Meten is weten, bereken je financiële vrijheid
Het is een momentopname
De grote vraag is natuurlijk hoe ver we nu eigenlijk zijn met onze financiële vrijheid? Wat hebben we al bereikt en hoeveel geld/tijd hebben we nog nodig om uit de ratrace te ontsnappen? Waar gaan we aan werken, meer inkomsten genereren of toch maar proberen om de uitgaven te verminderen? Het meten is een momentopname. Als je de dag na meting een behoorlijke uitgave doet, waarbij steeds terugkerende lasten horen, dan is het plaatje gelijk helemaal anders. Dit geldt natuurlijk ook de andere kant op. Als we besluiten om de auto te verkopen en voortaan op de fiets te gaan dan scheelt dit enorm. Naast het feit dat de vaste lasten omlaag gaan kan het vrijgekomen geld van de verkoop van de auto gebruikt worden voor het genereren van passieve inkomsten. Het niet doen van uitgaven werkt aan twee kanten, het verlaagt de lasten en het verhoogt de inkomsten.
Hoe bereken je financiële vrijheid?
De formule die ik gebruik voor het bereken van het percentage bereikte financiële vrijheid is: passieve inkomsten/ uitgaven * 100%.
Onder de passieve inkomsten valt niet je loon en behaalde beleggingsresultaten, maar wel de rente van het spaargeld, dividend inkomsten of huuropbrengsten. Misschien heb je een boek geschreven of een app gemaakt en ontvang je bij verkoop hierover royalties? Bij passieve inkomsten gaat het erom dat het werk gedaan is maar de inkomsten hiervan blijven binnenkomen.
Uitgaven berekenen
Onder de uitgaven vallen: hypotheek/huur, gas, water, licht, gemeentelijke belastingen, verzekeringen, internet, TV, mobiele telefoon. Maar ook de supermarkt, vakantie, kleding, hobbies, abonnementen enz. Alle kosten die je maakt om het leven te leiden zoals je dat nu doet. De eenmalige aanschaf van auto’s, meubelen, fietsen enz. neem ik niet mee. Het onderhoud hierop weer wel.
Per jaar berekenen
Het uitrekenen van de financiële vrijheid per jaar is het makkelijkst, iedere maand is ook een mogelijkheid maar dan moet je uitgaven en inkomsten over de maanden verdelen. Sommige passieve inkomsten komen iedere maand binnen, andere ieder kwartaal en rentebetalingen soms zelfs maar 1x per jaar. Dit geldt natuurlijk ook voor de uitgaven.
Ons passief inkomen
Ons passief inkomen is op dit moment voornamelijk afkomstig vanuit rente-inkomsten en dividendbeleggingen. We zijn begonnen met het investeren in een vakantiehuisje, maar het vakantiehuisje gaat pas vanaf november dit jaar in de verhuur. Ook denk ik erover om misschien een boek te gaan schrijven, maar dat is nog wel de heel-ver-van-mijn-bed-show. Maar wat zou er mooier zijn om mijn manier om financieel vrij te worden vast te leggen in een methode zodat anderen het ook kunnen toepassen.
Niet gaan leven naar het geld dat je verdient
Financiële vrijheid is niet alleen bereikbaar voor mensen die veel geld verdienen maar ook haalbaar voor degene met een modaal salaris. Alles heeft te maken met welke levensstandaard je er op na wilt houden. Mensen die veel geld verdienen zijn in de loop van de jaren meer eisen gaan stellen. Hebben dus hogere uitgaven en hebben dus ook meer passief inkomen nodig om financieel vrij te worden. Als jij minder verdient dan zijn je uitgaven minder en heb je dus ook minder geld nodig om vrij te worden. Degene met meer inkomsten kunnen wel snellere stappen nemen. Ze hebben de mogelijkheid om de levensstandaard naar beneden bij te stellen zonder dat ze op een houtje hoeven te gaan bijten. En met het hogere inkomen kunnen ze dan sneller financieel vrij zijn. Maar het aanpassen van de levensstandaard heeft te maken met status en gemak en dit aanpassen is moeilijk.
Ongemerkt ga je meer uitgeven
Ook mijn partner en ik zijn begonnen op een flatje drie hoog achter en hadden allebei een baan waarbij we niet veel verdienden en met een minimaal spaarbedrag op de bank. Het punt waar we nu zijn gekomen hebben we bereikt door hard te werken en veel te leren. Wij dachten ook dat we er voor gezorgd hadden dat we nooit helemaal zijn gaan leven naar het geld dat we verdienden. Maar ongemerkt is onze levensstandaard toch wel behoorlijk gestegen. Als we nu nog steeds op ons flatje woonden met de lasten die daarbij hoorden waren we allang financieel vrij geweest. Daar ligt voor iedereen de uitdaging. Het gaat niet om hoeveel er binnenkomt, maar om hoeveel er niet uitgaat. Een beetje in de trend van de Milner reclame: ‘Wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af’.
Voldoende werk aan de winkel
Onze financiële vrijheid hebben we nog lang niet bereikt. Als ik naar vorig jaar kijk zaten we op 15%, maar 4 jaar geleden zaten we op 20%. Als ik zo naar de uitgaven van de laatste jaren kijk zie ik een stijgende lijn die we met passief inkomen nog niet realiseren. Best confronterend deze cijfers. Meten is weten, maar willen we dat eigenlijk wel?
Mooi stuk, maar ehhh, echte vrijheid zit alleen tussen je oren!
Daar werk ik ook hard aan maar is misschien nog wel lastiger.