Doe je ze er een plezier mee?

Doe je ze er een plezier mee

Een auto als cadeau

Het gebeurt in mijn omgeving volgens mij nog niet vaak, maar er zijn kinderen die een auto van hun ouders cadeau krijgen. In de blijdschap van het slagen voor het examen van zowel het rijbewijs en de middelbare school kan het ineens zomaar gebeuren. Er is hard voor gewerkt dus hebben ze wel een stevig cadeau verdiend. De eerste kinderen waar ik het bij meemaakte, daar kon ik het nog een beetje verklaren. Geboren met een gouden lepel in hun mond, hoorde dat er eigenlijk gewoon bij. Het was eigenlijk raar geweest als ze het niet gekregen hadden.

In mijn vriendenkring

Maar nu afgelopen week kwam het ineens een stuk dichterbij. De dochter van vrienden van mij is geslaagd voor haar beide examens en heeft een auto gekregen. Ze hebben nog meer kinderen, dus ik denk dat het daar ook voor gaat gelden. Voor het verlossende ja-woord was er nog wel twijfel of de auto er wel of niet moest komen. Maar in de euforie van het moment is gelijk de auto gekocht. Het ijzer smeden als het heet is, is hierbij zeer toepasselijk. Is de trend nu gezet en wie gaan er volgen? Bij zoonlief begonnen zijn ogen al een beetje te glimmen toen hij het hoorde. Hij ziet mogelijkheden, een VW Polo vindt hij wel een leuke auto.

Niet alleen de lusten

Bij het kopen van een auto heb je natuurlijk de aanschafprijs, maar ook de kosten om hem te gebruiken. De verzekering, de belasting, het onderhoud en niet te vergeten de brandstof. De auto is voor haar aangeschaft, maar de gebruikskosten gaat ze zelf betalen. Ik schat per maand minimaal €50,- aan kosten. Iedere maand een dag werken om erin te kunnen rijden en misschien nog wel meer ook. Of het nou allemaal wel zo gunstig is, blijft de vraag. Bij haar nieuwe studie zit een OV-jaarkaart en in het weekend staan er van haar ouders 2 auto’s voor de deur. Ik geloof dat ze elektrisch rijden, maar anders moet ze een keer tanken als ze het slecht treft.

Slechte start voor financiële vrijheid

In het kader van financieel vrij worden en kunnen ontsnappen uit de ratrace is het hebben van een auto een minpunt. Het is een liability, een bezit dat geld kost. Het is slimmer om assets te kopen, bezit dat geld oplevert. Door de auto wordt ze verplicht om te gaan werken, terwijl als ze bijvoorbeeld aandelen had gekregen die winst uitkeren, ze zelfs minder kan gaan werken. Aan de andere kant ervaart ze nu wel direct de lasten van een liability en zorgt dat ervoor dat ze in de toekomst misschien andere beslissingen gaat nemen. Je kan niet beter leren, dan door het zelf te ervaren.

Een eigen auto wel van deze tijd?

Je eerste eigen auto is vaak ook een bijzondere aankoop. Vol trots wordt er verteld wat het was, welke kleur, hoe oud en hoeveel ervoor betaald is. Van andere auto’s weten we dat niet meer, maar de eerste blijft speciaal. Het zelf bij elkaar sparen en kopen zorgt voor extra waardering. De vraag is of dit ook niet een beetje van vroeger is. De verhalen die ik nu hoor is dat de jeugd geen bezit meer wil hebben. Ze delen of lenen wel als ze wat nodig hebben. Een veel betere trend om lekker flexibel te blijven en geen onderdeel te worden van de ratrace. Vooral geen langlopende verplichtingen aangaan.

Niet altijd handig

Is een auto krijgen, waar je zelf het gebruik van moet betalen, dan wel een mooi cadeau? Als er geen gebruik gemaakt wordt van de eenmalige vrijstelling dan moet er ook nog schenkbelasting betaald worden! Ik zelf denk dat het in eerste instantie wel leuk is om een auto te krijgen, maar dat in het dagelijks leven al snel de nadelen ervaren zullen worden. Je bent waarschijnlijk vaker de Bob, iedereen wil meerijden en iedere maand betalen terwijl je er niet zo vaak gebruik van maakt. Misschien is de wens de vader van mijn gedachte?

Geld goed gaan investeren

Mijn advies aan de dochter van mijn vrienden is het volgende: Ik zou de auto verkopen, het geld investeren, het geld dat je uitspaart aan niet betaalde gebruikskosten gaan sparen, de auto’s van je ouders gebruiken en de enkele keer dat je misgrijpt, van het geld op je rekening een taxi bestellen. Op deze manier heb je wel de lusten, maar veel minder de lasten. Je kan natuurlijk ook gewoon op kamers gaan in de stad en dan heb je helemaal geen auto nodig.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *