Verbouwing garage

Verbouwing garage

De man van een vriendin van mij heeft bedacht dat de garage verbouwd moet worden. Een investering waarvoor nogal wat geld nodig is. Gelukkig is daar de toevalligheid dat ook de rentevaste periode van hun hypotheek afgelopen is. Dus de rente moet opnieuw vastgelegd worden. Op dit moment is de rente lager dan de rente van de afgelopen periode dus gaan de maandelijkse lasten naar beneden.

In plaats van het voordeel te pakken van de lagere maandlasten kan je natuurlijk ook besluiten om je hypotheek te verhogen. Een extra bedrag lenen zodat je dit kan gebruiken voor het verbouwen van de garage. Waarschijnlijk blijven hierdoor de vaste lasten gelijk en heb je er maandelijks dus geen last van dat je extra geld geleend hebt. Aangezien het over geld gaat wordt er met mij over gesproken of dit wel een goede zet is. Ook wordt er nog getwijfeld of ze € 4000,- extra moeten uitgeven voor een nog mooiere versie van de garage.

Ik kan niet in andermans portemonnee kijken en kan dus ook geen besluiten voor een ander nemen. Maar wetende dat er wel eens problemen zijn op het werk van manlief en dat zijn baan niet altijd even zeker is, is het afsluiten van een hogere hypotheek volgens mij geen slimme zet. Het zou wel kunnen als ze een flinke buffer achter de hand hebben om financiële tegenvallers op te vangen. Ik heb ze de vraag gesteld of ze nog steeds blij zijn met de garage als onverhoopt één van beiden hun baan kwijtraakt. Misschien heb je dan toch veel liever de lagere vaste lasten.

Als de bank akkoord gaat dan gaat de verbouwing echt wel plaatsvinden. Los van wat ik daarvan vind. Deze keuze wordt goed gepraat vanwege de extra levensvreugd die het gaat geven en niet te vergeten het meer waard zijn of het beter verkoopbaar maken van hun huis. De vraag die ze dus ook moeten beantwoorden is of dit wel zo is. Investeringen in huizen zie je niet direct terug in een hogere waarde en wat heb je eraan als je er toch blijft wonen? Eigenlijk telt alleen de extra levensvreugd die je ervan gaat krijgen.

Op de een of andere manier is het lenen van geld via een hypotheek voor mensen toch anders dan een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening hoort niet maar een hypotheek mag wel. Het betreft in beide gevallen gewoon een lening waarbij de één betere voorwaarden heeft dan de andere. Het rentepercentage van de hypotheek is vaak behoorlijk lager en als de lening wordt gebruikt voor het huis en annuïtair of lineair wordt afgelost is de rente ook nog aftrekbaar. Eigenlijk komt het neer op een goedkopere persoonlijke lening, maar geld lenen kost nog steeds geld.

De problemen van de afgelopen jaren met het niet kunnen aflossen van de hypotheken zijn mede veroorzaakt doordat we steeds maar meer geld gingen lenen. De bomen groeiden tot in de hemel. De crisis daarna zorgde voor een daling van de huizenprijzen en als je dan ook nog een top-hypotheek had, waren bij verkoop van je huis de problemen niet te overzien. Restschulden van tienduizenden euro’s zijn nog steeds geen uitzondering. Je zou toch denken dat we daar nu van geleerd moeten hebben. De eerste opleving in de huizenmarkt is er en zouden we nu weer gewoon oppakken waar we de vorige keer gebleven waren?

Wil je toch de garage verbouwen dan gelden eigenlijk nog steeds dezelfde regels als vroeger. Als je iets wilt dan moet je ervoor sparen. Wat het mooie van dit principe is, is dat gelijk duidelijk wordt hoe graag je het eigenlijk wilt. Na een paar jaar iedere maand geld weggezet te hebben voor de garage is het misschien toch wel zonde om het gespaarde bedrag daadwerkelijk uit te geven. Je ziet het bij kleine kinderen ook.Wekenlang geven ze hun zakgeld nergens aan uit. Als ze dan eenmaal het bedrag bij elkaar gespaard hebben, vinden ze het vaak lastig om het varkentje te slachten. Dit gebeurt dan ook alleen als ze het echt heel graag willen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *