Elevatorpitch

elevatorpitch

Verkopen een vak apart

Een tijdje geleden zat ik met een vriendin op het terras lekker te genieten van het zonnetje en een lekkere lunch en hadden we het over verkopen. Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in het verkopen, omdat dit toch de enige manier is om geld te verdienen. Ik vind verkopen nog steeds niet leuk, maar dit komt misschien omdat ik er nog onvoldoende kennis over heb. Ook vind ik het niet leuk om dingen te doen waar ik niet goed in ben. Ik ga ervan uit dat er een manier van verkopen is die mij op het lijf geschreven is en dat ervoor zorgt dat verkopen gaat aanvoelen als een tweede natuur. Ik moet het alleen nog ontdekken.

Geld vragen is een probleem

Volgens het boek Verkopen voor Dummies van Tom Hopkins doen we niets anders dan hele dagen verkopen. Het mezelf verkopen in een sollicitatiegesprek gaat me makkelijk af en ook het onderhandelen over mijn salaris vind ik geen probleem. Bier en tosti’s verkopen tijdens mijn kantinedienst van de voetbalvereniging kost ook geen moeite. Maar mijn diensten verkopen aan iemand, die nog niet weet dat hij ze nodig heeft, vind ik moeilijk. Ook vind ik het lastig om geld te vragen aan mensen, omdat ik bijvoorbeeld een cadeau heb voorgeschoten. Het onderhandelen over de hoeveelheid kleedgeld van mijn zoon is geen enkel probleem. Maar korting vragen in een winkel zorgt voor een heel ongemakkelijk gevoel. Ik betaal liever nog meer.

Het lijkt erop dat zodra het verkopen neigt naar geldelijk gewin aan mijn kant, zonder dat de kopende partij er echt om vraagt, ik er last van ga krijgen. Voer voor psychologen dus. Hier zijn verkeerde overtuigingen aan het werk die ik zal moeten aanpakken wil ik een goede verkoper worden.

Een goede opening hebben

De vriendin waar ik mee op het terras zat is een verkoper 1e klas. Ze heeft in haar carrière al zoveel verkocht dat dit ervoor zorgt dat ze veel vrije tijd beschikbaar heeft om met mij op terrasjes te zitten. Een belangrijke basis bij verkopen is dat ik een goede elevatorpitch moet hebben. Bij elke kennismaking zowel privé als zakelijk moet deze direct de aandacht vestigen en duidelijk maken wat ik voor ze kan betekenen. Nu dacht ik dat dat wel goed zat maar toen ik het aan het opzeggen was, kwam het er erg stuntelig uit. Bij het voordragen aan een goede verkoper word ik gelijk zenuwachtig want ik mag geen fouten maken. Nog meer voer voor psychologen.

Mijn elevatorpitch

Dus heb ik me de afgelopen week gericht op de elevatorpitch. In 100 woorden duidelijk maken wat ik verkoop en waarom mijn toehoorder dat moet kopen. De pitch begint met een goede openingszin die de aandacht trekt. Vervolgens duidelijk maken welk probleem ik oplos en wat het voordeel hiervan is voor een koper. Los van de inhoud is het minstens zo belangrijk hoe je hem brengt. Dus naast het feit dat ik hem nu goed heb opgeschreven sta ik ook iedere dag voor de spiegel te oefenen: ‘Ik maak mensen enthousiast om ook hun geld aan het werk te zetten, zodat ze vrijheid krijgen om hun beste leven te leven’.

Oefening baart kunst

Het oefenen van de elevatorpitch voelt nog een beetje kunstmatig aan, maar als ik het maar vaak genoeg opzeg dan moet dat toch wennen en wordt dit het begin van mijn tweede natuur. Dus mocht je me komende week tegenkomen vraag dan even wat ik ook alweer precies doe. Voor mij een goede oefening en je kan mij gelijk vertellen wat ik nog aan mijn pitch moet verbeteren. Doe dit wel voorzichtig want de afspraak bij de psycholoog is nog niet gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *