Opruimen zet je leven op zijn kop

opruimen

Ik ben bijna klaar

Spullen opruimen, het heeft al een tijdje mijn aandacht en langzaamaan kom ik in een stadium terecht waarin ik kan zeggen dat er bijna niets meer valt op te ruimen. Eerst was er zoveel om op te ruimen en was het lastig om te bepalen waar te beginnen. Nu is het veel overzichtelijker geworden, nog niet alles is opgeruimd, maar ik kan benoemen wat ik nog kan oppakken. Het is met zoals zoveel dingen gewoon een kwestie van beginnen en volhouden. Ik ben zover gekomen, omdat ik het wel op twee fronten tegelijk heb aangepakt. Naast dat ik regelmatig spullen weg doe, ben ik ook heel kritisch geworden in wat er nog binnenkomt. En dat werkt goed.

Het lastigste voor het laatst

Eén van de opruimklussen die er nog ligt en die ik steeds voor me uit schuif, zijn een aantal ordners met pensioenpapieren. We hebben al veel gedigitaliseerd, alle relevante informatie die nieuw binnenkomt scan ik en sla ik digitaal op. Dat geldt ook voor alle nieuwe pensioeninformatie. De ordners breiden dus niet verder uit, maar de stap om alles door te lopen en te kijken wat we kunnen digitaliseren en wat weg kan staat nog op mijn lijstje. Deze actie is niet alleen een opruimactie, maar ik heb mezelf ook gelijk voorgenomen om te kijken en snappen wat de betreffende pensioenafspraak inhoudt.

Inzicht in mijn pensioen

Ik wil dus een overzicht krijgen van onze pensioenafspraken en kijken of deze overeenkomt met mijnpensioenoverzicht.nl. Daarbij gelijk checken of we elkaars partner zijn en of partnerpensioen geregeld is. Bij sommige pensioenafspraken is er een keuzemogelijkheid waarin we willen beleggen, het kan geen kwaad om dit een keer door te lopen. Aangezien mijn partner en ik regelmatig van baan zijn veranderd, hebben we te maken met ongeveer 15 verschillende pensioenpolissen. Het is een klus die energie en tijd kost. Ik schuif het regelmatig voor mij uit.

Niet iedereen vind het leuk

Dat opruimen niet iedereen z’n hobby is werd me pas geleden weer duidelijk. Mijn tante wil gaan verhuizen, maar ze woont nog in het huis waar haar kinderen zijn opgegroeid. En met het uit het huis gaan van de kinderen zijn niet alle kinderspullen meegenomen. Daarbij heeft ze jonge kleinkinderen en wordt een deel van de kinderspullen nu weer gebruikt. Een groot huis, veel spullen en geen opruim-genen, maar wel een deadline voor zichzelf vastgelegd. Hoog tijd voor Marie Kondo. Haar boek, ‘Opgeruimd’ helpt je met het grondig opruimen van je huis. Volgens Marie kan opruimen zelfs je leven veranderen.

Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd

Ik weet niet of het zover gaat, maar voor mij geldt in ieder geval wel dat minder spullen en een opgeruimd huis mij een gevoel van vrijheid geven. Het boek geeft een aantal handige tips om het gestructureerd aan te pakken. Als je gaat opruimen doe dat dan per categorie. Verzamel al je kleren bij elkaar, zodat je weet wat je hebt. Bepaal wat weg kan en wat mag blijven en ruim het op één plek op, zodat je overzicht blijft houden. Pak daarna de volgende categorie op, bijvoorbeeld je boeken en tijdschriften.

Gewoon een kwestie van wegdoen

Om te bepalen of iets weg mag of dat je het wilt houden is het volgens Marie de bedoeling dat je naar je gevoel luistert. Sta er in ieder geval niet te lang bij stil, maar houd tempo. Opruimen is niet iets wat je één keer rigoureus doet en dan klaar bent. Er zullen meer momenten komen of misschien wordt het gewoon een onderdeel van je leven net zoals boodschappen doen. Van heel veel spullen is het duidelijk dat ze weg kunnen en dat ruimt lekker op. Spullen waar je over twijfelt kunnen blijven en gaan in een volgende ronde misschien wel weg. Als je eenmaal het goede gevoel hebt gekregen van opruimen, dan merk je wel dat het daarna makkelijker gaat.

Kan je anderen helpen met opruimen?

Marie Kondo gaat nog een stapje verder. Zij schrijft alsof spullen gevoelens bezitten en je er goed voor moet zorgen. Spullen hebben geen gevoelens, maar het kan geen kwaad om er zorgvuldig mee om te gaan. Koop kwaliteit, behandel het goed en op deze manier heb je er langer plezier van. Ik heb mijn tante mijn hulp aangeboden. Ik vind het leuk om op te ruimen. Ze is niet direct enthousiast, hoe houd je de controle over wat er weggegooid wordt als je iemand laat meehelpen? Goed punt, zeker als je zo’n opruimfreak als mij binnenlaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *