Uitstelgedrag

uitstelgedrag

Belastingaangifte invullen

In maart is het altijd weer zover, de belastingaangifte moet gedaan worden. Jarenlang heb ik het altijd door mijn partner laten invullen maar sinds ik een paar jaar geleden gestart ben als budgetcoach en ik me ook meer wil verdiepen in de financiën is het op mijn lijstje terecht gekomen.

Belasting op een bierviltje

Als FFP’er wordt er van je verwacht dat je hem op papier grofweg kan maken, en dat lukt me dan ook. Maar met de software van de belastingdienst en alle moeilijke vragen die ze stellen valt het toch ieder jaar weer niet mee. Voorheen hadden we aan één aangifte voldoende maar doordat ik ondernemer ben geworden moeten we er nu twee invullen. Dit komt doordat de belastingdienst er twee aparte aangifteprogramma’s voor heeft gemaakt, één voor particulieren en één voor ondernemers. Voor mij onduidelijk wat daar de reden van is, het zorgt bij mij alleen maar voor dubbel werk.

Vooraf ingevulde aangifte

Het gebruikmaken van de, door de belastingdienst vooraf ingevulde aangifte, lukte wel voor mijn partner maar voor mijzelf via de ondernemers software is het niet gelukt. Voor mijn aangifte was het alleen mogelijk om een gedeelte van de gegevens van vorig jaar over te nemen. Ik ben benieuwd of er onder mijn lezers ondernemers zijn, waarbij het wel is gelukt, want dan hoor ik het graag.

WOZ-waarde klopt

Fijn is het dat bij de vooraf ingevulde aangifte de inkomsten uit werk en woning goed zijn ingevuld. Voor de woning wordt er wel vaak gewezen op het controleren van de WOZ-waarde, want blijkbaar kan daar nog wel wat fout mee gaan. Bij mijn partner was dit in ieder geval allemaal goed.

Spaarrekeningen kloppen nog niet

Wat ik wel jammer vindt is dat de informatie afkomstig van de banken nog nergens op lijkt. Wij misten rekeningen en als de rekening er op stond dan klopte vaak het bedrag niet. Ook stonden er nog spaarloonrekeningen op die al afgesloten waren. Je zou toch denken dat dit beter kan, maar het biedt voor de zwartgeldspaarders in ieder geval nog mogelijkheden.

Pensioenbreuken

Mijn partner heeft de nodige pensioenbreuken opgelopen en vorig jaar oktober heb ik daarover een gesprek gehad op een pensioenavond bij de Rabobank. Na een duidelijk en informatief gesprek met Colette Petra Vos gaf zij aan dat banksparen een mogelijkheid is. Banksparen is sparen met geld waarover nog geen inkomstenbelasting is betaald. Het geld staat dan vast op een geblokkeerde bankrekening en op pensioenleeftijd krijg je hieruit een periodieke uitkering waarover je dan inkomstenbelasting moet betalen.

Beschikbare jaarruimte

Banksparen mag alleen als je jaarruimte hebt. De belastingdienst stelt eisen aan hoeveel pensioen iedereen mag opbouwen per jaar. Om dit te bepalen is er een a-factor en deze geeft de aangroei van je pensioen van dat jaar weer en afhankelijk van je salaris, leaseauto, bonussen blijft er dus eventueel ruimte over wat gebruikt mag worden voor fiscaal aantrekkelijk banksparen. Voor het berekenen hiervan bestaat een handige tool op de site van de belastingdienst.

Gestart met toekomstsparen

In november hebben we alles berekend en in december dus het geld gestort bij de Rabobank voor ToekomstSparen. Wie hier voor 2013 ook gebruik van had willen maken is nu te laat. Maar wees gerust de jaarruimte kan tot 7 jaar terug gebruikt worden. Het geld moet eind van het jaar op de rekening staan dus voor 2014 is er nog voldoende tijd om dit te regelen.

Later minder belasting

Het invullen was wel even een gepuzzel maar het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat wij een gedeelte van het belasting betalen uit hebben kunnen stellen totdat we van ons pensioen gaan genieten. Hoe de wereld er dan belastingtechnisch uitziet is natuurlijk maar de vraag. Nu betaalt hij 52% belasting, zou het nog hoger kunnen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *