Geld verdienen met je studiefinanciering

Studiefinanciering

Studiefinanciering is veranderd

Ga je tegenwoordig studeren dan wordt dit nog maar gedeeltelijk gesponsord vanuit de overheid. Voorheen had je als student recht op studiefinanciering en deze hoefde je niet terug te betalen. Voor MBO studenten van niveau 1 en 2 geldt dit nog wel, voor hen is de studiefinanciering nog steeds een gift. Voor alle andere studenten gelden sinds september 2015 andere regels. De nieuwe studiefinanciering bestaat uit 4 onderdelen: lening, aanvullende beurs, studentenreisproduct en collegegeldkrediet. Afhankelijk van het inkomen van je ouders heb je recht op een aanvullende beurs. Samen met het studentenreisproduct valt deze onder de prestatiebeurs. Haal je binnen 10 jaar je diploma dan hoef je dit geld niet terug te betalen.

Een lening die terugbetaald moet worden

De lening en het collegegeldkrediet moeten wel terugbetaald worden. Het maakt voor het bedrag wat je wilt lenen niet uit of je thuis of uitwonend bent. Iedere student kan ongeveer €900 per maand lenen. Hierin is het collegegeldkrediet nog niet meegenomen. Afhankelijk van de hoogte van je collegegeld kan je daar ook een lening voor krijgen. Al met al betekent dit dat als je maximaal leent je aan het eind van een normale studieduur (4 jaar) €50.000 schuld hebt opgebouwd. Je mag voor een 4-jarige studie 7 jaar lenen, dus de schuld kan oplopen tot meer dan €80.000.

Gratis geld lenen

Voor het geld dat in 2017 geleend wordt, geldt dat de rente voor deze lening voor de komende 5 jaar 0% is. We kunnen dus gratis geld krijgen wat we pas na het afronden van de studie hoeven terug te betalen. Over dit terugbetalen mogen we dan ook nog eens 35 jaar doen. Ik zie verdienmogelijkheden, want met geld kan je geld maken. Als je het geleende geld alleen al op een bankrekening zet, dan krijg je er al meer voor terug. Niet heel veel, maar er zijn ongetwijfeld betere opties.

Sparen met geld van de overheid

Je kan het geld investeren, zodat je er meer rendement meemaakt. Risico lopen met geleend geld is niet echt slim, maar ja hoeveel risico loop je nou echt. Het geld dat je leent kan je kwijtraken, maar je hebt heel veel tijd om het terug te betalen. Ik hoorde ook dat iemand al maximaal aan het lenen is om een spaarpotje op te bouwen, zodat ze dadelijk makkelijker een huis kan kopen. Maar hoezo het geld sparen? Je kan het geld natuurlijk ook gebruiken om je leven wat leuker te maken. Een auto, scooter of een verre reis om het zware leven van de student wat te veraangenamen.

Wel makkelijk

Ik weet niet hoeveel ‘misbruik’ er wordt gemaakt van de nieuwe studiefinanciering. Het geld is natuurlijk bedoeld om te investeren in je eigen ontwikkeling. Maar het wordt wel makkelijk gemaakt om het te krijgen. Daarnaast hoef je er op dit moment niets voor te betalen. Ik denk dat voor een grote groep jongeren de verleiding enorm is. Waarom alleen lenen wat je nodig hebt, waarom niet maximaal?

Investeren voor passief inkomen

Mijn zoon heeft er nog niet mee te maken, maar hoe erg is het om te lenen onder deze condities en ben je niet dom als je er niet maximaal gebruik van maakt? Robert Kiyosaki pleit ervoor om zoveel mogelijk schulden op te bouwen, met als kanttekening dat het geld wel geïnvesteerd wordt in bezittingen die geld opleveren. Dus niet in auto’s, uitgaan en vakanties, want dat kost alleen geld en levert geen geld op. Als je het slim speelt begin je al met opbouwen van passief inkomen tijdens je studie. Als het rendement geherinvesteerd wordt, dan kan de aflossing van je schuld misschien wel vanuit je passief inkomen gefinancierd worden.

Sta jij sterk in je schoenen?

Voor mezelf zou ik dit wel aandurven. Ik weet dat ik niet in de verleiding kom om het te verbrassen, want daar zit natuurlijk het grootste risico. De uitdaging is bij jongeren nog groter, want ze krijgen voor het eerst met een behoorlijk bedrag op hun bankrekening te maken. Hoe sterk zijn ze dan om dit ook daadwerkelijk te gaan sparen. Als ouders ben je met 18 jaar de controle over hun bankrekening kwijt, dus goed in de gaten houden wordt lastig. De kans is groot dat het geld aan het eind van de studie op is. Onafhankelijk van de hoeveelheid geld dat daadwerkelijk geleend is. Ik weet in ieder geval één iemand waar dit voor geldt.

Lees ook: Is het slim om te dividendbeleggen met je studiefinanciering?

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *