Het nut van het levenstestament

In de mantelzorg

Afgelopen week werd mijn schoonvader ziek. Hij woont nog op zichzelf met de nodige hulp vanuit de thuiszorg, maar als je ziek wordt dan is het een ander verhaal. Ineens zat mijn partner met zijn broer, zussen en ooms in een mantelzorgschema. Gelukkig hoeft mijn partner het niet alleen te doen en heeft hij er de tijd voor, maar het is een behoorlijke belasting. Niet alleen qua tijd, maar ook qua emotie. Hij kreeg ineens te maken met het nemen van beslissingen die voorheen volledig bij zijn vader lagen. Te ziek en te moe om een vraag van een huisarts te beantwoorden, lag het nemen van het besluit ineens bij hem.

Opstellen levenstestament

Gelukkig knapt mijn schoonvader op, maar er zijn wel keuzes voor hem gemaakt. In de nabije toekomst is de kans groot dat dit vaker gaat gebeuren. Misschien is het opstellen van een levenstestament een goed plan. Samen een keer met zijn vader, broer en zussen om de tafel. Praten over hoe zijn vader zijn zaken geregeld wilt hebben als hij het zelf niet meer kan. Zowel over medische en persoonlijke zaken, alsook over zijn financiën. Afspraken hierover kan je met behulp van een notaris vastleggen, maar je kan ook zelf een onderhandse akte opstellen.

Wat is een levenstestament

In een levenstestament leg je vast wat jouw wensen zijn en benoem je een persoon die namens jou mag handelen. Het is ook mogelijk om twee personen te benoemen: één voor je financiën en één voor je medische en persoonlijke zaken. Je legt vast wat er moet gebeuren als je wilsonbekwaam wordt, zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Als je dit via een notaris regelt dan heeft dit als voordeel dat banken de genoemde vertrouwenspersoon erkennen en dat die vertrouwenspersoon de benodigde machtigingen verkrijgt om daadwerkelijk te handelen. Je geeft een wettelijke volmacht aan iemand die je kent en vertrouwt om jouw zaken te regelen.

Verschil testament en levenstestament

In een testament leg je vast wat er na je overlijden moet gebeuren met je nalatenschap. Het levenstestament is voor de periode ervoor. Wie helpt je met je belastingen en betaalt je rekeningen als je daar zelf niet meer toe in staat bent? Welke behandelingen wil je medisch nog ondergaan, waar ligt jouw grens? Wel of niet reanimeren? En wie gaat ervoor de hond zorgen? Hoe ziet je uitvaart eruit?

Voorkomen onzekerheden

Los van of je dit daadwerkelijk vast legt op papier is het fijn dat anderen weten wat jouw mening is over verschillende zaken. Doet de vervelende situatie zich dan voor dat je het zelf niet meer kan vertellen, dan kunnen ze toch de juiste beslissingen nemen. Voor je naasten is het al een hele emotionele tijd als het niet goed met je gaat. Het nemen van beslissingen voor een ander is dan nog moeilijker. Je wilt het graag goed doen, maar ja als je niet weet wat in de ogen van die andere goed is.

Bewindvoerder aangesteld

Als je niets hebt vastgelegd en je bent niet meer in staat om je zaken zelf te regelen, dan wordt er een bewindvoerder aangesteld die jou belangen behartigd. Wie dit gaat worden heb je niet in de hand. Het is fijner om te weten dat iemand besluiten voor je neemt, die je vertrouwt en die weet wat voor jou belangrijk is.

Wanneer is het juiste tijdstip?

Of mijn partner het met zijn vader daadwerkelijk gaat regelen via een levenstestament, weet ik niet. Op dit moment gebeurt er heel veel in het leven van zijn vader. Gaan praten over hoe hij zaken geregeld wilt hebben als hij het zelf niet meer kan is waarschijnlijk nu teveel van het goede. Toen zijn leven nog niet op zijn kop stond, was het een beter tijdstip geweest. Maar ja, praten over een eventuele niet zo leuke nabije toekomst moet je ook willen. Dat schuiven we graag voor ons uit. In plaats van in 1x een gesprek zal het nu stapje voor stapje gaan.

Zelf geen levenstestament

Niet meer in staat zijn je eigen beslissingen te nemen dat kan iedereen ieder moment overkomen. Ik heb mijn levenstestament hiervoor nog niet opgesteld. Ik ga ervan uit dat mijn partner net zo goed voor mij blijft zorgen als dat hij nu doet, maar vastgelegd is het niet. Heb je minder vertrouwen in je partner, dan is het slimmer om hiervoor een keer naar de notaris te gaan. Sowieso is het handig om met je partner of andere vertrouwenspersoon over deze moeilijke onderwerpen te spreken, zodat de ander weet hoe jij er in zit. Een stemmetje in mijn hoofd zegt dat het nog niet nodig is, het kan nog wel even wachten. Tot het te laat is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *