Vakantiegevoel

Welgeteld nog geen 24 uur thuis en het vakantiegevoel is al compleet verdwenen. Zo relaxt als mijn leven in de vakantie is, zo gestresst is het weer als ik in huis stap. Wij zijn vakantievierders tot het allerlaatste moment. ’s Avonds thuiskomen en de volgende ochtend weer aan het werk. Als je de adviezen mag geloven is dat ook niet de juiste manier om aan het werk te gaan. Een soort van cold turkey terwijl je je lichaam en geest eigenlijk even de tijd moet geven om te wennen aan het gewone leven. Maar de vakantie is al zo kort en hem dan ook nog eerder eindigen om te aclimatiseren voelt als zonde van de tijd.

Het aanzetten van de computer en het starten met het verwerken van mijn mail is duidelijk het einde van de vakantie. Op het moment dat ik daarmee begin is de werkweek begonnen. Maar naast een achterstand in mijn werk is er ook een achterstand in huis ontstaan. De post is blijven liggen, de vakantiewas moet weggewerkt worden, er zijn geen boodschappen in huis en zoonlief heeft nieuwe spullen nodig omdat het voetbalseizoen en school weer gaan beginnen. Mijn in de vakantie gemaakte goede voornemen om werktijd en privé-tijd duidelijker te scheiden verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Ook lijkt het wel alsof mijn klanten misbruik maken van mijn vakantie. Alle beloofde afspraken worden niet nagekomen en dat zorgt ervoor dat ik daar achteraan moet. Door mijn 3 weken vakantie kan ik dat niet uitstellen want dat betekent dat de administratie niet maandelijks bijgewerkt wordt. Uitstellen of een keer overslaan is op het moment dat je geen schulden hebt niet zo’n probleem maar bij achterstanden en weinig te besteden inkomen moet je er boven op blijven zitten. Er mogen geen nieuwe schulden ontstaan dus zekerheid dat alle vaste lasten betaald zijn is belangrijk. De betalingsafspraken moeten nagekomen worden anders raken we de stabiele situatie kwijt.

Het feit dat mijn klanten niet doen wat we afgesproken hebben, is hetgeen dat me nu wel het meest bezighoudt. Als ik er blijkbaar niet boven op zit, vinden zij het ook minder belangrijk. Hoe zorg ik ervoor dat ze hun eigen verantwoordelijkheid oppakken zonder dat ik ze aan de hand moet nemen. Het bijhouden van de administratie vinden zij, net als een heleboel met hen, niet leuk en vergt door het aantal schuldeisers en lastige keuzes die gemaakt moeten worden meestal meer werk dan bij huishoudens zonder financiële problemen.

Het goede gevoel van een stabiele situatie zou toch voldoende moeten zijn om daar maandelijks tijd voor vrij te maken maar blijkbaar is ook dit gevoel iets wat net zo makkelijk kan verdwijnen als mijn vakantiegevoel. Het bewust fout laten lopen zodat ze van hun fouten kunnen leren, vind ik moeilijk. Meestal heb ik maar beperkte tijd om ze te leren hoe ze hun financiën bij kunnen houden en tijd om de situatie weer te moeten herstellen is kostbaar. Ik hoop ze de discipline bij te brengen dat ze maandelijks zelf hun adminstratie gaan bijhouden, ook als ik niet meer meekijk. En dat doen ze dan voor het goede gevoel van “in control” zijn door het overzicht dat ze hebben.

Het vasthouden van het gevoel is dus moeilijk en wordt beïnvloed door andere factoren. Na de vakantie weer thuiskomen zorgt ervoor dat alle standaard “verplichtingen” weer beginnen en de vakantie snel naar de achtergrond verdwijnt. De foto’s zorgen ervoor dat we het gevoel weer even terug kunnen halen en het plannen van de volgende vakantie geeft ook weer goede energie. Door de klant achter zijn broek aan te zitten en ervoor te zorgen dat hij zijn administratie bijwerkt, geeft mijn klant weer een bevestiging dat het fijn is dat het gedaan is. Het geen zin hebben in het bijwerken wint in het begin van de voldoening maar bij de meesten wijzigt dit na verloop van tijd.

Externe invloeden kunnen een behoorlijke impact hebben. De grootste oorzaak voor het snel verdwijnen van mijn vakantiegevoel is nu in ieder geval het weer. Thuiskomen en de verwarming aan moeten zetten en buiten regent het pijpenstelen zorgt niet voor een zachte landing.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *