5 redenen waarom een ondernemer eigenlijk geen keuze heeft

Werk niet alleen aan je bedrijf

Het wel of niet financieel vrij willen worden is voor iedereen een keuze. Alleen het eraan werken levert al veel voordelen op of je het nu bereikt of niet. Door bewust met je geld om te gaan krijg je meer grip op je leven. Het klinkt vervelender dan dat het is. Door te werken aan je financiële vrijheid ga je geld overhouden en dat ervaar je al heel snel. Hierdoor is het makkelijker om financiële tegenslagen op te vangen en dat geeft vertrouwen.

Als ondernemer loop je meer risico en is het fijn om mogelijkheden te hebben om eventuele problemen zelf op te kunnen lossen. Tijd en geld is waar het bij de meeste problemen om draait. Met geld is vaak tijd te koop. Minder uitgeven en zorgen dat dit geld voor je gaat werken, helpt je om moeilijke tijden te overbruggen. Je bent in staat om van minder geld te leven en je hebt een extra inkomstenbron voor jezelf aangeboord. Investeringen in jezelf waar je je hele leven lol van blijft houden.

Toch geven juist vaak de ondernemers aan dat financieel vrij zijn voor hun niet interessant is. Ze vinden hun werk leuk, problemen zijn er om op te lossen en ze willen zeker niet eerder stoppen met werken. Ze hebben allemaal argumenten om niet aan hun financiële vrijheid te werken. Passief inkomen opbouwen in privé is overbodig en het gaat ten koste van het eigen bedrijf. Hieronder 5 redenen om er eens goed over na te denken.

1. Niet wedden op 1 paard

Later wil je ook nog goed kunnen leven en daarvoor is een vorm van pensioenopbouw nodig. Je kan er natuurlijk vanuit gaan dat je je bedrijf wel goed verkoopt als het zover is. De vraag is of dit reëel is? We leven in een snel veranderende samenleving. Het is lastig om te bepalen wat de toekomst gaat brengen, maar in de huidige tijd is dat nog onzekerder geworden. We worden aan alle kanten ingehaald door de techniek, wat zijn hiervan de consequenties voor jouw bedrijf?

Wat is de waarde van je bedrijf tegen de tijd dat jij met pensioen wil? De mogelijkheid bestaat dat het moment waarop jij je bedrijf wilt verkopen samenvalt met een 10-jarige economische crisis. Je bedrijf is dan minder goed verkoopbaar, of voor een veel lagere prijs dan op gerekend. Door alleen te investeren in je eigen bedrijf wed je op 1 paard. Echt slim is dat niet, een beetje risicospreiding kan geen kwaad.

2. Zelf je eigen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) worden

Vanuit de overheid is er voor de ondernemer geen vangnet bij ziekte en/of arbeidsongeschiktheid. Een verzekering hiervoor afsluiten is duur. Het moment waarop en de hoeveelheid geld dat uitgekeerd moet worden, bepaald de hoogte van de verzekering. Door van minder geld te kunnen leven en geld achter de hand te hebben kan je de hoogte van de uitkering beperken. Minstens zo belangrijk is het dat je het moment waarop de uitkering moet starten kan uitstellen. Hierdoor maak je de verzekering aanzienlijk goedkoper. Kortere periodes van ziek zijn kan je dan zelf opvangen vanuit een buffer en passief inkomen. Op deze manier hoef je alleen volledige arbeidsongeschiktheid en/of langdurig ziek zijn te verzekeren.

Naarmate je passief inkomen groeit, kan je het door de verzekering uit te keren geld verder terugschroeven. Deze besparing op de verzekering kan je investeren in de verdere opbouw van je passief inkomen. Op deze manier werk je nog sneller aan je eigen vangnet en maakt het de AOV steeds meer overbodig. Hopelijk word je niet arbeidsongeschikt en hoef je geen gebruik te maken van de verzekering. Op deze manier is het opgebouwde vermogen voor jezelf in plaats van voor de verzekeringsmaatschappij.

3. Crisisbestendiger

Doordat je passief inkomen aan het opbouwen bent, zorg je voor een extra inkomstenstroom. Mocht het om de 1 of andere reden tijdelijk minder goed gaan met je bedrijf en moet je je salaris verminderen en kan je geen dividend aan jezelf uitkeren, dan heb je met je passieve inkomen een aanvulling op je inkomen.

Daarbij ben je, doordat je aan het werken bent aan je financiële vrijheid, je ook veel bewuster van je aankopen. Hierdoor houd je geld over om te investeren, maar zorg je ook voor de nodige buffers. Door het hebben van minder uitgaven, zowel zakelijk als privé, heb je minder geld nodig en is het een tijdje met minder inkomen doen makkelijker op te brengen.

4. Wel of niet werken bepaal je zelf

Blijven werken omdat je er lol in hebt of omdat het moet, dat is een wereld van verschil. Nu denk je er nog niet over om te stoppen met werken. Je werkt graag en het bedrijf is je lust en je leven. Je zou niet weten wat je anders met je tijd aan moet. Dit geldt voor dit moment en zolang alles goed gaat is er niets aan de hand. Helaas worden we allemaal ouder en onze lichamelijke en mentale conditie neemt af. Het werken gaat meer energie kosten en met een beetje crisis is het maar de vraag of je wel 60-80 uur in de week wilt werken. Zorg ervoor dat je een keuze hebt.

Ook de mogelijkheid tot een sabbatical behoort tot de mogelijkheden. Als ondernemer dwingt het jou om de werkzaamheden zodanig te delegeren/organiseren dat het bedrijf gewoon blijft doordraaien. Medewerkers groeien ervan en het bedrijf wordt er beter van. Het geeft tijd en afstand voor nieuwe ideeën om daarna met hernieuwde energie op volle kracht weer verder te bouwen.

5. Zorg voor je gezin

Het is niet leuk om over na te denken, maar toch kan het jou ook overkomen. Je bedrijf kan failliet gaan, je kan ziek worden of overlijden. Op het moment dat je alles geïnvesteerd hebt in je bedrijf is het maar de vraag of deze gebeurtenissen geen geldproblemen voor je privé leven of je gezin opleveren. Het hebben van buffers en passief inkomen zorgt er voor dat je in deze vervelende tijd niet direct last hebt van geldproblemen. Het geeft tijd om de juiste zaken op een dan passend moment te kunnen regelen.

Ben jij het bedrijf en wil je, mocht er iets met jou gebeuren, je gezin goed achterlaten, dan is het fijn om te weten dat, ook als jij niet meer werkt, je nalatenschap dat nog wel doet.

Denk er eens over na

Natuurlijk is het belangrijk om veel tijd en geld te investeren in je bedrijf. Het is de enige manier om er een succes van te maken. Werken aan je financiële vrijheid is gewoon een onderdeel van goede bedrijfsvoering: letten op kosten, zorgen voor verzekeringen, je oude dag en risicospreiding. Het is niet of/of maar gewoon en/en.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *