Zeker van jezelf

Zeker van jezelf

Afgelopen maand heb ik hard gewerkt aan mijn zelfvertrouwen. Ik heb een aantal LEF-lessen gegeven, workshops georganiseerd en ook een presentatie gehouden. Vaker doen en het klopt dat het dan makkelijker gaat. Voor de komende maand staat er een webinar op het programma. Nu ik toch zo leuk bezig ben dan ook maar gelijk doorpakken. Het valt niet altijd mee, maar niet teveel nadenken. Gewoon doorgaan werkt het beste voor mij.

Ik ben aan het begin van het jaar lid geworden van ViZi, een netwerkclub voor ondernemende vrouwen. Ik was niet direct enthousiast om aan te sluiten bij een club met alleen maar vrouwen, maar ik ben positief verrast. De vrouwen die ik heb leren kennen geven mijn energie en zijn allemaal hard aan het werk om als ondernemer te slagen. Een mooie club om bij te horen. Daarnaast ondernemen ze ook activiteiten om andere vrouwen te helpen. Afgelopen weekend was er een verwendag georganiseerd voor vrouwen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ik heb samen met nog twee andere ViZi-dames een workshop ‘Zeker van jezelf’ gegeven.

We hebben met elkaar gedeeld waarover we onzeker zijn, want iedereen heeft zo zijn eigen onzekerheden. Met het idee van gedeelde smart is halve smart. Daarnaast hebben de deelnemers een kleine actie verwoord welke ze komende tijd gaan uitvoeren ter verbetering van hun zelfvertrouwen. Een eerste stap naar verandering. Het was een geslaagde ochtend waarbij mijn ogen wel weer geopend zijn. Veel alleenstaande moeders met een rugzakje en die daarnaast vaak ook nog probleemkinderen hebben, wat heb ik het toch goed.

Mijn eerste workshop ‘Naar financiële vrijheid’ is goed gegaan. Aan de deelnemers het principe uitgelegd dat je door het opbouwen van vermogen, kan ontsnappen uit de ratrace. Maar of ik nu les geef aan ROC studenten, mede-ondernemers of deelnemers aan een workshop, het blijkt dat sparen en eraf blijven een groot probleem is. Lukt het al om geld weg te zetten dan is dit altijd tijdelijk. Er komt een moment waarop het brand in de zakken en het geld gespendeerd moet worden. Wil je financieel vrij worden of in ieder geval gedeeltelijk inkomen uit vermogen krijgen dan begint dat toch echt met sparen.

In deze tijd kan je natuurlijk goedkoop geld lenen en dit investeren tegen meer rendement. Op deze manier ontstaat er een positieve cashflow. Maar risico lopen met geleend geld daar houd ik niet van. Als het fout gaat, gaat het gelijk goed fout. Het geleende geld is weg, maar je moet het nog wel terugbetalen inclusief de rente. Je spaargeld kwijtraken is niet fijn, maar daar blijft het dan bij. Mijn grootste uitdaging is dus hoe ik ervoor ga zorgen dat we meer gaan sparen. Dit in een tijd waar onze minister president ons aanzet om meer te consumeren!

Wel jammer dat sparen voor de meesten van ons zo moeilijk is. Geld op je bankrekening geeft een gevoel van zekerheid en zorgt voor meer vertrouwen. Een klein stapje om te zetten zou dus betekenen dat je daadwerkelijk gaat sparen en het niet meer van je rekening afhaalt. Voor de meeste van ons is het belangrijk om te vergeten dat het er is. Ons geld moet beschermd worden tegen ons zelf. Een vorm van dienstverlening vanuit de bank zou dus een spaarrekening zijn waarbij er een extra actie nodig is  om het geld er weer af te mogen halen. Een soort weet-u-het-zeker-vraag, het is nu te gemakkelijk om je geld weer terug te boeken. Een groeiende bankrekening is net als het verliezen van gewicht: je gaat je er beter doorvoelen, maar er is veel discipline voor nodig.

Ik kan goed sparen en ook mezelf op gewicht houden is geen probleem. Voor een groep gaan staan en mijn kennis delen gaat steeds makkelijker. Met het ouder worden groeit mijn vertrouwen en word ik zekerder van mezelf. Het risico dat ik naast mijn schoenen ga lopen is er in ieder geval nog niet. Mijn zoon heeft mij afgelopen weekend onomwonden verteld dat ik er als moeder niet veel van bak.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *