Lekker kortzichtig een aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrij

Tien jaar geleden werden er veel huizen gekocht met een aflossingsvrije hypotheek. Op het moment van kopen is het door de lage maandelijkse lasten een aantrekkelijke hypotheekvorm. Maar maak je een overzicht van je financiële toekomst dan kom je er achter dat het toch niet zo fijn is. De naam van de hypotheek zet je op het verkeerde been. Aflossingsvrij bestaat niet, er komt een moment dat je het bedrag moet ophoesten.

De naam aflossingsvrij heeft betrekking op het maandbedrag. In je maandbedrag zit alleen de rente voor het geleende geld. Hierdoor is de maandelijkse betaling zonder aflossing en niet de hypotheek! In het maandbedrag is dus geen geld gereserveerd om de hypotheek ook daadwerkelijk af te lossen. Leuk voor nu, vervelend voor later.

Door de crisis van de afgelopen jaren is de overheid er achtergekomen dat dit niet handig is. Mensen kunnen hierdoor in de problemen komen. Om ons hier tegen te beschermen heeft de overheid de regelgeving aangepast. Wil je gebruik maken van de aftrekbaarheid van de rente, dan is het sinds 2013 verplicht om een aflossingscomponent in je hypotheek te hebben. Annuïtair of lineair dat maakt niet uit.

Door het bijkomende aflossingsbedrag stijgen je maandlasten. Kan je dit niet betalen dan is de lening dus te hoog en het huis te duur. Vervelend, maar wel de realiteit. Geen rekening houden met het feit dat je je hypotheek moet aflossen is jezelf voor de gek houden. Het klinkt allemaal heel logisch, maar toch kom ik de nodige klanten tegen die geen plan hebben voor het aflossen van  hun aflossingsvrije hypotheek.

Bij het maken van een overzicht van hun financiële toekomst wordt het pijnlijk zichtbaar dat er toch echt een moment van aflossen bestaat. En als je de aflossing niet meeneemt bij het maandelijks betalen van je hypotheek dan moet je zelf geld wegzetten. Links- of rechtsom het geld moet er komen. Misschien kan je op dat moment opnieuw een hypotheek afsluiten, zonder renteaftrek van de belastingdienst. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om je huis te verkopen. Ook niet iets waar de meeste mensen blij van worden.

Slimmer is om zo snel mogelijk te starten met het aflossen van deze hypotheek. Of je dit nu doet door daadwerkelijk af te lossen of een spaarpot te creëren om op termijn de aflossing te kunnen doen, dat is een persoonlijke keuze. Wil je fiscaal de beste oplossing, wil je wel of geen risico lopen of gaat er niets boven het gevoel van vrijheid van een afgelost huis? Iedereen zit anders in elkaar en vindt andere zaken belangrijk. Houd wel rekening met je zwakke plekken. Als je geld spaart voor de aflossing van je huis, dan moet je niet in de verleiding komen om er een auto van te kopen. Ben je niet zeker van jezelf dan kan je maar beter direct aflossen.

Net zoals voor het bereiken van financiële vrijheid is het voor de aflossing van je huis ook raadzaam om gelijk te beginnen. Naarmate je later start wordt het bedrag dat je voor aflossing apart moet zetten hoger en lastiger te realiseren. Als je echt lang wacht dan kom je vanzelf op het moment dat je in één keer de hele bups moet betalen. Aflossingsvrij hoeft geen problemen op te leveren, als je maar wel weet wat het betekent. Neem de aflossing alsnog mee in je financiële planning en je kan zorgeloos blijven wonen waar je woont.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *