Betaal altijd jezelf eerst!
De kracht zit in de herhaling
Robert Kiyosaki blijft er maar op hameren: ‘Betaal jezelf eerst’. Het is voor mij zo’n gewoonte dat ik er niet eens over nadenk. Goed met geld omgaan zit in mijn genen. Vanaf het moment dat ik mijn eerste salaris verdiende, ben ik geld naar mijn spaarrekening gaan boeken. Hierdoor heb ik altijd voldoende buffer gehad, rood staan ken ik niet en ik heb alleen geld geleend voor mijn huis. Onlangs ontving ik een mail van een lezer die aangaf dat het voor hem juist de les was die het verschil heeft gemaakt. Hij betaalde iedere maand van zijn salaris alles en iedereen, maar hield geen geld over. Hij kocht wel leuke gadgets voor zichzelf, maar dat gaf maar tijdelijke voldoening. Nu hij maandelijks een deel van zijn salaris wegzet, heeft hij geld dat echt van hem is.
Waar het om draait
Iedere maand als je salaris gestort wordt of er op een andere manier geld binnenkomt, maak je als eerste geld over naar je spaarrekening. Niet afwachten of er aan het eind van de maand nog wat overblijft, maar gelijk bij ontvangst wegboeken. Of je het geld kan missen of niet, het geld is voor jou en het gaat ervoor zorgen dat je vermogen opbouwt. Je kiest ervoor om een gans vet te mesten, zodat deze gouden eieren kan gaan leggen. Wacht je af of er wat overblijft, dan vind je vaak de hond in de pot.
Dadelijk heb ik niet voldoende over
Op deze manier loop je aan het eind van de maand het risico dat er niet voldoende geld is om al je rekeningen te betalen. Door eerst het geld weg te zetten wat je wilt sparen, wordt duidelijk wat er voor de rest van de maand nog overblijft. Hierdoor is het nodig om bewust met je geld om te gaan. Ga je het niet redden, dan word je gedwongen om creatief te zijn. Kan ik op een andere manier aan geld komen, of zijn er mogelijkheden om te besparen? Dit is de kracht van ‘betaal jezelf eerst’. In plaats van je toekomstig spaargeld te consumeren, ga je op zoek naar een andere oplossing.
Voor tijd geldt hetzelfde principe
Zowel geld als tijd zijn gelimiteerd in dit leven. Ga je er niet goed mee om, dan verdwijnt het als sneeuw voor de zon. Om je tijd goed te besteden moet je weten wat belangrijk voor je is. Voor minder belangrijke zaken of leuk tijdverdrijf is altijd tijd beschikbaar. Om dit te visualiseren wordt het glazen potje gebruikt waar eerst grote stenen in worden gedaan. Hij lijkt vol, maar er kunnen altijd nog kiezels bij. Daarna is er nog plek voor zand en als je echt denkt dat het vol is, kan er nog water bij. Er is altijd tijd te vinden, maar je moet wel eerst de grote stenen in de pot doen, anders is daar geen plek meer voor. ‘Betaal jezelf eerst’ is zo’n grote steen.
De wisselwerking tussen sparen en uitgeven
Een logisch gevolg van sparen is dat je minder geld hebt om uit te geven. Hierdoor wordt het makkelijker om financieel vrij te worden. Je spaart meer geld en dat genereert extra passief inkomen. En doordat je uitgaven lager zijn, heb je minder passief inkomen nodig om financieel vrij te worden. Het zijn communicerende vaten die elkaar versterken. Andersom geldt natuurlijk ook. Meer uitgeven, zorgt voor minder spaargeld, maar wel voor het nodig hebben van veel passief inkomen. Dit is wat veel mensen ervaren en ze geloven daardoor niet dat ze financieel vrij kunnen worden.
Kies voor jezelf
‘Betaal jezelf eerst’ is een belangrijke stap naar financiële vrijheid. Het zien groeien van de gans en de bijbehorende eieren motiveert om zorgvuldiger met je geld om te gaan. Zodra je gaat ervaren dat sparen een cadeau aan jezelf is, vind je het net als mijn lezer jammer dat je niet eerder begonnen bent. Je komt er achter dat je veel geld hebt besteedt maar je weet niet meer waaraan, weggegooid geld dus. Kies nu voor jezelf, een ander doet het niet.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!