Barista-financiële-vrijheid

Barista financiële vrijheid

 Een lange weg te gaan

Om daadwerkelijk financieel vrij te worden heb je tijd en doorzettingsvermogen nodig. Goed sparen, minder uitgeven en daarbij ervoor zorgen dat je geld goed rendeert. Een aanvullende mogelijkheid is om te werken aan je carrière, zodat je meer gaat verdienen. Al met al is financiële vrijheid niet makkelijk te realiseren. Dit is voor veel mensen een reden om er maar niet eens aan te beginnen, het doel ligt zover weg en lijkt onbereikbaar.

Iedereen wordt financieel vrij

Dat is jammer want het stadium van financiële vrijheid bereiken we allemaal een keer. Het ziet er op het moment niet zo uit, want ze blijven de pensioenleeftijd maar verder omhoog schroeven. Maar eens komt de tijd dat we daadwerkelijk met pensioen gaan en we niet meer hoeven te werken voor ons geld. We zijn dan allemaal financieel vrij. Waarbij voor velen zowel de datum als het inkomen in handen ligt van de overheid en pensioenmaatschappijen. Onze wensen en uitgaven zullen we daar naar moeten schikken.

De lat iets minder hoog leggen

Door al voor je pensioen gedeeltelijk financiële vrij te willen worden, is het doel makkelijker bereikbaar. Het nodigt eerder uit om er aan te beginnen. Ik werd door een andere blogger, die ook onderweg is naar financiële vrijheid, op de term barista-financiële-vrijheid gewezen. Wat ze ermee bedoelt is dat ze bijna financieel vrij is, maar nog niet helemaal. Ze heeft nog niet voldoende passief inkomen om al haar uitgaven te voldoen. Maar met het salaris van een barista, of een ander minder goed betalende baan, heeft ze voldoende om in haar levensonderhoud te voorzien.

Keuzevrijheid

En daar gaat het eigenlijk om. Het maakt niet uit of je daadwerkelijk volledig financieel vrij wordt. Kunnen leven met minder werkinkomen geeft vrijheid en keuze mogelijkheden. Het geeft haar de mogelijheid om minder te werken, van baan te veranderen of gewoon volle kracht vooruit te blijven gaan om zelfs volledig financieel vrij te worden met de mogelijkheid om veel te reizen. Je kan natuurlijk ook gewoon in de ratrace blijven en hopen dat alles goed door de overheid voor je geregeld wordt. Ieder zijn eigen keuze.

Passief inkomen zorgt voor beter pensioen

Ga je nu wel aan de slag om financieel vrij te worden en bouw je passief inkomen op. Dan ben je ongemerkt bezig voor een beter pensioen. Het mooie van passief inkomen is dat het blijft komen, zolang je de investering niet om zeep helpt. Onafhankelijk van overheid, pensioenmaatschappij of leeftijd wordt het geld gestort. Of je het nu barista-financiële-vrijheid noemt of iets anders is niet relevant. Denk gewoon na over later en bedenk dat het dan leuk is om voldoende geld te hebben om leuke dingen te doen. Heb je dadelijk alle tijd, maar te weinig geld!

Alles is meegenomen

Ik blijf het bijzonder vinden dat ik de vrijheid heb om te doen en laten wat ik wil. Volledig je salaris er iedere maand doorheen jagen is makkelijk en kost geen moeite. Probeer jezelf uit te dagen om het anders te gaan doen. Als het slecht bevalt kan je altijd besluiten om het oude vertrouwde leventje weer op te pakken. Ieder beetje passief inkomen is meegenomen, geld waarvoor je niets hoeft te doen. Zelfs als het maar net voldoende is om wekelijks een lekker kopje koffie te laten inschenken door een barista.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Om daadwerkelijk financieel vrij te worden heb je tijd en doorzettingsvermogen nodig. Goed sparen, minder uitgeven en daarbij ervoor zorgen dat je geld goed rendeert. Een aanvullende mogelijkheid is om te werken aan je carrière, zodat je meer gaat verdienen. Al met al is financiële vrijheid niet makkelijk te realiseren. Dit is voor veel mensen een reden om er maar niet eens aan te beginnen, het doel ligt zover weg en lijkt onbereikbaar. Lees verder…. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *