Levensgenieter

Levensgenieter

Ik was er nog nooit heel bewust mee bezig geweest, maar het is natuurlijk logisch dat mensen verschillend met geld omgaan en dat je deze dus kunt categoriseren. De ene geeft het uit als water en de ander zit er bovenop. Vanuit het lesprogramma vanuit LEF wordt hier aandacht aan besteed. Het is belangrijk om te realiseren wat voor soort type je bent, want zodra je dat weet dan kan je daar rekening mee houden. Om te bepalen welk geldtype je bent, maken ze bij LEF gebruik van de geldtypetest op de Edgie website van het Nibud. Door het invullen van een vragenlijst wordt duidelijk wat voor type je bent.

Er worden 4 typen onderkend: levensgenieter, trendsetter, toekomstplanner en de regelaar. Je type wordt bepaald over 2 assen, status gevoeligheid en de mate waarin je budgetteert. Status is voor mij belangrijk en ook ben ik een enorme boekhouder en dat maakt mij een toekomstplanner. Waarom verbaast mij dat niet? Budgetteer je veel maar is de status niet interessant dan ben je een regelaar. Geef je wel om status en heb je geen idee waar je geld blijft dan ben je een trendsetter en als je niet budgetteert en niet statusgevoelig bent dan hebben we de levensgenieter te pakken.

Het gaat natuurlijk niet om het plaatsen in de hokjes, maar om te bepalen wat je sterke kanten zijn als het gaat over het omgaan met geld. Waar zitten je valkuilen en deze hebben dus meer aandacht nodig. Een type toekomstplanner loopt het risico meer met de toekomst bezig te zijn dan te genieten in het heden. Ook het kunnen uitgeven van geld is een belangrijke eigenschap, zowel geld besteden aan jezelf als ook aan anderen. Een toekomstplanner kan dit uit het oog verliezen, omdat deze druk bezig is een bepaald gelddoel te bereiken. Ben jij meer een levensgenieter, dan ligt jouw uitdaging juist bij het feit dat je helemaal niet met de toekomst bezig bent. Je geniet van het leven en als je nu geld hebt dan geef je het uit.

De trendsetter en de regelaar zijn ook uitersten. Het geld bij de trendsetter brand in zijn zak en deze loopt het risico materialistisch gevonden te worden, terwijl de regelaar het lastig vindt om zijn zuurverdiende geld uit te geven. Geld is belangrijk op de bankrekening, wie weet wat er morgen allemaal kan gebeuren. De trendsetter zou eens kunnen beginnen met te gaan sparen voor een leuk doel. Terwijl het voor de regelaar goed zou zijn om bewust geld aan zichzelf te besteden. Geld achter de hand is goed, maar genieten ervan mag ook.

Mijn zoon wil de test helaas niet doen, maar een grove inschatting kan ik wel maken. Hij budgetteert in ieder geval niet en als er geld op zijn rekening staat dan geeft hij het uit. Ik weet niet hoe status gevoelig hij is, maar hij is of een trendsetter of een levensgenieter. Terwijl zijn ouders duidelijk toekomstplanners zijn, geen wonder dat het wel eens bots. Ik vraag me af in hoeverre zijn omgang met geld bepaald wordt door het juist willen afzetten tegen hoe zijn ouders met geld omgaan? Word je geboren als een bepaald type of ontwikkelt zich dat nog? In ieder geval kunnen we goed van elkaar leren.

Voor mijn dienstverlening vraag ik me af of ik me moet richten op een bepaald type. Ik had het er over met mijn mede-gastdocent, een echte levensgenieter. Ik dacht dat ik meer aansluiting zou vinden bij de toekomstplanners, maar hij gaf aan dat juist de levensgenieters en de trendsetters mijn hulp goed kunnen gebruiken bij hun financiën. Volgens hem is het belangrijker dat ik een inschatting kan maken welk geldtype ik tegenover me hebt, zodat ik mijn diensten daarop kan aanpassen. Een toekomstplanner kan ik op gang helpen met het maken van een overzicht en zal het zelf daarna oppakken, terwijl een trendsetter liever eens in de zoveel tijd een bijgewerkt overzicht ontvangt met daarbij een concrete actielijst.

Eigenlijk is er geen goed of fout, maar ik ben toch geneigd om de niet-toekomstplanners een beetje dom te vinden. Nadenken over later moet toch iedereen doen. Het is maar goed dat het plaatsen van in hokjes niet zo zwart/wit is. Als overwegend trendsetter is het natuurlijk heel goed mogelijk dat er wel degelijk ook een klein beetje regelaar in je zit. En dat ook een toekomstplanner kan genieten van het leven zou ik toch moeten weten. Dat daar nog verbeteringen mogelijk zijn is voor de echte levensgenieter duidelijk. Eigenlijk raar dat niet iedereen levensgenieter is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *