Het weerstaan van verleidingen

Het weerstaan van verleidingen

Je kind om leren gaan met geld blijft lastig. Waar doe je goed aan? Mijn zoon ontvangt kleedgeld, maar kleding kopen ho maar. Hij geeft zijn geld aan alles uit behalve aan kleding. Dit zorgt ervoor dat hij, inclusief het geld dat hij verdient met zijn bijbaantje, een behoorlijk rijke puber is. Voorheen pinde hij al zijn betalingen en kon ik zien waar hij zijn geld aan uitgaf. Het waren vooral aankopen bij supermarkten, snackbars en fastfoodketens en niet te vergeten de bus. Tegenwoordig haalt hij steeds meer geld direct uit de muur en de vraag is waaraan hij dit besteedt? Waarschijnlijk nog steeds bij de supermarkt, maar dan aan aankopen via een 18-jarige!

Zijn klerenkast heeft hij uitgebreid, want ik zie hem steeds vaker in kleding wat niet van hemzelf is. Op deze manier loopt hij nog niet tegen problemen aan van kledinggebrek. Best lastig allemaal, want dit is natuurlijk niet zoals ik het graag zou zien. Als kind van een moneycoach gaat hij natuurlijk goed met zijn geld om. Kleedgeld wordt gebudgetteerd en aan kleding besteedt. Het geld van zijn bijbaantje zet hij gedeeltelijk op een spaarrekening zodat hij leert sparen. De rest gebruikt hij om bij een avondje uit een colaatje te kopen. Welkom in de echte wereld, zo werkt het dus niet bij mijn zoon.

Ik vraag me af of het niet beter is om te stoppen met zijn kleedgeld. Hij heeft nu veel geld te besteden en waaraan hij dat doet, daar word ik niet blij van. Hij is nog in de groei en zijn kleding wordt dus nog te klein. Ook ‘voetbalt’ hij in zijn vrije tijd en trapt op deze manier nog gaten in zijn schoenen. Je wilt als ouder dat je kind er leuk en verzorgt bijloopt. Daarnaast gebruikt hij zijn geld voor zaken die niet goed voor hem zijn. Teveel snoep, frisdranken en verkeerd voedsel om het over drank en sigaretten nog maar niet te hebben. Het kleedgeld werkt op meerdere vlakken tegen mij.

Het weerstaan van verleidingen is voor volwassenen al moeilijk. Zodra ze weten dat het geld er is, dan wordt het uitgegeven. Zelfs als het er niet is dan lenen ze het. Nee zeggen tegen verleidingen is blijkbaar heel moeilijk en het hebben van geld maakt het niet makkelijker. Soms denk ik dat ik mijn zoon beter kan beschermen tegen al de verleidingen door hem te beperken in zijn geld. Gewoon zijn kleren betalen en hem helpen door een bedrag van zijn salaris over te boeken naar een spaarrekening waar hij niet bij kan. Wanneer stop je hier dan mee, voor iedere leeftijd zijn er nieuwe verleidingen?

Een belangrijk leermoment komt als hij tegen de beperkingen van zijn geld aanloopt. Hopelijk sta ik dan sterk in mijn schoenen en kan ik mijn poot stijf houden. We gaan dan ongetwijfeld de discussie krijgen dat hij te weinig kleedgeld ontvangt. Ik ben hier in ieder geval al op voorbereid. Bij deze timmerman piepen de deuren niet. Ik maak maandelijks een overzicht van mijn zoon zijn inkomsten en uitgaven en ik kan hem haarfijn laten zien waar hij zijn geld aan besteed. Annemarie van Gaal zou zeggen dat hij een te hoog pin-gedrag heeft.

Hoe lastig het ook is en hoe tegenstrijdig het ook voelt, toch denk ik dat het goed is dat hij kleedgeld heeft. Voor sommigen is het weerstaan van verleidingen moeilijk en op deze leeftijd kunnen we hem nog helpen. Nu praten we over honderden euro’s, maar als hij dadelijk zijn eerste echte baan heeft dan praten we over duizenden euro’s. Vanaf zijn achttiende kan ik niet meer bij zijn rekening en is hij vogelvrij. Daarbij wordt mijn invloed op hem met de jaren minder en dat is goed. Hij mag zijn eigen fouten maken en dat mag ik ook. Voor zijn bestwil is het beter als ik dat, met betrekking tot zijn opvoeding, niet teveel doe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *