Consuminderen

Consuminderen

Let op je uitgaven

Financiële vrijheid kan je bereiken door voldoende passief inkomen op te bouwen zodat je je uitgaven hiervan kan bekostigen. Maar in plaats van bezig te zijn om je inkomsten te verhogen kan je je natuurlijk ook richten op het verminderen van je uitgaven. Door te consuminderen komt de vrijheid sneller naar je toe. Door het niet uitgeven van je geld houd je meer over om te investeren zodat als extra bonus je passief inkomen omhoog gaat. Het werkt aan beide kanten positief en dubbel zo hard dus.

Niet alles lukraak verzekeren

Verzekeringen is zo’n uitgave post waar besparingen uit te halen zijn. Wij verzekeren ons minimaal en verzekeren alleen dat wat we niet kunnen betalen als er iets gebeurt. Zo hebben we geen uitvaartverzekering, wel een hoog eigen risico bij de ziektekostenverzekering zonder aanvullend verzekerd te zijn en kopen we geen verzekering of extra garantie bij producten die we aanschaffen. De besparingen die we hiermee realiseren zouden we op een aparte bankrekening moeten storten en mocht er dan iets voordoen waarvoor we niet verzekerd zijn dan kunnen we dat hieruit betalen. Je bouwt dan je eigen verzekeringsmaatschappij op en als er maar lang genoeg niets uitgekeerd hoeft te worden dan kan je steeds minder gaan verzekeren.

Niet te vaak boodschappen doen

Eens in de zoveel tijd kijken we naar onze abonnementen en bepalen of we er nog gebruik van willen maken. Boodschappen doen we zoveel mogelijk 1x in de week. Hierdoor kopen we minder koekjes, snoep, chips enz. want als het op is, is het op en wordt het pas weer gekocht bij de weekboodschappen. Niet alleen goed voor onze portemonnee maar ook voor onze gezondheid. Alle producten voor de lichamelijke verzorging koop ik altijd tijdens aanbiedingen. Gaat heel makkelijk, je weet welke producten je gebruikt en deze heb je meestal wel op voorraad. Wekelijks kijk ik naar de aanbiedingen en als een product erbij zit dat ik gebruik dan schaf ik dat, indien nodig, in die week aan.

Abonnementen onder de loep

Het wisselen van energieleverancier en het uitzoeken van het juiste pakket voor internet, kabel TV en telefonie vind ik vervelender. Op basis van het nieuwe voorstel dat ze je doen is voor mij niet altijd duidelijk of ik er nu op vooruit ga of dat ik appels met peren aan het vergelijken ben. Het uitzoeken hiervan schuif ik voor mij uit terwijl ze vaak reclame maken dat het wisselen van energieleverancier altijd geld oplevert. Ik zal het een dezer dagen toch maar eens oppakken en me er in verdiepen. Hierop kan je namelijk makkelijk consuminderen zonder dat je er last van hebt.

Ga voor kwaliteit

Ik ben niet erg modegevoelig en heb een hekel aan winkelen. Ook het internet-winkelen is aan mij niet besteed. Veel te lastig, veel te veel keuze en als het dan niet goed is dan moet je het allemaal weer terugsturen. Ongeveer 1x per jaar ga ik echt winkelen en dan doe ik het gelijk goed. Ik koop alleen kwaliteitskleding en -schoenen dus bij de Primark zal je mij niet tegenkomen. Doordat ik maar 1x per jaar winkel doe ik dat niet tijdens de uitverkoop, maar het liefst als de winkels vol hangen met de nieuwe spullen. Er is dan genoeg keus en ik weet zeker dat ze mijn maat nog hebben. Door vaker in de uitverkoop te gaan winkelen kan ik behoorlijk consuminderen, maar dan moet ik er wel meer tijd in stoppen. Veel plezier ga ik daar niet aan beleven.

Vrije tijd kan kostbaar zijn

Maar de echte besparingen zijn bij ons te realiseren in de uitgaven die we maken in onze vrije tijd. Hier is dan ook de echte winst te behalen, maar dan krijg je ook te maken met de ‘sjeu’ van het leven. Lekker lunchen met vriendinnen, gezellig uit eten, een stedentrip, wintersportvakantie, in het buitenland met de camper op zomervakantie, met vriendinnen naar de sauna, allemaal erg leuk om te doen. Ik heb in korte tijd een aantal begrafenissen gehad en dan wordt je wel met je neus op de feiten gedrukt. Het leven is echt eindig en soms te kort, het kan zomaar gebeurd zijn en wat heb je dan aan financiële vrijheid?

Leef nu, maar ook later

Genieten van het leven is dus belangrijk en vaak kost dat geld. Maar het achter de hand hebben van geld geeft ook voldoening en rust en dat vaak voor langere tijd. Dat het leven eindig is en de ik-leef-nu instelling zijn geen redenen om al je geld iedere maand op te maken. Door goed in te kopen en kritisch te zijn met waar je je geld aan uitgeeft, is het makkelijk om besparingen te realiseren. Dit geldt ook voor de vrije tijdsbestedingen. Uit eten gaan kan bij een 4-sterren restaurant, maar ook bij een gezellige brasserie. Op wintersport kan volpension in een duur hotel, maar ook door een appartement te huren. Het is aan een ieder om hierin zijn eigen keuzes te maken. Maar door nu te consuminderen houd je meer geld over dat ervoor zorgt dat je later kan consumeerderen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *