vaste lasten

Hoe zien jouw vaste lasten eruit?

Inzicht door overzicht

Om te kunnen bepalen hoeveel passief inkomen je moet verdienen om financieel vrij te worden zal je je vaste lasten op een rijtje moeten zetten. Niet een karweitje waar iedereen heel blij van wordt, maar wel erg verhelderend als je het een keertje gedaan hebt. Voor mij is het bepalen van onze vaste lasten erg gemakkelijk, omdat we hiervoor een aparte gezamenlijke rekening hebben. Van deze rekening worden de uitgaven gedaan om ons huishouden draaiend te houden. Kleding, vakanties en onderhoud van huis en boot betalen we van onze privé rekeningen. Op deze variabele kosten heb je meer invloed. Het is een keuze of je je geld daaraan uitgeeft of niet.

Vaste lasten op een rijtje

Onder onze huishouding valt een koophuis, twee auto’s, een boot en 3 volwassen personen. De jaarlijkse kosten hiervoor op jaarbasis heb ik hieronder verzameld:

 • Hypotheek €6.000
 • Gemeentelijke belastingen €1.500
 • Energie €2.300
 • Water €230
 • Televisie, internet, mobiele telefoons €1.200
 • Zorgverzekering €2.500
 • Auto-, huis-, boot-, reisverzekeringen €3.500
 • Motorrijtuigenbelasting €1.200
 • Boodschappen €7.000
 • Persoonlijke verzorging €200
 • Brandstof auto’s €1.500
 • Ligplaats boot €2.800
 • Abonnementen €2.200

Op jaarbasis komt dit in totaal dus uit op ongeveer €32.000. Dit is €2.700 per maand.

Vermogen nodig

Om deze €2.700 te kunnen betalen vanuit je passief inkomen heb je €800.000 nodig bij een rendement van 4%. Dit is nog steeds een hoop geld, maar deze €800.000 heeft zichzelf in de loop van de jaren gedeeltelijk gevormd door het rente-op-rente effect. Zoals je ziet zijn onze vaste lasten best hoog. Met mijn kennis van nu, had ik al veel eerder financieel vrij kunnen zijn. Te groot huis, te dure auto’s en ook nog een boot. Voor de FIRE-movement zijn we een goed voorbeeld van hoe het eigenlijk niet moet.

Ik ben nog wel bezig om onze vaste lasten naar beneden te krijgen. De volgende besparingen kunnen makkelijk gedaan worden, zonder dat het leven minder leuk wordt. Sterker nog, ze maken mijn leven waarschijnlijk beter:

 • auto minder
 • kleiner huis
 • aflossen huis

Te duur wonen

In ieder geval leven we 2 maanden per jaar op de boot, dit kan makkelijk nog meer worden. Daarbij willen we ook nog een paar maanden per jaar leven op een andere plek dan gewoon thuis. Voor oktober staat New York op de planning. De hoge vaste lasten voor het huis maakt ons leven onnodig duur. Terwijl we er steeds minder vaak van genieten. Onze zoon woont nog thuis, maar voor hem alleen is het huis echt te groot. Een kleiner huis zou ook voor hem veel comfortabeler zijn. Over de kosten van het onderhoud en het werk dat we eraan hebben, hebben we het dan nog niet eens gehad.

Variabele kosten

Door bewuster te leven zijn onze variabele kosten de afgelopen jaren enorm gedaald. Een overzicht hiervan maken zal ik in een ander blog doen. In de variabele kosten zit de echte lol van het leven. Los van het onderhoud van je spullen, maak je hiermee de keuzes die sjeu aan je leven geven. Het gaat dan om vakanties, uit eten gaan, kleding, maar ook de aankleding van je huis en tuin en al de handige apparaten en leuke gadgets. Doordat we nu leven van ons passief inkomen, maakt geld hieraan uitgeven voor mij lastig. Het niet meer ontvangen van een werkinkomen en dus ook niet zoveel meer sparen is een gewenningsproces. Ik heb er een blog over geschreven, Iedere dag werken aan je nieuwe normaal.

Ook werken aan inzicht

Ik hoop dat ik door inzicht te geven in onze vaste lasten je benieuwd bent geworden hoe het bij jou in elkaar steekt. Organiseer je vaste lasten, neem een aparte rekening en zorg voor blijvend overzicht. Het is even werk, maar je hebt er een leven lang plezier van. Laat mij weten hoeveel vermogen je nodig hebt om je vaste lasten vanuit je passieve inkomen te kunnen betalen. Denk eens na over hoeveel uur per maand je aan het werken bent om je huishouding draaiend te houden. Is het in balans? Voelt het goed? Misschien zijn er ook wel besparingen mogelijk die jouw leven leuker maken, net zoals bij mij.

4 antwoorden
 1. Sandra
  Sandra zegt:

  je kunt inderdaad nog besparen op je vaste laste zoals een kleiner en goedkoper huis, een auto minder. Maar je kunt ook nog besparen op je boodschappen. Ik heb even kort door de bocht gerekend en jullie geven ongeveer per week €135 uit aan boodschappen. Met zijn drieën moet het makkelijk voor €100 kunnen lijkt me. Dan bespaar je zo’n €35 per week × 52weken = een besparing van €1820. Vind ik toch wel een mooi bedrag wat je kunt gebruiken om te sparen of af te lossen. Dit is maar 1 tip van mij tegenover zoveel tips van jou, maar ik wilde hem je niet onthouden.

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Hoi Sandra, dankjewel. We weten het eigenlijk ook wel dat wij nog heel makkelijk boodschappen doen, maar blijven graag een beetje in de ontkenning. Bijna €2.000 is nog wel iets om over na te denken, best veel geld. Ik neem je tip ter harte. :-)

   Beantwoorden
 2. Willy van Veghel
  Willy van Veghel zegt:

  Hoi Petra,
  Altijd weer inspirerend om je blog te lezen. Deze keer wil ik echt reageren want ik ben geen voorstander van (extra) aflossen vd hypotheek. De rente is tegenwoordig zo laag dat je beter je geld in een beleggingsvorm kan stoppen dan aflossen. Ik heb zelf een aflossingvrije hypotheek met maandrente (2%) en stop geld in obligaties (bij bv. NPEX voor 6-8.5%). Ik doe dit niet alleen om geld te besparen maar ook om flexible te zijn als ik na 30 jaar de hypotheek moet aflossen. Mijn ouders hebben netjes 100% afgelost maar nu zit al het geld vast in de stenen en verdient de bank weer aan ze met een hypothecair krediet…..

  Beantwoorden
  • Petra Regoort
   Petra Regoort zegt:

   Beste Wilbert,
   Helemaal mee eens, je moet er voor zorgen dat je flexibel blijft en dat niet al je geld in stenen zit. In onze situatie kunnen wij wel degelijk aflossen. We bouwen vermogen op in ons huis, maar ook nog op andere manieren (passief inkomen box 3). Daarbij worden we blij van het niet meer hebben van een schuld :-) Belangrijk is het bij het nemen van financiële beslissingen om naar het gehele plaatje te kijken. Pensioen, box 3 vermogen, je eigen huis en de plannen voor de toekomst. Voor iedereen is het anders en geldt er dus geen algemeen advies.
   Groet,
   Petra

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *