Wij zijn bijna schuldenvrij

schuldenvrij

Hypotheek aflossen

We hebben op de hypotheek na geen schulden. Het aflossen van de hypotheek mag per jaar met stappen van 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Dus deze volledig aflossen is een 10-jaren plan. We hadden er eerder mee moeten beginnen, maar 10 jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat we financieel vrij en gestopt met werken zouden zijn. Mijn man heeft geen arbeidsinkomen meer en mijn arbeidsinkomen is wel groeiende, maar veel inkomstenbelasting hoef ik nog niet te betalen. Het hebben van hypotheekrente als een aftrekpost heeft hierdoor voor ons geen toegevoegde waarde. Het hebben van een schuld zorgt dus voor onnodige ballast.

Genoeg spaargeld om af te lossen

Sinds een tijdje zijn we heel gericht bezig om onze maandelijkse uitgaven zo laag mogelijk te krijgen. Onze hypotheek is hierin de grootste uitgavenpost. Aangezien we aan spreiding doen hebben we niet al ons geld belegd of geïnvesteerd, maar hebben we nog geld op spaarrekeningen staan. Het brengt niets op, maar geld op een spaarrekening is fijn. Ik gebruik het nergens voor, maar ik weet dat het er is. Het bedrag dat ik op mijn spaarrekening heb staan is onlosmakelijk verbonden met onze vaste lasten. Meer aflossen van de hypotheek met als gevolg lagere lasten, voelt als een goede besteding van ons spaargeld. Helaas is dit door de 10% regel niet zonder boete mogelijk.

Kapitaalverzekering gekoppeld

Onze hypotheek bestaat uit 2 leningdelen. Een deel is aflossingsvrij en hier lossen we jaarlijks op af. Het andere deel is een levenhypotheek met daaraan een kapitaalverzekering eigenwoning (KEW) en een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld. Iedere maand betalen we rente, sparen voor de aflossing en betalen we voor het verzekeringsgedeelte. Het sparen voor de aflossing gebeurt gescheiden van de lening. We blijven over het volledige leningdeel rente betalen en dat is in onze huidige situatie niet gewenst. De kapitaalverzekering levert geen spectaculair rendement op. Het is een gegarandeerd kapitaal, voornamelijk door onze eigen inbreng, met een twijfelachtige winstdeling. Daarbij een onnodig overlijdensrisicoverzekering en bijbehorende administratieve kosten zorgen ervoor dat het voor ons een dure oplossing is.

Kapitaalverzekering salderen

Sinds een aantal jaren zijn de regels met betrekking tot de kapitaalverzekering versoepeld. De tijdsklemmen zijn eraf gehaald. Dit betekent dat je met behoud van belastingvoordeel de kapitaalverzekering kan stoppen, ook al heb je nog niet de minimale 15 jaar premie betaald. Je hebt wel te maken met de afkoop van een verzekering. Je betaalt boete, omdat je niet de volledig afgesproken periode uitzit. Het geld dat vrijkomt van de kapitaalverzekering moet je gebruiken om de hypotheek af te lossen. Ze noemen het je kapitaalverzekering salderen. Een mooie manier om onze hypotheek te verlagen. Belastingtechnisch maakt het niet uit, zowel de kapitaalverzekering als ons huis vallen in box 1 en dat betekent dat we over het opgebouwde vermogen geen belasting hoeven te betalen.

Resterende hypotheek

Door het beëindigen van de kapitaalverzekering moet de hypotheekvorm omgezet worden. Het zou fijn zijn als we alleen het aflossingsvrije leningdeel kunnen overhouden. Of dit gaat lukken is nog de vraag. Anders moeten we kiezen voor het resterende gedeelte van de levenhypotheek voor annuïtair of lineair aflossen. In dat geval kiezen we waarschijnlijk voor lineair. Hierdoor is de aflossing over de jaren gelijk, maar ga je ieder jaar minder rente betalen. Fiscaal heeft het voor ons verder geen consequenties, aangezien we de hypotheekrente toch nauwelijks kunnen aftrekken.

Opgeruimd staat netjes

Onze maandelijkse lasten gaan zonder aflossing en verzekering enorm omlaag. Dat het door onze geplande jaarlijkse aflossing van 10% lood om oud ijzer is snap ik wel. Flexibiliteit in hoeveel en wanneer er afgelost wordt past beter bij ons passief inkomen. We hebben al een mooi bedrag gespaard in onze kapitaalverzekering en door dit af te lossen zijn we over 4 jaar volledig schuldenvrij. Dit lukt nog sneller als we ons huis verkopen en kleiner terugkopen. Als we straks geen eigenwoningschuld meer hebben, zullen we door de afbouw van de wet Hillen ons eigenwoningforfait moeten gaan betalen. Het feit dat we afscheid kunnen nemen van een aantal financiële producten, is mij wel wat geld waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *