Mijn eerste indrukken van New York
Eerste ervaringen
Net een paar dagen in New York en geen beter moment dus om de eerste indrukken vast te leggen. Voor je het weet ben je er aan gewend en vind ik het normaal. Meestal waaien de trends van Amerika over naar Nederland. Ik mag hopen dat de Amerikanen op een aantal fronten gewoon achterlopen. De duurzaamheid lijkt hier bijvoorbeeld nog niet helemaal geland te zijn.
Hieronder volgen mijn bevindingen:
- De plastic tasjes zijn hier nog niet verboden. Het is nog erger zelfs, ze gebruiken voor je boodschappen niet 1 tasje, maar doen er voor de zekerheid nog een extra tasje omheen. De Amerikanen zijn niet bezig met het oplossen van de plastic soep. Erger nog de straten liggen vol met plastic.
- De latte factor is nog niet doorgedrongen. Iedereen loopt hier op straat met een drankje ‘to go’. Iedere dag een paar euro is niet veel, maar op jaar basis gaat dit over een aanzienlijk bedrag met geld.
- Het scheiden van afval heeft wel zijn intrede gedaan. In de keuken staan ook 2 afvalbakken voor restafval en plastic, blik enz. Papier scheiden ze ook apart, maar het GFT afval gaat nog gewoon bij het restafval.
- Er rijden nog niet veel elektrische auto’s rond, en ook laadpalen zijn niet te vinden.
- Parkeren in Amsterdam is duur, maar is goedkoop vergeleken bij hier. Een half uurtje parkeren in een parkeergarage kost op Manhattan €15, per half uur. Het kan daarbij zomaar zijn dat je auto 3 hoog gestapeld staat. Parkeren kost op deze manier veel tijd.
- Kleine auto’s rijden hier niet. Het zijn voornamelijk grote familie auto’s. Waarschijnlijk handig als je wilt bijverdienen via Uber.
- Het openbaar vervoer is goed geregeld en valt hopelijk niet uit, want dan staat alles vast. Voor ongeveer €120 per maand kan je ongelimiteerd gebruik maken van bus en metro.
- In de metro slaap je of kijk je op je telefoonscherm. Je gebruikt daarbij alleen maar draadloze oordopjes.
- Het belangrijkste apparaat in huis is de koelkast met vriezer. Een keuken is niet nodig, alleen een magnetron en oven. De hoeveelheid kant-en-klaar maaltijden in de supermarkt zijn overweldigend. Je eet buiten de deur of je eet een kant-en-klaar maaltijd. Zelf je eten koken wordt een luxe wat je waarschijnlijk buiten de deur gaat doen.
- Het kopen van kleine hoeveelheden in de supermarkt is niet mogelijk. Alles is groot en veel. Een belangrijke stap voor de gezondheid van de Amerikanen zou zijn om de verpakkingsgrootte te verkleinen. Ik neem aan dat het bij de Amerikanen net zo werkt als bij mij: Als iets open is, dan moet het op.
- Je kleding wassen doe je buiten de deur en het liefst op zondagmiddag. Een heel gedoe met het slepen van je kleding, ze hebben er speciale karretjes voor. Ik denk dat als je de was buiten de deur moet doen, je wel een keer extra nadenkt of een kledingstuk al in de was moet of dat je het nog een keer kan dragen.
- Op zondagmiddag ga je met het hele gezin boodschappen doen. Naast de wekelijkse boodschappen koop je bij dezelfde winkel ook gelijk de kleding voor de kinderen.
Samenvattend
Mijn eerste conclusie zou zijn, dat investeren in vastgoed in een stad een goede investering blijft. Horeca en dus ook banen in de horeca verdwijnen niet. Vanwege tijdgebrek en gemak kiezen we steeds meer voor eten en drinken buiten de deur.
Het hebben van bezit is minder nodig. Een tiny house wordt de standaard. Je huis heb je alleen nodig om in te slapen, tv te kijken en je kant-en-klaar maaltijd op te warmen. Als je al een auto hebt, dan gebruik je deze ook om er geld mee te verdienen. Om met een voor mij passende conclusie te eindigen: Afval verminderen en opruimen heeft wat mij betreft de toekomst.
Ontzettend herkenbaar! Ondertussen alweer 3 jaar geleden dat ik er was. Een vriend van me woonde voor een half jaar in Queens en daar dus een tijdje verbleven. Super om het ‘gewone leven’ mee te maken!
Wat betreft de elektrische auto’s. Is je al opgevallen dat alle taxi’s elektrisch zijn? In ieder geval in Manhattan, daar buiten weet ik het niet zeker.
Voor de rest is alles gewoon ontzettend duur. Die latte to go heb ik nooit begrepen. Maar ook een vrijdamiddag borrel na het werk is onbetaalbaar. Je betaald al snel zo’n 9 dollar voor een normaal biertje. Ben je op zoek naar Belgisch speciaalbier? Tel er dan nog maar een dollar of 7 bovenop.
Hoi Tim,
We hebben ons nog niet aangesloten bij een vrijdagmiddagborrel, maar alcoholdrankjes zijn inderdaad nog duurder. De New Yorkers verdienen hopelijk meer dan wij, anders is het wonen hier een stuk minder leuk.
Ik zag ook dat de bussen elektrisch zijn.Maar je auto opladen aan een laadpaal langs de weg is er hier nog niet bij. Wij genieten nog een paar weken door. :-)