Beïnvloeding

Beïnvloeding

Mijn zoon heeft de leeftijd waarop hij vindt dat zijn ouders echt niets van hem begrijpen. De enige die het allemaal wel begrijpen zijn z’n vrienden. Vrienden beïnvloeden elkaar allemaal en het drinken van alcohol is hier een voorbeeld van. De meeste hebben al lang en breed hun eerste biertje op en mijn zoon vormt hierop geen uitzondering. Ze doen het allemaal en het feit dat het van ons niet mag verandert daar niets aan. Helaas vindt hij het lekker dus de discussie gaat nog een tijdje duren.

Wij zijn ook de enige ouders die zo streng zijn en hij is dus de enige die echt niets mag. Best lastig en helaas merk ik om me heen dat wij in bepaalde situaties ook echt alleen staan. Drinken hoort er nu eenmaal bij. Sommige ouders zijn al blij dat het pas met 15 jaar gebeurt, want zelf waren ze er al veel eerder bij. Anderen geven aan dat je het toch niet kunt tegenhouden, dus kan je het maar beter niet verbieden want dan gaan ze het juist stiekem doen. Lastige dilemma’s maar ouders die het daadwerkelijk verbieden en hun kinderen ook straffen als ze er achter komen, die kom ik niet veel tegen.

Dit is een negatieve kant van beïnvloeding, maar er zijn natuurlijk ook positieve kanten. Met een zekere regelmaat proberen we onze zoon aan het werk te krijgen. Er is maar één manier om de waarde van geld te ervaren en dat is door ervoor te gaan werken. Tot op heden ontvangt hij maandelijks zakgeld, busgeld en kleedgeld en hiervoor hoeft hij niets te doen. Het geld is voldoende dus waarom zou hij gaan werken?

Een goede reden is dus als zijn vrienden ook allemaal gaan werken. Best gezellig met z’n allen vakken vullen. Iets waar wij al een jaar mee bezig waren, krijgen z’n vrienden zo voor elkaar. De eerste heeft zich aangemeld en de rest volgt vanzelf. Een contract, een uurtarief, verplichtingen, vakantiegeld, loonbelasting, de eerste stap in de ratrace is gezet.

Hopelijk gaat het werken zijn uitgavepatroon beïnvloeden. Twee uur werken om met de bus naar school te kunnen is een keuze. En is dat ’t shirt die 25 uur werken wel waard? Vakken vullen is nu leuk en lekker makkelijk, maar wil je heel je leven ongeschoold werk blijven doen. Misschien heeft naar school gaan toch een functie? Thuis praten wij over financiële vrijheid, door te gaan werken voor zijn geld gaat dit begrip waarschijnlijk inhoud voor hem krijgen.

Wij proberen hem ook te beïnvloeden door goed gedrag te belonen. Dat mijn zoon daar niet gevoelig voor is, werd al snel duidelijk. We zouden hem zijn rijbewijs geven als hij niet zou roken of drinken voor zijn 18e. Toen hij 14 jaar was gaf hij al aan dan alvast maar te gaan beginnen met sparen voor zijn rijbewijs, want dat ging hem niet lukken. Het is maar goed dat hij nu een baantje heeft, want op dit moment heeft hij nog niet veel gespaard.

Het feit dat hij nu gaat werken geeft ook weer andere zorgen. Hierdoor heeft hij dadelijk meer geld te besteden en kan dat dus uitgeven aan dingen die niet goed voor hem zijn. Het is maar goed dat we een aantal jaren geleden begonnen zijn met kledinggeld. Op deze manier heeft hij, maar ook wij, kunnen wennen aan het hebben van meer geld.

Beïnvloeding is er altijd en overal dus het is belangrijk dat hij zelf goede keuzes leert maken, want voor je het weet heeft hij een fulltime baan met bijbehorend inkomen. Het is grappig hoe mijn zoon dat ziet. Kijk nou naar jullie zelf, jullie zijn van die brave burgers. Ik ben een kind van jullie waarom zou ik het anders doen. Heb een beetje vertrouwen in mij. En gelijk heeft hij.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *