Financieel advies is niets waard

Financieel advies is niets waard

Lastig verkopen

Het opstarten van mijn eigen onderneming blijft lastig. Ik denk dat het verkopen van financieel advies ook niet de makkelijkste dienstverlening is om te verkopen. Het imago van banken, verzekeringsbedrijven en adviseurs is door de crisis de laatste jaren enorm verslechterd. En moeten gaan betalen voor een adviesdienst waarvan de prijs voorheen verstopt zat in het product maakt het er niet beter op.

Gratis advies

Deze ondoorzichtige constructie heeft het idee gewekt dat financieel advies gratis was. Dit is natuurlijk alles behalve waar. Eigenlijk betaalde je ook nog voor een gekleurd advies. De bank adviseerde je natuurlijk alleen maar de producten die het zelf verkocht. Gewoon ‘Wij van wc-eend, adviseren wc-eend’. Het loskoppelen van het product en het hiervoor benodigde advies is een grote stap in de goede richting. Het is nu wel duidelijker geworden, maar dit neemt niet weg dat de klant wel moet wennen aan het betalen van € 1500,- voor het afsluiten van een hypotheek dat voorheen ‘gratis’ was.

Reden financiële planning

De reden dat ik de cursus financiële planning ben gaan doen is, omdat ik ook voor onze eigen financiën zelf veel meer kennis wilde hebben. We hadden vraagstukken, maar konden niemand vinden die ons daarbij kon helpen. Banken zijn voor ons allang geen gesprekspartner meer. Ze mogen voor de betalingen zorgen en eventueel een nieuwe rekening openen, maar veel verder dan dat komen ze niet. Onze ervaring met accountmanagers is dat ze denken in producten en met hun advisering kijken ze niet verder dan hun eigen bank.

Belangenverstrengeling

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag wat de beste manier was om een periode te overbruggen waarin het huidige huis nog niet verkocht is, maar het nieuwe al wel gekocht kan worden. Als je dit niet zelf kan financieren is het volgens mij beter om eerst gewoon je huis te verkopen en dan pas verder te kijken. Dus dit is ook wat ik heb geadviseerd. De vraag is wat een bank zou adviseren die baat heeft bij het verkopen van een overbruggingskrediet? En voor dit advies betaal je dan ook nog. Waarschijnlijk zal het advies betrekking hebben op het invullen van een vragenlijst waardoor de bank voldoet aan de door de AFM verplicht gestelde zorgplicht.

Onafhankelijke financieel adviseur

Een financieel adviseur moet per definitie onafhankelijk zijn, iedere samenwerking met een financieel product tast de geloofwaardigheid van het advies aan. Toch hoor ik van meerdere onafhankelijke financiële planners dat het lastig is om een financieel plan te verkopen. Een uitzondering is in ieder geval als we te maken hebben met een scheiding. Voor het eerlijk verdelen van de boedel wordt er vaak een financieel planner ingeschakeld. Ook bij trouwen zou het goed zijn om een financieel plan te maken, zodat duidelijk wordt wat eenieder inbrengt. Annemarie van Gaal kaart altijd aan dat er meer getrouwd wordt in gemeenschap van schulden dan in goederen. Best handig om van te voren te weten waar je ‘ja’ tegen zegt.

Toekomst financiële planners

Het tijdperk dat de bank onze betrouwbare financiële adviseur was is volgens mij voorbij. Het feit dat het commerciële bedrijven zijn die met hun dienstverlening geld aan ons verdienen, zorgt ervoor dat we anders tegen ze aan gaan kijken. Het is slimmer om de advieskosten te betalen aan een onafhankelijke adviseur. Vanuit een compleet financieel plan, rekening houdend met jouw doelen, zorgt deze ervoor dat jij voor jouw situatie het juiste product koopt bij de juiste organisatie. Het kan niet lang meer duren dat veel meer mensen dit gaan zien. Nog even volhouden en dan gaan de goede financiële adviezen als warme broodjes over de toonbank.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *