Zegeltjes sparen

zegeltjes sparen

Niet rijk geboren

Van de week erg het gevoel gehad dat ik wel makkelijk praten heb. Je hebt toch voldoende geld dus is het makkelijk geld verdienen met geld. Maar ook wij zijn beiden niet met een gouden paplepel in ons mond geboren. Zowel mijn partner als ik komen uit een gezin waar gewoon hard gewerkt moest worden om het gezin een goed leven te kunnen bieden. En zeker in de jaren dat ik aan het puberen was hadden mijn ouders het niet breed.

Altijd netjes gespaard

Hetgeen wij nu voor elkaar hebben gekregen is gewoon begonnen met sparen vanaf onze eerste bijbaantjes. Doordat we geld gespaard hadden kregen we mogelijkheden om dit geld te investeren in zaken die op ons pad kwamen. Deze investeringen zorgden voor betere rendementen dan dat we op onze spaarrekening kregen. Maar als we het geld niet gespaard hadden, dan hadden we hier niet aan mee kunnen doen.

Zegeltjes sparen voor een specifiek doel

Van de week zag ik op Facebook dat ik vrienden heb die via de zegeltjes van de supermarkt aan het sparen zijn. Ook het doel is bekend, de jaarlijkse braderie in Numansdorp de paardenmarkt. Na de paardenmarkt is het geld op en beginnen ze weer opnieuw voor volgend jaar. Zeker voor zo’n specifiek doel is het een makkelijke manier om geld te sparen. Het rendement bij de Plus is zeker de moeite waard. Het is jammer dat je door deze manier van sparen beloond wordt voor het meer uitgeven. Je kan alleen meer zegels gaan sparen door meer te kopen bij de supermarkt, een verkeerde prikkel. En ook als er meer zegels gespaard zijn, dan denk ik dat er meer geld op de paardenmarkt uitgegeven wordt.

Hulp om niet alles op te maken

Voor mensen die niet sparen is het sparen van zegeltjes al een goede stap. Ook heeft ABN Amro de mogelijkheid om te pinsparen, bij het betalen van een rekening via pin wordt een vast percentage van ieder pinbedrag gestort op je spaarrekening. Dit zijn allemaal manieren om mensen aan het sparen te krijgen. Deze manieren van sparen is gebaseerd op de hoeveelheid geld dat uitgeven wordt, het is beter om op basis van je inkomen te sparen.

Inzicht is belangrijk

Maak een overzicht van alle inkomsten die je binnenkrijgt en zet ook alle uitgaven van een compleet jaar op een rij. Op het moment dat hier een positief verschil is kan je dit bedrag delen door 12 en zorgen dat dit maandelijks automatisch wordt overgeboekt naar een spaarrekening. Doe dit zodra je salaris op je bankrekening gestort wordt en het liefst naar een spaarrekening van een bank waar je niet je betaalrekening hebt lopen. Dit om te voorkomen dat je met 1 druk op de knop het geld weer teruggeboekt hebt op je betaalrekening.

Waar kan je op bezuinigen?

Als 2e stap ga je kijken naar alle besparingen die je kan realiseren. Opzeggen van abonnementen waar je geen gebruik van maakt, eventueel dubbele of onnodige verzekeringen beëindigen of wisselen van energieleverancier wil ook nog wel eens voor besparingen zorgen. Misschien heb je recht op toeslagen van de belastingdienst. Je maandelijks spaarbedrag verhoog je met het bedrag van alle besparingen dat je per maand weet te realiseren.

Automatisch sparen

In het vervolg zorg je ervoor dat op het moment dat je een salarisverhoging krijgt dat van de verhoging altijd weer de helft automatisch gespaard wordt. Op deze manier heb je wel voordeel van je salarisverhoging maar ga je niet leven naar het salaris dat je verdient. Belangrijk is om wel van het geld dat op je spaarrekening staat af te blijven.

Spaar een vast percentage

Als je het inzichtelijk maken van je inkomsten, uitgaven en besparingen te veel werk vindt kan je ook gewoon beginnen om bijvoorbeeld 10% van je inkomsten automatisch te gaan sparen. Ook als je helemaal niet het idee hebt dat je geld overhoud kan je toch starten met een bepaald percentage. Wat je gaat merken is dat je ook met minder geld kan rond komen. En mochten er in de toekomst salarisverhogingen of meevallers in de onkosten zijn dan zet je ook hier de helft weer van weg.

Niet veel geld op je betaalrekening

Bij mij werkt dit heel typisch, ik ben zo rijk als de hoeveelheid geld dat ik op mijn betaalrekening heb staan. Als daar veel op staat ben ik meer geneigd om geld uit te geven dan als het weinig is. Dit is onafhankelijk van de hoeveelheid geld die ik op mijn spaarrekening heb staan. Dus het op tijd wegboeken van het geld van mijn betaalrekening naar mijn spaarrekening is van invloed op mijn uitgavenpatroon.

Vroeg ermee beginnen

Belangrijk is om je kinderen dit principe van sparen aan te leren. Zodra ze starten met hun 1e baantje is het slim om af te spreken wat voor bedrag ze van hun inkomen gaan sparen. Dit moment is het het makkelijkst om te beginnen, want ze gaan meer geld ontvangen dan dat ze ooit hebben gehad. Op deze manier missen ze het spaarbedrag niet. Als ze eenmaal ervaren dat het leuk is om geld gespaard te hebben, dan gaat dat misschien wel naar meer smaken.

Kleine beetjes worden vanzelf meer

Gewoon starten dus met sparen en het maakt niet uit met hoeveel. Als je dit consequent volhoudt wordt het vanzelf een behoorlijk bedrag. Het is hetzelfde als met het bouwen van een huis. Als je iedere dag een steen legt lijkt het niet veel maar op een bepaald moment staat er dan toch echt een heel huis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *