Hoeveel ballast zeul jij mee?

energie

Chaos in je huis, chaos in je hoofd

Het begon bij mij ongeveer 8 jaar geleden toen ik zonder werk thuis kwam te zitten. Een rare periode waarin ik ineens heel veel tijd over had. Achterstallig onderhoud werd aangepakt, maar ook ging ik steeds meer spullen opruimen. Ik merkte dat ik erg blij werd van steeds minder spullen en een ordelijk huis. Mijn partner had het altijd over het feit dat ik zoveel moest opruimen, omdat het zo’n chaos in mijn hoofd is. Ik denk nu dat het klopt. Het is de eerste stap om meer energie over te houden voor een blijer en leuk leven zou Jelle Hermus van soChicken zeggen.

Troep opruimen zonder discipline

Het is niet alleen het opruimen wat er voor zorgt dat je energie overhoudt voor andere dingen. Het zijn ook de gevolgen van het huis opgeruimd houden die daar voor zorgen. Spullen krijgen een vaste plaats, dus berg je het direct op. Je bent op deze manier nooit wat kwijt en je ergert je niet aan rondslingerende rotzooi. Het wordt een gewoonte waar je niet over na hoeft te denken, net zoals je iedere avond je tanden poetst. Het is een continu proces wat zich steeds verder verfijnt. Steeds minder spullen komen er binnen en nog steeds gooi ik regelmatig wat weg. Het kost geen moeite, ik doe het gewoon. Het is onderdeel van mijn systeem.

Overbodige kilo’s kwijtraken

Van de zomer ben ik begonnen om eens kritisch te letten op mijn voeding. Ongemerkt stak ik van alles in mijn mond en daar ben ik mee gestopt. Ik probeer van de geraffineerde suikers af te blijven. Niet heel fanatiek, maar wel de overduidelijke producten zoals koekjes, snoepjes en frisdranken. Ik raak kilo’s kwijt en heb minder buikklachten. Het is nog niet helemaal doorgevoerd in mijn leven, maar het gaat me steeds makkelijker af. Het mooie ervan is dat ik mezelf fitter voel en ik beter in mijn vel zit. De momenten dat ik van mezelf baal, omdat ik toegegeven heb aan de behoefte om een pak koekjes leeg te eten, zijn sporadisch.

Dingen veranderen, meer energie

Het is een langzaam proces en er gaat veel tijd overheen, maar er gebeurt wel iets. Ik merk dat ik ruimte in mijn hoofd krijg. Doordat mijn leven eenvoudiger wordt en ik op mijn eten let, krijg ik meer energie. Het langer hardlopen geeft rust en is op deze manier een vorm van mediteren. Mijn leven is op orde en steeds vaker heb ik het gevoel dat ik inderdaad niets moet. Ik merk dat ik ruimte krijg om zaken op te pakken en kan daar ook aandacht aan geven en afronden. De vicieuze cirkel is doorbroken en ik zit in een positieve spiraal omhoog.

Ruimte in je hoofd

Als ik om me heen kijk, zie ik veel mensen die slachtoffer zijn van de ratrace. Ze werken veel en houden geen energie over om te genieten van het leven. Zolang je in deze cirkel zit heb je het waarschijnlijk niet eens in de gaten. Om jezelf hiervan bewust te worden, heb je ruimte in je hoofd nodig en één ding is zeker, die is er niet. Ze zijn de afgelopen jaren steeds meer een slaaf van hun spullen geworden. Hard werken om ze te verdienen en daarna hard werken om ze te onderhouden. Daardoor blijft er geen energie over om goed voor jezelf te zorgen. Ze eten ongezond en bewegen te weinig.

Doorbreek het patroon

Het wordt hoog tijd om dit te veranderen. Het lijkt raar, maar volgens mij begint het door spullen op te ruimen. Je wordt je bewust wat voor jou echt belangrijk is. Al het andere kan weg en kost je geen tijd en energie meer. Het duurt even voordat je resultaat ervaart, maar je wordt letterlijk en figuurlijk steeds lichter. Mijn lijstjes heb ik nog om actiepunten te onthouden, maar ik word er niet meer door geleefd. Al m’n energie gebruik ik om mezelf verder te ontwikkelen. Echt Red Bull is nergens voor nodig, dump gewoon de overbodige ballast.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *