Door een keto leefstijl naar een killerbody

keto

Kost tijd

Het heeft even geduurd, maar het lijkt er nu toch op dat het goed gaat komen. Ik ben al jaren bezig om een strakker lichaam te krijgen. Degenen die bij mij in huis komen hebben jaren op het prikbord een plaatje van een strakke vrouwelijk buik zien hangen met daaronder 30 oktober. Het idee was een verjaardagscadeau voor mijn partner, maar ik denk dat het plaatje er wel 10 jaar heeft gehangen. Ik denk niet dat mijn partner ooit gedacht heeft dat het er nog van zou komen.

Andere dingen doen

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd deed. Een waarheid als een koe. Vanaf midden april zijn wij in 5 weken terug gefietst van Hendaye naar ons huis in Numansdorp. Door 5 weken lang bijna iedere dag 80 km te fietsen heeft ervoor gezorgd dat ik 5 kg vet in Frankrijk heb achtergelaten. Ongemerkt waren er bij mijn werk bij de bakker wat extra kilo’s bijgekomen. Doordat ik nu 5 kg minder woog en mij al een stuk beter voelde, wilde ik het moment vasthouden om nog even door te pakken. Maar ja, ik was weer thuis en kwam in mijn standaard patroon en mijn gewicht bleef ondanks mijn vele kilometers hardlopen constant.

Crossfit

Mijn partner is nadat hij gestopt is met werken een fanatieke crossfitter geworden. Een superstrak lichaam tot gevolg waarbij hij alles kan eten wat los en vast zit. Dit deed hij dan ook. Best lastig voor mij. Niet altijd in staat om weerstand te bieden aan al het lekkere, maar ongezond eten en drinken waar hij zich aan tegoed deed. Daarbij snapte ik niet als je zo fanatiek met je gezondheid bezig bent je je daarbij wilt vol stoppen met ongezond voedsel. Na een podcast van Oersterk met het Ketogeen Instituut Nederland viel voor ons het kwartje. Na samen in de auto hiernaar geluisterd te hebben, dachten wij dat het een goed experiment voor ons was.

Waarom keto?

Ketogeen eten betekent bijna volledig stoppen met het eten van koolhydraten. Hierdoor ga je van suikerverbranding over naar vetverbranding. Dit zorgt ervoor dat je meer energie hebt voor te sporten, geen last meer hebt van de hongerklop en dat je helderder gaat denken. Vetten hebben we voldoende in ons lichaam en dus heb je een enorme energievoorraad waarvan je gebruik kan maken als je lichaam overgaat op vetverbranding. Naast meer energie zouden we gewicht verliezen, overtollig vet kwijtraken, beter slapen en een mooier huidje krijgen. Een gezondere leefstijl waarbij we ook nog beter grip zouden krijgen op ons snaai gedrag.

Afscheid nemen

Bijna geen koolhydraten betekent dat je naast aardappelen, pasta, brood en rijst ook geen chips, koekjes, fruit, snoepgoed en borrelnootjes meer eet. Daarbij zit er in bier en wijn ook koolhydraten. Laat maar zeggen dat je alleen nog bij de groenteboer, de kaasboer en de slager boodschappen hoeft te doen. De supermarkt kan je nog even bezoeken voor wat zuivel, maar dan heb je het wel gehad. De keto leefstijl zorgt wel voor een cultuurshock. Geen stroopwafels, borrelnootjes en een compleet andere avondmaaltijd.

Wat eten we

Ons ontbijt bestond uit Alpro soya, havermout, lijnzaad, chiazaad, 2 walnoten, 2 paranoten, appel en een kiwi. De aanpassing hier was het kleinst. We eten nu lekker vette Griekse yoghurt, met lijnzaad, chiazaad en de noten. Helaas mag ik nog maar 1 stuk fruit. Soms een appel, dan weer een kiwi of blauwe bessen. Van de 30 gram koolhydraten die ik mag hebben, geeft mijn eetmeter-app al aan dat ik hierdoor op een derde van mijn hoeveelheid koolhydraten zit. Zeker 4 dagen in de week deden wij al aan intermittent fasting. Dit betekent dat we ons ontbijt overslaan en onze yoghurt ergens tijdens lunchtijd eten. De andere dagen at ik na mijn yoghurt ’s ochtends tussen de middag wel twee boterhammen met kaas. Nu we ketogeen zijn gaan eten slaan we de boterhammen over en eten we nog maar 2x per dag. Hierdoor hoeven we ons alleen nog maar te verdiepen in een avondmaal waarbij we weinig koolhydraten binnenkrijgen, maar wel genoeg calorieën van eiwitten en vetten om niet om te vallen. We zijn begonnen eind augustus op de boot, dus het eten van veel salades met vis, vlees of kip was makkelijk.

Keto leefstijl is best lastig

Om ervoor te zorgen dat we niet teveel koolhydraten binnen kregen zijn we onze maaltijden in de eetmeter-app van het voedingscentrum vast gaan leggen. Het registreren gaat vrij makkelijk in deze app, het lastigste is om te bepalen hoeveel je van alles binnenkrijgt. Alles wegen en daarna goed verdelen tussen ons tweeën. Om geen spiermassa te verliezen is het belangrijk dat je op je eiwitten let. Echte vegetariërs zijn we niet, maar een paar keer per week slaan wij vlees, vis en kip wel over. Deze vervangen we dan door peulvruchten en noten. Peulvruchten bevatten veel koolhydraten en worden zeker bij het starten van ketogeen eten afgeraden. Hierdoor zijn we meer vis, vlees en kip gaan eten dan we eigenlijk zouden willen. Hopelijk kunnen we dat later weer wat meer gaan afbouwen.

Eerste week zeker niet fit

De overgang in eten ging bij mij zeker niet van een leien dakje. Mijn energie verdween in plaats van dat het meer werd. Bij het opstaan werd ik duizelig en voelde mij allesbehalve lekker. Alhoewel ik hele bakken salade at kreeg ik toch aanmerkelijk minder calorieën binnen dan normaal. Heel veel hongergevoel en ik heb me ook echt flauw gevoeld. Als ik ergens voor ga kan ik enorm gedisciplineerd zijn, te gedisciplineerd denk ik. Snacken komt neer op rauwkost eten, maar ook een paar handjes pinda’s horen tot de mogelijkheid. De pinda’s zorgden ervoor dat ik mij beter ging voelen en ook mijn koffie ’s avonds zorgde voor een beter gevoel. Blijkbaar doet cafeïne ook nog iets.

Ketonen testen

Het leuke van ketogeen eten is dat je kan testen of het daadwerkelijk werkt. Als je vetverbranding op gang komt ontstaat er als bijproduct ketonen. Deze ketonen kan je meten in je urine, je adem of je bloed. De duidelijkste manier is in je bloed, dus wij hebben een glucose- en ketonenmeter en teststrips aangeschaft. Na een week waren wij al in ketose. Fijn dat het werkt, maar jammer dat ik geen energie meer had, laat staan meer. Na een gesprek met een vriendin wees zij mij erop dat ik waarschijnlijk te weinig elektrolyten, allerlei verschillende zouten, in mijn lichaam had. Blijkbaar zit er in koolhydraatrijk voedsel ook veel zout en miste ik deze. Vandaar dat ik mij na mijn zoute pinda’s beter ging voelen. Door iedere dag mijn elektrolyten aan te vullen met een drankje gemaakt van zout en kraanwater ging het een stuk beter met mij.

Energie weer terug

De eerste week kon ik niet eens 3 km hardlopen, maar na de 2e week was de 10 km geen probleem. Zelfs 30 km fietsen, een vestingloop van 10 km en daarna 30 km naar de boot terugfietsen kosten geen enkele moeite. Geen hongergevoel en ook geen behoefte meer aan suikers. Blijkbaar bestaat de suikerverslaving echt. Wel jammer dat je op een terrasje alleen maar aan de thee, koffie of water kan. Dat vind ik eigenlijk het lastigst. Uit eten is geen probleem, alleen overal de koolhydraten af bestellen. Nee dankjewel geen brood, pasta of patat. Kan ik wel wat extra sla of groente krijgen?

Killerbody in wording

Helaas hebben we op de boot geen weegschaal en ook geen meetlint om onze buikomvang te meten. Ik heb dus geen metingen vanaf het begin, maar een grove schatting kan ik wel maken. Na het verliezen van mijn fietsen-in-Frankrijk-kilo’s ben ik nu nog 5 kilo afgevallen, mijn buikomvang is daarna nog 5cm afgenomen. Eigenlijk gaat het best goed. Helaas ben ik de 50 gepasseerd en ongestraft afvallen is er dan niet meer bij. Iedere ochtend doe ik push ups, plank ik een paar minuten op 3 verschillende manieren. Squats en lunges zijn inmiddels ook opgenomen in mijn dagelijkse routine. Neemt niet weg dat ik mij nog steeds in te veel vel bevind. Mijn oma zou zeggen, het zijn allemaal vellen en drellen. Ik heb stille hoop dat het door het verder opbouwen van spieren en het nog wat strakker worden van mijn vel, het er beter uit gaat zien. Mijn partner heeft hier frustrerend genoeg allemaal geen last van.

Gezondheid boven al

De afgelopen tijd heb ik heel veel gelezen over de keto leefstijl, koolhydraatarm eten en gezonder leven. Te veel vet in je lichaam is slecht en zorgt ervoor dat je meer kans hebt op hart- en vaatziekten, kanker, dementie enz. Daarnaast zijn veel koolhydraatrijke producten ook nog ultra processed food en als je geïnteresseerd bent in je gezondheid zou je hierop eens moeten googelen. Of we nu helemaal ketogeen blijven eten weet ik niet. Het niet meer snakken naar suiker is wel iets waar je blij van wordt. Geen boterham met kaas meer en ook veel vlees, vis en kip maakt het allemaal wat minder. We zijn nu een goede maand onderweg met koolhydraatarm eten. Op dit moment zitten we in Amerika en is gezond eten een uitdaging op zich. Als we straks weer terug in Nederland zijn pakken we de keto leefstijl weer helemaal op. We gaan toch voor onze gezondheid. Ik ben nu financieel vrij en wil daar dan ook zo lang en gezond mogelijk van genieten. Zelfs als dat dan met een gerimpelde huid is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *