet. We konden altijd alles betalen en spaarden ook nog steeds. Hadden we andere keuzes gemaakt dan waren we in geld gezien wel veel rijker geweest. Geld is niet alles, maar een groot huis, een dure auto en een verre vakantie ook niet. Maak voor jou de juiste keuzes en realiseer dat ze van invloed zijn op je toekomst.

4 antwoorden
 1. Steven
  Steven zegt:

  Wat robert K zegt, rammelt een beetje. Een huis zorgt ervoor dat je geen huur hoeft te betalen. Hoewel je dat huis natuurlijk beter van eigen geld dan van geleend geld kan kopen.
  Was een van de Amerikaanse vertellers MMM?

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ja, er rammelt wel meer bij Robert K. Hij bouwt assets op voornamelijk door schulden te maken. Ik denk wel dat hij vindt dat je een huis moet kopen, maar het niet als een bezitting moet zien en daar ben ik het mee eens. In Robert zijn filosofie is het een kostenpost en die mag je hebben, als je er maar bezittingen tegenover hebt staan die ervoor zorgen dat je de kostenpost kan betalen. Hij houdt er een rijke levensstijl op na.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *