Jouw verdienkracht maakt ons allemaal financieel vrij

Jouw verdienkracht maakt ons allemaal financieel vrij

Steeds vaker kom ik de coaches tegen die aangeven dat je financieel vrij bent als je in staat bent om met werken geld te verdienen. Het gaat er volgens hen om dat je voldoende verdienkracht kan creëren, zodat je altijd in je levensonderhoud kan voorzien. Het zijn voornamelijk business coaches die dit aangeven. Zij helpen ZZP’ers met het ontwikkelen van hun verdienkracht. In mijn definitie is dat niet financieel vrij, maar meer financieel onafhankelijk. Je bent in staat om inkomen te genereren door te werken, of dit nu in loondienst is of als eigen ondernemer. Een waardevol bezit!

In mijn beleving ben je pas financieel vrij als je vermogen voldoende geld genereert om je uitgaven te kunnen bekostigen. Als je dit voor elkaar hebt gekregen dan kan je doen en laten wat je wilt en hoef je niet meer te werken voor je geld. Dat wil niet zeggen dat je stopt met werken. Je kan de keuze maken of je wel of niet wilt werken, wat voor werk je wilt doen en hoeveel tijd je er aan wilt besteden. Veel mensen geven aan helemaal niet te willen stoppen met werken. Het werk wat ze doen is leuk en zorgt voor een fijne levensinvulling. Wat moet je anders gaan doen? Willen blijven werken wordt vaak gebruikt als reden dat financieel vrij worden niet belangrijk voor ze is. Ik denk dat het lekker makkelijk is om niet verder na te hoeven denken of nog erger: zaken te moeten veranderen!

Zeker aan het begin van je carrière is werken leuk en geeft veel energie. Interessant werk, allerlei kansen, fijne collega’s, flexibele tijden en weinig reistijd. Maar iedereen wordt ouder, sommigen krijgen fysieke klachten en het kan zomaar gebeuren dat je energieniveau daalt. De kans is aanwezig dat hierdoor het animo afneemt om te willen werken. De wereld om ons heen verandert en ook je talenten kunnen overbodig worden in de nieuwe maatschappij. Heb je jarenlang je geld verdient met het verkopen van verzekeringen, worden je werkzaamheden vervangen door het internet. Zat je werkgever bij je om de hoek, wordt het bedrijf overgenomen en heb je in het vervolg twee uur extra reistijd per dag. Je verdienkracht is van verschillende omstandigheden afhankelijk en het zou zomaar kunnen dat deze hierdoor met de jaren afneemt.

Deze afhankelijkheid van veranderende omstandigheden is er natuurlijk ook als je geld voor je werkt. Hier kan het nodige misgaan en dan ben je niet financieel vrij meer. Was je een aantal jaren geleden nog financieel vrij doordat je spaargeld 4% rente opbracht, dan heb je nu een probleem. Als al je geld in recreatiewoningen zit en die markt stort in dan is het te hopen dat je verdienkracht op orde is. Dit is dan ook precies de reden dat risicospreiding belangrijk is. Naast geld sparen, investeren in bedrijven en in vastgoed, is het ook zaak om te investeren in je eigen ontwikkeling om je verdienkracht op orde te houden.

Aangezien onze wereld door nieuwe technieken steeds sneller verandert is dit best lastig. Kon ik 20 jaar geleden nog goed geld verdienen als AS/400 programmeur, nu zal ik erg mijn best moeten doen om een bedrijf te vinden waar ze nog blij zijn met deze kennis. Het bij blijven houden van de nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied is nodig om je verdienkracht op orde te houden. Mijn zoon verwacht dat hij na zijn HBO studie klaar is met leren. Ik heb hem al eens duidelijk proberen te maken dat leren nooit stopt, zeker niet voor zijn generatie, maar dat is nog niet geland.

Of het hebben van verdienkracht er nu voor zorgt dat je financieel vrij bent, is een kwestie van definitie. Daarnaast is financieel vrij worden voor een heleboel van ons niet belangrijk. Een bijdrage leveren aan de maatschappij waarin we leven en kunnen voorzien in je eigen levensonderhoud is waar het omdraait. Als jullie nu met z’n allen hard blijven werken en jullie verdienkracht verder ontwikkelen, dan blijf ik in de verschillende bedrijven investeren. Op deze manier verdient ieder van ons geld en op basis van de verschillende definities zijn we allemaal financieel vrij. Klinkt goed toch?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *