Zorgt jouw auto voor een leuker leven?

auto

Een dure auto kopen

Ik word er steeds vaker mee geconfronteerd en ik praat er wel over mee, maar eigenlijk ben ik het er niet mee eens. We kopen mooie, dure auto’s en dat vinden we allemaal heel gewoon. We leven namelijk maar 1x en we moeten wel genieten van het leven. Natuurlijk vind ik dat ook, maar is een mooie auto dan het ultieme bezit wat het leven goed maakt. Ik moet toegeven dat ook ik blij ben met mijn auto en dat die ook veel geld kost voor het gemak en de lol die ik eraan beleef. Het is wel zo dat ik er, net zoals met mijn meeste spullen, lang mee doe. Mijn auto wordt 9 dit jaar en ik rij er al 8 jaar in. Van het idee alleen al dat ik er afstand van zou moeten doen krijg ik buikpijn. Wat kost dit grapje mij eigenlijk?

Dit kan je beter niet uitrekenen

Ik heb hem gekocht voor €26.000 euro en er stond toen 20.000 km op de teller. Maandelijks ben ik €43 aan wegenbelasting kwijt en mijn verzekering heeft jaren €35 per maand gekost. Ik rij niet heel veel met mijn auto, er staat nu ongeveer 61.000 km op de teller. Dus gemiddeld zo’n 5.000 km per jaar. Dit vertaalt zich in een tank benzine per maand van ongeveer €50 euro. Als ik mijn auto verkoop ontvang ik er nog ongeveer €9.000 euro voor terug. Ik heb dus in totaal al €17.000 afgeschreven, dit is €177 per maand. Daarbij heb ik ook nog €3.500 aan onderhoud uitgegeven, wat neerkomt op €36 per maand. Mijn auto kost mij ongeveer €340 per maand en ik rij er ongeveer 420 km mee, dus grofweg €0,81 per km.

Stel dat ik hem niet gekocht had

Als ik deze €26.000 in mijn zak had gehouden, dan had ik dit bedrag kunnen investeren. Mijn auto is in de jaren veel minder waard geworden, dus met de investering kan ik ook wel wat risico lopen. Had ik het geld gestopt in hoog dividendaandelen met een dividendpercentage van 12%, dan was mijn geld over deze 8 jaar tijd gegroeid naar €64.000. In mijn situatie staat er nóg een auto op de oprit en met een beetje passen en meten had ik een groot deel van mijn kilometers ook in die auto kunnen rijden. Geen extra verzekering, wegenbelasting, afschrijving en onderhoud, dus een besparing per maand van ongeveer €290. Als ik dit bedrag ook nog geïnvesteerd had en dat meeneem in de berekening, dan wordt het bedrag nog schokkender: €114.000.

Wat heeft mijn auto mij daadwerkelijk gekost

Op dit moment heb ik mijn auto nog en deze heeft een waarde van €9.000 en dit had €114.000 kunnen zijn. Mijn lol, status en gemak heeft mij in 8 jaar tijd dus meer als een ton gekost. Als je dit dus verder doortrek dan had deze ton mij nu, met mijn risicovolle investering, €12.000 per jaar op kunnen leveren. Dit betekent dat ik in plaats van 8 jaar een auto op de oprit had staan, nu ook iedere maand €1.000 te verbrassen zou hebben. Had ik dit van te voren geweten, dan zou ik waarschijnlijk een andere keus hebben gemaakt.

Als je durft

Vanuit kosten oogpunt zorgt een auto, hoe leuk je hem ook vindt, niet direct voor een beter leven. Zolang het geld niet met bakken vanuit passief inkomen naar binnen komt, zorgt de auto er juist voor dat je veel minder geld te besteden hebt. Wat voor leuks zou je daar allemaal niet mee kunnen doen? Een auto is overduidelijk geen bezit dat voor inkomen zorgt, het is echt een kostenpost. Ik heb het nu uitgerekend voor mijn auto, een relatief kleine en goedkope auto. Ik wil de berekening voor de auto van mijn partner niet maken en helemaal niet voor de Porsche die we ook een tijdje hebben gehad. Zou het leasen van een auto een betere optie zijn?

Auto wegdoen

Een logische stap zou betekenen dat ik mijn auto wegdoe en dan eigenlijk niet mijn auto, maar de duurdere van mijn partner. Ik merk dat het een lastige stap is om te zetten. Ik kan gemakkelijk argumenten vinden om beide auto’s toch op de oprit te laten staan. Je weet dat het veel geld kost, maar je bent ook gewend aan het gemak. We eten er geen boterham minder om, maar als je bedenkt wat je ook met het geld kan doen dan is de auto niet de beste keuze. Je werkt misschien wel een week in de maand om je auto te betalen, terwijl als je je auto wegdoet je over een tijdje een week minder in de maand kan werken. Rare keuzes maken we, wat is dat toch met auto’s? Weet jij het?

8 antwoorden
 1. Fred Groen
  Fred Groen zegt:

  Wat een herkenbaar stukje en ik kom dat vaak tegen bij mijn relaties voor financiële planning en ook bij mij zelf! Ga hier toch nog eens over nadenken de komende tijd. Bedankt voor deze eye opener!
  Ook de hoog dividend beleggingen zijn mogelijkheden die weinigen weten.

  met een vriendelijke groet

  Beantwoorden
 2. Josien Verweij
  Josien Verweij zegt:

  Mooie vertaalslag en financieel inzicht!!
  Door jou geïnspireerd in hoog dividend beleggen. Eerste aandelen gekocht met mooi resultaat. Vanavond meer leren bij de starters workshop van beterbeleggendandebank.nl.

  Beantwoorden
 3. Maaike van Kempen
  Maaike van Kempen zegt:

  Toen wij van 2 naar 1 auto gingen vond ik dat ook wel even spannend. Maar ik meen dat in het eerste jaar het 2x voorgekomen was dat we tegelijk een auto nodig hadden en een auto leenden of afspraak moesten cancellen. Goed te overzien als je het mij vraagt.

  En goed OV helpt ook he? Ik merk dat ik de auto veel minder gebruik nu ik zo’n beetje naast een station woon. Jij zit wat dat betreft (nog?) niet ideaal.

  Beantwoorden
 4. Moneytwist.nl
  Moneytwist.nl zegt:

  Hoi Petra, Leuk artikel. Als gezin met 3 kleine kinderen leven wij inmiddels iets langer dan een jaar zonder auto. Dit heeft ons leven meer dan alleen financieel verrijkt.

  In oktober 2019 ben ik begonnen met bloggen over Financiële onafhankelijkheid. In mijn blog: https://moneytwist.nl/rijk-worden-dankzij-de-auto/ kun je lezen hoe wij de keuze gemaakt hebben om de auto weg te doen. Misschien dat het kan helpen om nog eens te overwegen om 1 auto weg te doen.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Ik probeer de auto zoveel mogelijk te laten staan. Fietsen gaat goed, maar het OV in een dorp laat te wensen over. Als mijn zoon het huis uitgaat, dan doen we in ieder geval 1 auto weg. Helemaal zonder zie ik nog niet gebeuren. Wel stoer dat jullie het aangedurfd hebben met 3 kleine kinderen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *