Energie lekken

Energie lekken

Martijn Aslander: een energiebron

Afgelopen week ben ik naar de week van de ondernemer geweest en heb ik me weer door een aantal sprekers laten inspireren. Ik luister altijd graag naar Martijn Aslander, de manier waarop hij naar de wereld kijkt geeft mij altijd energie. Ik word enthousiast en ook jaloers op zijn doe mentaliteit. Het lijkt of hij nergens bang voor is en hij ziet het leven als een grote speeltuin. Het onderzoeken en spelen zoals we dat op de kleuterschool deden heeft hij niet afgeleerd of misschien zichzelf weer aangeleerd.

Koen Gonnissen: de bedrijfsatleet

Daarnaast heb ik voor de eerste keer een presentatie bijgewoond van Koen Gonnissen de schrijver van het boek De Bedrijfsatleet. Zijn ervaring die hij heeft opgedaan met het coachen van topsporters heeft hij in het boek vertaald naar coachen van personeel voor bedrijven. Het gaat erom het prestatievermogen van mensen te verhogen. Of je nu topsporter of een medewerker van een bedrijf bent, het is belangrijk om mensen te motiveren zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Bedrijven richten zich vaak alleen op het mentale (kennis) aspect van een medewerker maar hoe je fysiek en emotioneel in elkaar zit is voor een werkgever van ondergeschikt belang.

Drie aspecten van prestatieverbetering

Koen Gonnissen geeft aan dat je je op alle 3 de punten moet richten wil je het beste uit jezelf kunnen halen. Hij gaat er in zijn methode vanuit dat je een optimalisatie van je energieniveau moet hebben. De batterij moet normaal leeglopen maar ook weer snel opgeladen kunnen worden. Het klinkt zo logisch als wat. Als je goed voor jezelf zorgt door goed te eten, voldoende te bewegen, op tijd naar bed gaat en daarnaast ook nog sociaal actief bent, voel je je goed en kan je goed je werk doen. Heb je problemen thuis of sta je vaak in de file dan lekt er energie weg en kan je dus minder presteren. Volgens Koen gaat vitaliteit van de medewerker absoluut de trend worden van de komende periode.

De impact van energie-lekken

Dat is positief voor mij aangezien ik medewerkers met financiële problemen help en als iets een “energie-lekker” is dan is het hebben van geldproblemen dat wel. Maar als we ons niet alleen gaan richten op het kennis aspect bij medewerkers komen we wel bij privacygevoelige onderwerpen. Praten met je baas over geldproblemen of je overgewicht zal niet makkelijk zijn. En gaan we in het persoonlijk ontwikkelplan van de medewerker opnemen dat voor de huwelijkse problemen hulp gezocht gaat worden bij een relatietherapeut?

Het belang van energiebeheer

Het hebben van een energie-lek kan er ook nog voor zorgen dat het opbouwen van energie tegen wordt gehouden. Door de problemen kunnen we lastig slapen, verdwijnt de eetlust, gaan we minder bewegen en gaan we meer alcohol drinken. Door het weglekken en het onvoldoende opladen versterken de problemen elkaar totdat het lichaam ho roept.  Het zoeken naar energie-lekken en het oplossen hiervan is dus belangrijk om vitaal te blijven. Of je hierbij nu hulp krijgt via je werkgever of dat je het zelf doet, maakt niet uit. Maar luister in ieder geval goed naar je lichaam.

Persoonlijke strijd met energie

Ik heb ook een behoorlijk energie-lek. Door te weinig in mezelf te geloven en bang te zijn voor het maken van fouten, verdwijnt er behoorlijk veel energie. Soms zelfs zo erg dat het verlammend werkt. Vaak blijf ik omtrekkende bewegingen maken, in plaats van de koe bij de horens te vatten. Op dit moment richt ik me meer op het opladen van de batterij dan dat ik bezig ben om het onnodig weglekken tegen te gaan. Meer bewegen, letten op mijn eten en minderen met alcohol. Op tijd naar bed en meer leuke dingen doen zijn opladers waar nog meer te winnen valt. Maar de meeste winst is toch te halen in het opbouwen van zelfvertrouwen, want eigenlijk ben ik aan het dweilen met de kraan open.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *