Onveilig, geen digitale kluis

digitale kluis

Schade ontdekt

Eergisteren na een leuke dag waarop we een estafette-marathon gelopen hebben, ben ik nog even in de tuin gaan zitten om bij te komen en om te leren. Het is nog minder dan een maand te gaan naar mijn FFP examen dus ik besteed veel tijd aan het leren. Zou toch wel heel fijn zijn als ik dit in juni kan afronden. Super mooi cadeau voor mijn verjaardag. Al lezende en eens rondkijkend zie ik een beschadiging aan het houtwerk van de deur. Door nog eens goed te kijken lijkt het wel of ze er iets tussen hebben willen zetten. Het lijkt op een inbraakpoging. Gelijk verder gekeken bij de andere deuren en ook daar dezelfde schade. Bij de ramen van de huiskamer was het helemaal erg. Ik kon er niet onderuit er is daadwerkelijk getracht om bij ons in te breken.

Vervelend idee

Ik vind het een heel naar idee en voel me gelijk niet meer veilig in mijn eigen huis. Mijn partner was wat positiever want hij zei: “Ze hebben het wel geprobeerd maar het is niet gelukt dus ons huis is niet zo makkelijk binnen te komen”. Bij mijn nieuwe achterburen staan nog een aantal ladders in de tuin, ik ga toch vragen of ze er voor willen zorgen dat deze niet zo makkelijk voor het grijpen liggen. En ook zijn we soms wat makkelijker geworden met ons alarm, ook daar zullen we weer strikter in worden. Verschrikkelijk zo’n inbraakpoging. Dadelijk staan ze opeens naast je bed. Ik heb er heel de nacht niet van geslapen.

Beveiligen betalingen

Gelijk ga je ook denken aan wat als ze wel binnen waren gekomen, wat was er dan gebeurd. Ik moet denken aan de TAN-codes voor de betalingen van de ING bank. Deze zitten bij het briefje waar ik alle gebruikersnamen en wachtwoorden opschrijf van alle sites waarvoor je tegenwoordig een account moet aanmaken. Op deze manier kunnen ze dus makkelijk inloggen en ook gelijk geld overmaken. Vanochtend gelijk ervoor gezorgd dat ik mijn TAN-codes ga ontvangen op mijn mobiel. Stond al lang op mijn lijstje maar het had geen prioriteit. Ook gebruik ik voor veel sites dezelfde wachtwoorden. Dit is wel zo makkelijk anders moet je het iedere keer opzoeken. Ook dit moet anders. Doordat ik me nu zo onveilig voel en ik er niet aan moet denken dat ze in mijn huis binnen komen en dit allemaal kunnen gebruiken ben ik ineens heel erg alert.

Digitale kluis

Maar ja hoe ga je om met al de gebruikersnamen en wachtwoorden. Via de website van de consumentenbond kom ik achter het gratis pakket KeePass. Dit programma bewaart gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden in een digitale kluis. Om deze kluis te kunnen openen heb je dus één wachtwoord nodig en daarna kan je via ‘copy’ en ‘paste’ je gebruikersnaam en wachtwoord kopiëren voor de betreffende website. Wat het wachtwoord is maakt niet meer uit want je kopieert het toch en je hoeft het niet meer te onthouden. Er is zelfs een sneltoets die ervoor zorgt dat, indien je op de betreffende site staat en het KeePass programma is geactiveerd, je automatisch inlogt.

Handige oplossing

Voordeel is dat mijn partner er nu ook gemakkelijker gebruik van kan maken want op het briefje waren we toch wel afhankelijk van mijn handschrift. Is dit nu een 9 of g en ook mijn 4 en u zijn niet echt goed van elkaar te onderscheiden. Daarnaast is de digitale kluis op je computer aanwezig en je hoeft niet meer op te staan om het briefje te gaan halen. Misschien is het bij jullie nog erger en ligt het briefje met wachtwoorden wel gewoon naast de computer.

Is het echt veilig?

Helemaal veilig voelt het nog niet want kunnen hackers niet op mijn computer inbreken en mijn digitale kluis openen. Ik kan natuurlijk ook een echte kluis aanschaffen om mijn geschreven papiertje in te bewaren maar ik denk dat het dan zeker allemaal dezelfde wachtwoorden worden want iedere keer de kluis openen heb ik ook geen zin in. En als hackers één wachtwoord hebben dan proberen ze die bij alle sites. Misschien voelt het nog niet echt veilig maar het is al een hele stap vooruit.

Bezit is lastig

Maar ja dit zijn spullen die kunnen opgeslagen worden in een digitale kluis. Maar waar laat ik de autosleutels en de bijbehorende papieren. Wat doe ik met telefoons, computers, ipads, enz. Moet ik die iedere avond wel in een echte kluis opbergen? Dan loop je ook nog het risico dat ze je wakker maken om te vragen of je even de kluis voor ze wilt openen. Mijn oma zei het al ‘ bezit is lastig’. Ik denk dat het nog wel even duurt voordat ik weer goed slaap.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *