Verbeter de wereld
Het mooie van mijn werk is dat ik bij mensen mee mag kijken in de keuken. Alle ins en outs komen boven water en dat zorgt vaak voor inhoudelijk mooie gesprekken. Financiën zijn zo bepalend in een mensenleven of we nu willen of niet. Iedereen gaat weer anders met geld om en daar leer ik een hoop van. Een jaar afschrijvingen vanuit internetbankieren vertelt veel over de mens, veel meer dan dat een handlezer ooit kan zien.
Zo was ik een tijdje geleden bij een klant van mij die er van overtuigd is dat ieder mens op zijn manier kan bijdrage aan een betere wereld. Haar uitgavenpatroon was summier en je kon zien dat ze heel bewust bepaalt waaraan ze haar geld wilt besteden. Goede voeding uit biologische winkels, weinig kleding en niet iedere zaterdag winkel in, winkel uit. Wel doneert ze maandelijks geld aan verschillende goede doelen. Ze heeft een auto, maar maakt toch vaak gebruik van het openbaar vervoer en uitgaan doet ze naar theatervoorstellingen. Ondanks het feit dat ze niet veel geld uitgeeft, leidt ze volgens mij een mooi en rijk leven.
Ze heeft op dit moment geld beschikbaar wat ze graag goed wil investeren voor haar pensioen. Een gedeelte heeft ze al besteed via crowdfunding voor een biologische natuurwinkel bij haar in de buurt. En ook heeft ze certificaten gekocht van de Triodos bank, een bank met als missie om ons geld te laten werken aan positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen. Ook al is het risico hoog, zeker bij de crowdfunding, ze draagt via deze weg toch haar steentje bij. Het draait voor haar niet alleen om financiële rendementen.
Bij het FFP congres was er de mogelijkheid om een lezing bij te wonen van Triodos Investment Management. Met haar verhaal in mijn achterhoofd heb ik me daarvoor ingeschreven. Ook ik wil graag een positieve bijdrage leveren en de zin: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ is op de één of andere manier verankerd in mijn hoofd. Maar ook komen direct de geitenwollensokken en het niet commercieel mogen zijn naar boven. Je merkt het al, helemaal onbevooroordeeld ben ik niet.
De Triodos bank is een duurzame bank. Ze financieren alleen initiatieven die bijdragen aan de kwaliteit van leven en die een positieve verandering in de samenleving in gang zetten. Oftewel ze investeren alleen in bedrijven die goed voor hun mensen, het milieu en de maatschappij zijn. Ze onderscheiden de volgende thema’s: opkomende markten, energie en klimaat, kunst en cultuur, duurzaam vastgoed, duurzame voeding en landbouw en sociaal verantwoordelijke investeringen. Afhankelijk van welk thema je belangrijk vind, kan je een keuze maken in de daarbij behorende fondsen. Ieder fonds heeft zijn eigen risicoprofiel en het daarbij behorende mogelijke rendement. De fondsen zijn niet beursgenoteerd en daardoor qua koers minder gevoelig voor sentimenten. Helemaal ongevoelig voor sentimenten zijn ze niet, want de fondsen investeren wel in beursgenoteerde bedrijven.
Om de doelstelling te kunnen verwezenlijken is het belangrijk dat de bank onafhankelijk blijft. Dit is wel lastig, want ze hebben ook geld nodig om investeringen te kunnen doen en een buffer achter de hand te houden. Om geld binnen te halen en toch onafhankelijk te blijven geven ze certificaten uit, waarvan de aandelen zich bevinden in een stichting. De certificaathouders beslissen over het bestuur van de stichting. En de stichting kiest de commissarissen en de raad van bestuur van de bank. De bank legt verantwoording af aan de stichting en de stichting weer aan de certificaathouders. Om toch nog veel invloed vanuit één bepaald bedrijf of persoon te voorkomen, is het aantal certificaten per bedrijf of persoon gemaximaliseerd tot 10% van het totale kapitaal.
Voor mij klopt het verhaal wat ze vertellen. Investeren in een fonds ga ik nog niet doen. De bijbehorende kostenstructuur van fondsen vind ik altijd lastig en niet makkelijk te doorgronden. Ik ga wel, net zoals mijn klant ook gedaan heeft, investeren in certificaten van de bank. Ook de bank gaat uit van het maken van winst en keren op basis hiervan dividend uit aan de certificaathouders. Op deze manier draagt het bij aan passief inkomen en past het in ons plaatje. Duurzaam investeren onze eerste stap en het smaakt naar meer. Misschien toch ook eens kijken hoe sandalen mij staan.
Wat leuk Petra, dat je ook geïnspireerd bent door maatschappelijk verantwoord beleggen!