Wachtwoordbeheer, heb jij het goed geregeld?

Wachtwoordenbriefje

Het valt niet mee om overal een goed wachtwoord voor te verzinnen. Voordat er bij ons een poging tot inbraak werd gedaan had ik nog zo’n handig briefje met voor iedere website de gebruikersnaam en  wachtwoord erop. Niet al mijn wachtwoorden waren origineel en moeilijk te raden. Daarbij gebruikte ik vaak voor verschillende websites hetzelfde wachtwoord. Na de poging tot inbraak heb ik toen mijn briefje omgezet naar KeePass, een hele verbetering voor mijn beveiliging.

Gebruiksgemak

Het briefje was nu vervangen door een digitale tool en inbrekers konden in ieder geval het fysieke document niet meer meenemen. Bij het gebruiken van KeePass hoef je eigenlijk maar 1 wachtwoord  te onthouden en de rest is opgeslagen in de kluis. Het wachtwoord om bij KeePass in te loggen moet dan wel een goed wachtwoord zijn. Het probleem bij KeePass zit hem in het gebruiksgemak. Wil je op een willekeurige website inloggen, dan moet je KeePass openen om je gebruiksnaam en wachtwoord te achterhalen.

Teveel gedoe

Deze extra handelingen wil je dit eigenlijk niet. Dit zorgt er in ieder geval bij mij voor dat ik mijn wachtwoorden voor de verschillende websites toch makkelijk te onthouden maakte, zodat ik niet voor alles mijn KeePass nodig had. Via KeePass kan je de URL opstarten en wordt je gebruiksnaam en wachtwoord automatisch ingevuld. Dit werkt voor mij niet handig genoeg. Het opstarten van een website doe ik vanuit de browser en vanuit KeePass moest ik dan mijn gebruikersnaam en wachtwoord kopiëren.

Wachtwoordbeheer

Mijn broer kwam met de goede tip om gebruik te gaan maken van LastPass. Dit is ook een wachtwoordbeheer-tool, maar deze is volledig geïntegreerd in je browser. Op het moment dat je een website opent en voor deze website heb je een gebruikersnaam en wachtwoord opgeslagen in LastPass dan herkent hij deze en vult hij de velden alvast voor je in. Je hoeft dan alleen nog maar op de inlog button te drukken en je bent ingelogd.

Gegenereerde wachtwoorden

Dit werkt zo goed dat je de wachtwoorden nooit meer hoeft in te vullen. Dit zorgt er voor dat ik mijn wachtwoorden nu laat genereren door LastPass. Hierdoor heb ik voor de verschillende websites sterke wachtwoorden en gebruik ik niet meer dezelfde. En als je maar 1 wachtwoord hoeft te onthouden, dan kan je daar wel een moeilijke van maken. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat het door de enige deur lastig binnenkomen is.

Overal toepasbaar

LastPass is zowel bruikbaar op mijn desktop, mijn laptop, mijn partner zijn laptop en onze mobiele telefoons. Ongelofelijk hoe handig het is dat we zonder extra moeite en slecht bijgewerkte briefjes overal kunnen inloggen op de verschillende websites zonder lastig wachtwoordbeheer. Helaas is het inloggen op apps nog onhandig en moet je hiervoor naar LastPass om de gebruikersnaam en wachtwoord te kopiëren om in te loggen. Hopelijk komt hiervoor op termijn een handige oplossing in LastPass. Misschien is deze er zelfs al, maar heb ik het nog niet gevonden.

Goed beveiligd

Wij maken gebruik van de gratis versie, maar mijn broer gaat voor de betaalde. Waarom weet ik eigenlijk niet. Misschien is deze beter beveiligd. Het blijft natuurlijk wel een oplossing die als die niet goed werkt gelijk alles bloot legt. Ik hoop dat LastPass veel moeite doet voor de beveiliging, betaalde versie of niet. Mijn wachtwoord op mijn werk is weleens door een beveiligingsbedrijf ontrafeld. Hoe ze dat doen weet ik niet, maar met mijn gegenereerde wachtwoorden voor de verschillende websites is dat in ieder geval niet meer mogelijk. Hoe goed iets beveiligd is, wordt bepaald door de zwakste schakel en dat zijn wij vaak zelf.

4 antwoorden
  1. Geldnerd
    Geldnerd zegt:

    Je had gewoon bij KeePass kunnen blijven. Een simpele add-on in de browser en je gebruikersnaam en wachtwoord wordt automatisch ingevuld. Het voordeel van KeePass vind ik dat de wachtwoordendatabase gewoon bij mij thuis staat, en niet in de cloud op de computer van iemand anders. Op mijn telefoon en tablet gebruik ik de app Strongbox, die ook gewoon met mijn KeePass database praat.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *