Waarom opruimen geld bespaart

Opruimen

Het principe van de grote voorjaarsschoonmaak heb ik nooit begrepen, maar mijn gevoel aan het begin van een nieuw jaar zal er wel bij in de buurt komen. De kerstboom de deur uit doen is zalig. Al de kerstspullen weer in de kast. Het afsluiten van het oude jaar en een heel nieuw jaar met mogelijkheden voor de boeg. Ik geloof dat ik het al eerder heb verteld dat opruimen echt een hobby van mij is. Ik doe het het hele jaar door en wacht niet op het moment dat we weer uit onze winterslaap komen.

Volgens mij kan je niet teveel opruimen, ik heb last van rotzooi. Spullen in huis die rondslingeren en dus niet op hun plaats liggen. Maar ook rotzooi van spullen waarvan je niet weet wat je ermee moet doen. Ik zorg ervoor om zo weinig mogelijk hiervan in huis te krijgen. Ik ga minder vaak winkelen. Ik heb een Nee/Nee sticker op mijn brievenbus geplakt. Ik neem geen goodie bags aan en spaar nergens voor bij de supermarkt. Ik ben gestopt met het aannemen van de medaille na een hardloopwedstrijd. Wat moet je er allemaal mee en waar laat iedereen de zooi?

Opruimen zit gewoon in mijn systeem en ik denk er niet teveel over na. Heel veel dingen zijn een gewoonte en kosten geen moeite. Ik ben wel gestopt met het opruimen van mijn zoon zijn kamer. Hij stelt het duidelijk niet op prijs. Ik trek gewoon zijn kamerdeur dicht, zodat ik de eventuele troep niet zie. Verder zie ik alleen maar voordelen. We zijn niet vaak iets kwijt, want alles heeft een plek. Hierdoor hebben we van veel spullen er maar één nodig. Vaak hoor je van mensen dat ze zoveel scharen in huis hebben, maar als ze hem nodig hebben er geen kunnen vinden. Bij ons ligt deze gewoon in de keukenla.

Ook grijpen we niet vaak mis. We hebben voorraad van vaak gebruikte artikelen. Voordat we boodschappen gaan doen kijken we wat ontbreekt in de voorraad en dat kopen we bij. Houdbare producten die we vaak gebruiken kopen we extra bij als ze in de aanbieding zijn. Toiletartikelen kopen we alleen als ze in de aanbieding zijn. Ik snap niet hoe het kan, maar bij de Kruidvat betaal je dan vaak maar de helft van de prijs. Ze zullen het wel heel goedkoop kunnen inkopen of mensen kopen bij een winkelbezoek toch niet alleen de aanbiedingen.

Zoveel mogelijk betalingen zijn via automatische incasso geregeld. Facturen die ik nog ontvang, leg ik apart en deze betaal ik wekelijks en ruim ze dan ook gelijk op. Hierdoor ontvang ik geen herinneringen of aanmaningen wat anders weer voor uitzoekwerk zorgt. Administratief alles gelijk opruimen, zodat je geen achterstallig werk krijgt waar je tegen aan gaat zitten hikken. Daarbij wordt alles zoveel mogelijk gedigitaliseerd.

Visite kan onverwachts langskomen, want mijn huis is altijd opgeruimd. Schoonmaken kost minder tijd, want er ligt geen troep. Ik laat de was nattig uit de droger komen, strijk het gelijk en ruim het op. Het strijkt makkelijker, het resultaat is beter en kost minder tijd. Ook ligt er nooit meer een hele stapel strijk op je te wachten.

De tijd, energie en hoeveelheid geld die ik hierdoor bespaar is lastig te bepalen. Voor mij is het een manier van leven en zou niet anders willen. Als ik in winkels kom, verbaas ik me steeds meer over de hoeveelheid prullaria die er te koop is. Wie zit daar nou op te wachten? Zo zonde dat daar geld aan besteed wordt. Leven tussen de rotzooi en altijd op zoek naar je sleutels wordt ook niemand blijer van. De hoogste tijd om allemaal wat kritischer te worden. Verbeter de wereld begin bij jezelf. Voor je het weet heb je ook een opruimtik.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *