Lange adem

Lange adem

Afgelopen weekend was de Bruggenloop in Rotterdam, een hardloopevenement van 15 kilometer. Ik doe al jaren mee, maar eigenlijk vind ik 15 kilometer net te ver voor het leuke. Ik loop ongeveer 3 keer in de week hard en meestal is dat niet meer dan 7 kilometer dus die afstand is echt wel een dingetje waar ik tegen aan zit te hikken. Daarnaast mag je ook de Brienenoordbrug nog oplopen en ook dat oefen ik niet bij ons in de polder. Met in mijn achterhoofd dat de marathonlopers ook niet heel vaak de 42 kilometer lopen en een heleboel daarvan het toch ook halen, had ik er toch wel vertrouwen in. Gewoon in hetzelfde tempo de loop uitlopen was de bedoeling.

De eerste kilometer gaat echt super makkelijk en als ik dan aan het lopen ben dan denk ik dit nog 14 keer, dat kan toch nooit een probleem zijn. Maar ergens gaat het fout. De kilometers worden zwaarder en in plaats van 15 keer een makkelijke wordt het na 2 kilometer 7 keer al wat zwaardere kilometers. En na 5 kilometer is de finish nog heel ver weg. Op een gegeven moment ga je je richten op de 7,5 kilometer, want dan ben je al bijna op de terugweg en het kunnen aftellen voelt dan weer goed. Maar hoe je het ook wendt of keert hoe dichter je bij de eindstreep komt hoe langer de kilometers worden.

Om financieel vrij te worden, heb je ook te maken met een lange weg. Heel veel mensen verschijnen al niet aan de start, ze beginnen er niet eens aan. Terwijl de start net als bij hardlopen het makkelijkst is. Gewoon zorgen voor inzicht in je financiën en beginnen met sparen. Bij binnenkomst van je salaris automatisch een bedrag overmaken naar je spaarrekening en daar dan ook van afblijven. Eigenlijk gewoon vergeten dat je het geld hebt, zodat je ook niet in de verleiding komt om het uit te geven.

Bij hardlopen worden de kilometers steeds zwaarder, maar dit is bij financieel vrij worden niet het geval. Als je vroeg begint met een klein bedrag weg te zetten, dan zorg je ervoor dat de tijd zijn werk kan doen. Een klein bedrag kan je makkelijk missen en het heeft dan veel langer de tijd om te renderen. Ook kan je ervoor zorgen dat dat kleine spaarbedrag in de loop van de tijd meer wordt. Ga in ieder geval bij salarisverhogingen een gedeelte van de verhoging weer extra sparen. Neem regelmatig je uitgaven onder de loep en kijk of er nog besparingen te realiseren zijn en ook daarmee kan je extra gaan sparen.

Bij het uitstellen van vermogensopbouw gaat de analogie met hardlopen juist weer wel op. Wil je daadwerkelijk een vermogen opbouwen voor later, dan zorgt iedere maand uitstel ervoor dat het zwaarder wordt om het bedrag bij elkaar te krijgen. De resterende tijd wordt steeds korter en kan dus minder zijn werk doen en ook het per maand te sparen bedrag moet opgeschroefd worden om toch het benodigde geld bij elkaar te krijgen. En stel je het dusdanig lang uit dan kom je in de situatie dat je het gevoel hebt constant tegen de Brienenoordbrug op te moeten lopen, maar het kan zelfs zover komen dat ook een eindsprint niet meer helpt.

Ik hoor regelmatig in mijn omgeving dat mensen toch in een situatie zijn gekomen, die ze liever niet hadden gehad. Financiële problemen door minder inkomen wat ze hadden kunnen voorkomen als ze meer hadden gespaard toen het met bakken binnenkwam. Eigenlijk niet meer willen werken maar het geld niet hebben om te kunnen minderen of helemaal te stoppen. Meer op vakantie willen maar het van hun pensioen niet kunnen betalen. Toch nog maar blijven werken om een aanvulling te hebben op het pensioen. Of je wilt of niet, de overheid kan het allemaal niet blijven betalen, dus we zullen echt zelf voor onze leuke oude dag moeten zorgen.

Gewoon nu beginnen met het automatisch sparen ook al is het maar een klein bedrag zorgt op lange termijn toch voor leuke resultaten. Datzelfde geldt ook voor het gezellige wekelijkse hardlopen met mijn vriendinnen in een tempo waarbij we wel goed kunnen blijven praten. Het vergt niet veel inspanning en je denkt dat het niet voldoende is als voorbereiding op grotere afstanden, maar ik heb de Bruggenloop gewoon goed gelopen en zelfs weer sneller dan vorig jaar. Het gaat voor zoveel dingen op: beter iedere dag iets dan in één keer alles willen doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *