Eindejaarstip

Eindejaarstip

Nog 1½ maand en dan is het alweer zover dan begint er weer een nieuw jaar. Ik hou wel van dingen afsluiten en voor mijn gevoel weer starten met een schone lei. In de kerstvakantie zoveel mogelijk opruimen en weer plannen maken voor het nieuwe jaar. Allemaal nieuwe doelen en het voornemen om de zaken weer anders of beter aan te gaan pakken. Het nieuwe jaar als een frisse wind door de dagelijkse sleur.

Voor het goed afsluiten van het belastingjaar 2014 komen de nodige overzichten langs. Ook de ING werkt daar aan mee. Afgelopen donderdag heb ik een webinar van “Grip op je Vermogen” van ING gevolgd om te kijken of er op belastinggebied nog goede tips voor ons zijn. Niet alleen is zo’n webinar goed voor de tips maar ook is het een goede uitleg van de stof voor mijn opleiding tot financieel planner. Gratis een cursus belastingrecht van de ING en leren zit hem vooral in de herhaling.

Wat ik wel merk is dat er belastingtechnisch steeds minder te regelen is. We moeten gewoon betalen en er zijn weinig mogelijkheden om dit te verminderen. In het algemeen komen de tips erop neer dat je je box 3 vermogen zo laag mogelijk moet zien te maken. Heb je geen box 3 vermogen dan ben je snel klaar. Heb je wel vermogen en je bent van plan te schenken of grote uitgaven te doen, doe ze dan nog dit jaar. En kijk of er mogelijkheden zijn om de hypotheek af te lossen. Veel verder kwam de ING niet. Ik heb de volgende 4 punten voor ons opgeschreven om deze uit te zoeken: vooruitbetalen van de hypotheekrente, lijfrente regelen, giften periodiek maken en investeren in groene beleggingen.

Het vooruitbetalen van de hypotheekrente heeft te maken met het feit dat de overheid bezig is om het maximum percentage van de hypotheekrenteaftrek te verminderen. Voorheen was de hypotheekrente in de hoogste schaal aftrekbaar tegen 52%. Dit jaar is dat al verminderd naar 51,5% en volgend jaar wordt dit 51%. In 28 jaar wordt het percentage verlaagd van 52% naar 38%.

Belastingtechnisch is het mogelijk om je hypotheekrente een halfjaar vooruit te betalen. Dit moet dan ook wel mogelijk zijn bij de hypotheekverstrekker. Door het naar voren halen van de betaling heb je op deze manier over een halfjaar hypotheekrente dus 0,5% meer aftrek en wordt je vermogen op 1 januari 2015 voor de vermogensrendementsheffing (1,2%) ook minder. Klinkt best leuk maar over hoeveel geld praten we nu eigenlijk? Wij betalen jaarlijks €25.000,- aan hypotheekrente dus over de helft hiervan hebben we extra aftrek en betalen we ook minder vermogensrendementsheffing. Dit komt neer op een bedrag van €212,50 (= €12.500,- * 1,7%).

Mijn eerste gedachte is dat ik voor dat bedrag niet al de moeite op mijn hals ga halen. Het betalen van onze hypotheek is een geolied proces. We hebben een aparte bankrekening waarop de belastingdienst en wij maandelijks geld storten en waarop de hypotheekverstrekker en de verzekeringsmaatschappijen via automatisch incasso geld van af halen. Loopt als een zonnetje en levert nooit problemen op. Ga ik dit proces doorbreken voor €212,50? Maar als ik er langer over nadenk dan denk ik dat het tijd wordt voor een nieuw proces. De belastingdienst gaat hier nog 28 jaar mee door en hiervan loopt onze hypotheek nog 22 jaar mee.

Het nu eenmalig alles uitzoeken en de betalingen aanpassen gaat dus ieder jaar terugkomen en wordt op die manier dan toch rendabeler. Zeker als ze gaan besluiten om de verlaging versneld te gaan doorvoeren en we ineens stappen van 1% of meer gaan maken. En ook deze kans acht ik niet uitgesloten. Dan zijn wij er alvast op voorbereid. Maar mocht je niet net als ons een hoge aflossingsvrije hypotheek hebben dan weet ik niet of ik zo snel deze actie ook zou uitvoeren. Het voordeel is minimaal en de kans op mogelijke administratieve rompslomp is best groot.

Maar als budgetcoach moet ik jullie eigenlijk adviseren om voor elk voordeel te gaan. Maar ja hoe groot moet dat voordeel zijn. In het blaadje Fiscalert stond ook nog een tip. In het geval dat je vermogensrendementsheffing moet betalen dan is het per persoon mogelijk om €512,- aan het eind van het jaar contant op te nemen. Samen met je fiscaal partner gaat het dan om €1.024,- waarover je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen en dat scheelt ook weer €12,-. Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Of misschien wel vele kleintjes maken een grote.

Deze sla ik in ieder geval over. Het opnemen van het geld is nog niet zo’n probleem maar voor het terugstorten moet je op zoek naar een bankfiliaal in de buurt en dat valt tegenwoordig niet mee. Of ik nog ga investeren in groenbeleggingen of mijn giften periodiek ga regelen daar moet ik nog even energie voor verzamelen. Als de rendementen net zo groot zijn als bij de andere tips dan laat ik het even bij wat het was. Wat niet weet wat niet deert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *