Hoe je steeds vrijer kan worden

vrijer

Steeds minder verplichtingen

Vanaf het begin van het jaar nemen onze verplichtingen steeds verder af. Mijn partner heeft zijn baan opgezegd en afgelopen maand ben ik gestopt met mijn functie als secretaris van de businessclub van onze voetbalvereniging. Geen afspraken meer in onze agenda door anderen, alleen nog de afspraken die wij zelf willen. De tijd is steeds meer aan ons, we worden steeds vrijer.

Dan verkoop je toch je huis

Nu we sinds het begin van de maand zijn verhuisd naar de boot gaan we ook op een andere manier naar ons wonen kijken. We leven nu met zijn tweeën op ongeveer 30 m2. Ik kan je vertellen dat je meer ruimte, zeker met het prachtige weer van de afgelopen weken, niet nodig hebt. Zo nu en dan zijn we even thuis en voelt het huis als enorm groot. Langzaamaan begin ik ook het idee te krijgen dat we echt kleiner moeten gaan wonen. Mijn partner heeft dit al langer, maar afscheid nemen van een fijn huis blijft lastig.

Welke spullen zijn echt waardevol?

Zo hier zittend op de boot bedenk ik dat de mogelijkheid bestaat om 7 maanden op de boot te wonen. Van begin april tot eind oktober hebben we een ligplaats in Bruinisse en zou het weer-technisch moeten kunnen. Dan hebben we alleen voor de resterende 5 maanden een ander huis nodig. Hoe doe je dat dan met je spullen? Doordat ik steeds meer consuminder en alle overbodige spullen weg doe blijft er niet veel over. Foto’s, kunst en boeken, maar verder is er voor mij niet veel van waarde in mijn huis. Meubels kan je altijd en overal weer kopen, daar ben ik niet echt aan gehecht.

Alles digitaal zelfs ons postadres dadelijk

Alle benodigde papieren zijn al digitaal en opgeslagen in de cloud, zodat we er overal bij kunnen. Ik las pas geleden dat de overheid de digitale postbus steeds belangrijker gaat maken. Mijnoverheid.nl heeft de aandacht en wordt hiervoor verder uitgebreid. Het moment komt dat we geen fysiek postadres meer nodig hebben. Ik word nog wel blij van een fysieke krant, maar deze verslaving moet ik langzaam gaan afbouwen. Het kan wel met bonnen van het AD, maar het is niet echt handig.

Nog minder vaste lasten

Je huis verkopen en voor 5 maanden per jaar een huis huren. Moet je voorstellen wat een verschil in uitgaven dit zou betekenen? Geen hypotheek met bijbehorende verzekeringen. Maandenlang geen gas, water en energierekening, geen internet, vaste telefonie en televisie abonnement. Geen onderhoud meer aan het huis en ook niet in de tuin. Als je op deze manier gaat nadenken dan kunnen er opeens nog veel meer dingen weg. Snoeischaren, harken, waterslangen, trapjes, tuinstoelen, heel de garage staat nog vol met overbodige spullen.

Snel ergens kunnen wennen

Niet alleen houden we dan meer geld over, maar ook heel veel tijd. Op deze manier zijn we nog financieel vrijer en kunnen we ook nog andere dromen werkelijkheid laten worden. Het grootste probleem is dat ik niet zo flexibel ben. Het wennen aan een nieuwe plek kost tijd. Als je nu thuis komt dan is het thuis, maar dan hebben we alleen de boot nog maar als thuis en geen eigen huis meer. Dat zal best even wennen zijn. Het huren van een geïsoleerde garagebox, waar ik mijn fiets, kunst en wat meubels in kan bewaren, is dan wel handig. Op deze manier kan ik in de 5 maanden ‘thuis’ wel iets van mezelf om me heen hebben.

Verplichtingen houden je aan de grond

Het is fijn om minder waarde aan bezit te hechten. Ik word zo licht als een veertje en zie hierdoor steeds meer nieuwe mogelijkheden. Het klopt dat als je ballast los laat er ruimte komt voor andere ideeën. Ben je op dit moment nog een starter op de arbeids- en/of woningmarkt zorg dan voor niet teveel verplichtingen, die houden je aan de grond. Niet dat wij nu volgend jaar al op de boot wonen en voor de andere 5 maanden hier en daar een huisje huren, maar de zaadjes zijn geplant. Dat alleen al zorgt ervoor dat ik vleugels krijg.

10 antwoorden
  1. Gelukswijs
    Gelukswijs zegt:

    Goedemorgen,

    Mooi hoe je het beschrijft! Toen ik je verhaal las moest ik meteen even aan het Instagramaccount Skipahoy denken. Zij hebben de keuze gemaakt om hun grote huis te verkopen en kleiner te gaan wonen in Friesland. Daarnaast hebben ze een prachtige boot waar ze eigenlijk de maanden dat het kan op verblijven! Ultieme vrijheid! Misschien ken je ze ook al maar anders zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Vanaf het begin van het jaar nemen onze verplichtingen steeds verder af. Mijn partner heeft zijn baan opgezegd en afgelopen maand ben ik gestopt met mijn functie als secretaris van de businessclub van onze voetbalvereniging. Geen afspraken meer in onze agenda door anderen, alleen nog de afspraken die wij zelf willen. De tijd is steeds meer aan ons, we worden steeds vrijer. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *